ФОРМУВАННЯ ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ

Автор(и)

  • Світлана СТЕБЛЮК

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.ped.2023.1.3

Ключові слова:

дитина з інтелектуальними порушеннями, інклюзивне навчання, загальнолюдські цінності, методи виховання

Анотація

У статті розкрито особливості формування цінностей у дітей з інтелектуальними порушеннями у класах з інклюзивним навчанням. Зазначено, що Нова українська школа сформулювала пріоритетне завдання ‒ формувати в учнів систему загальнолюдських цінностей – морально-етичних (гідність, чесність, справедливість, турбота, повага до життя, повага до себе та інших людей) та соціально-політичних (свобода, демократія, культурне різноманіття, повага до рідної мови і культури, патріотизм, шанобливе ставлення до довкілля, повага до закону, солідарність, відповідальність). Проведено аналіз наукових розвідок учених із зазначеної проблеми, на основі яких сформульовано мету статті. Мета статті ‒ розкрити особливості формування загальнолюдських цінностей у молодших школярів з інтелектуальними порушеннями у класах з інклюзивним навчанням. Завдання: визначити напрями та шляхи формування загальнолюдських цінностей в учнів з інтелектуальними порушеннями. З-поміж напрямів виокремлено національно зорієнтований, морально-етичний, сімейно-особистісний. Зазначено, що ціннісні орієнтири молодшого школяра з інтелектуальними порушеннями формуються через освітній процес, діяльність команди супроводу, засоби масової інформації, спілкування з однолітками, соціум. Вказано на значні можливості уроків української мови та читання у формуванні цінностей учнів. Виокремлено методи виховання дитини з інтелектуальними порушеннями: метод прикладу (взірця поведінки наставника, конкретні приклади діяльності людини), словесні (підказки, приписи, настанови, бесіди), візуальні (відеоролики на патріотичну, моральну, естетичну тематику, які супроводжуються демонструванням кінофільмів або їх фрагментів), переконання та інші. Запропоновано окремі прийоми технології створення ситуації успіху. Зазначено, що класи з інклюзивним навчанням передбачають організацію освітнього процесу в колективній чи груповій формі, проте асистенту вчителя вкрай важливо підійти до цього креативно, враховуючи індивідуальні особливості дитини.

Посилання

Бех І.Д. Особистість на шляху до духовних цінностей : монографія. Київ, Чернівці : «Букрек», 2018. 320 с.

Гільберг Т.Г. Я досліджую світ : підручник для 3 класу спеціальних закладів загальної середньої освіти (у 3-х частинах). / авт. Гільберг Т.Г., Тарнавська С.С., Грубіян Л.В., Павич Н.М. Київ : «Ґенеза», 2020. 112 с.

Діти з особливими освітніми потребами та організація їх навчання : науково-методичний посібник. / А.А. Колупаєва, Л.О. Савчук. Київ : Наук. світ, 2010.196 с.

Концепція національно-патріотичного виховання у системі освіти України : Наказ Міністерства освіти і науки України від 06.06.2022 року. URL: https://drive.google.com/file/d/1BdJsxlljilNxfuy3jjq5n4ZVPeo4gZ8/view.

Кошель А.П., Герман Н.В. Окремі проблеми сучасної корекційної педагогіки в Україні. URL: chrome extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/bitstream/.

Нова українська школа : порадник для вчителя. / Під заг. ред. Бібік Н.М. Київ : ТОВ «Видавничий дім «Плеяди», 2017. 206 с.

Про освіту : Закон України від 05.09.2017 р. № 2145-VIII. Відомості Верховної Ради (ВВР). 2017. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19.

Савченко О., Красуцька І. Українська мова та читання : підручник для осіб з особливими освітнім потребами. 4 клас. У 4-ох частинах. Частина 3. Київ : Оріон, 2021. 80 с.

Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям. Вибрані твори: у 5 т. Т. 3. Київ : «Радянська школа», 1977. 670 с.

Трикоз С.В. Дитина з порушеннями інтелектуального розвитку. / С.В. Трикоз, Г.О. Блеч. Харків : Вид-во «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2018. 40 с.

Шиліна Н.Є. Проблема виховання дітей з особливими освітніми потребами в умовах сім’ї та освітніх установ. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського. Випуск 3 (128). Одеса, 2019. С. 42‒49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-02