ТЕОРЕТИЧНИЙ КОНТУР ПУБЛІЧНО-УПРАВЛІНСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ

Автор(и)

  • Олена МИХАЙЛОВСЬКА
  • Наталія ФІЛІПОВА

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-1(61)-5

Ключові слова:

партнерство, комунікації, громадськість, інститути громадянського суспільства, суб’єкти публічного управління.

Анотація

Актуалізується питання зниження впливу загроз ендогенного і екзогенного характеру за рахунок удосконалення публічно-управлінської взаємодії. Зазначається про необхідність формування нової парадигми взаємодії суб’єктів публічного управління. Наголошено, що: питання публічно-управлінської взаємодії майже зовсім не висвітлюється у науковій літературі; існують дискусійні моменти у процесі побудови теоретичного контуру взаємодії в системі публічного управління. Схарактеризовано сучасні підходи до розуміння поняття «взаємодія». Зазначено, що взаємодію доцільно розглядати як новий якісний та ефективний рівень взаємовідносин. Наголошено, що для подальшого розвитку громадського суспільства обов’язковою вимогою до публічно-управлінської взаємодії є участь всіх суб’єктів публічного управління (органів державної влади, місцевого самоврядування інститути громадянського суспільства тощо). Наведено класифікацію різновидів взаємодії в контексті публічно-управлінського підходу. Виокремлено ключові ознаки взаємодії, що присутні майже в усіх визначеннях даного поняття. Виділено складнощі, які гальмують адаптацію до зовнішніх змін процесу публічного управління: в Україні існують загрози і ризики державотворення; нестабільність зовнішнього оточення чітко не визначена у часових межах; гальмування здійснення реформ; безсистемність у взаємодії елементів структури публічного управління тощо. Така проблематика посилюється і критичним становищем взаємодії між органами публічної влади та громадськістю на окремих територіях. Тож система публічного управління потребує використання потенціалу взаємодії на засадах використання спрямованого координаційного впливу. Вказано, що недостатня ефективність реформаційних процесів пов’язується з неусталеністю форм комунікаційної взаємодії між органами влади та громадськістю. Підіймається питання щодо підвищення ефективності державного управління за рахунок оптимізації форм комунікаційної взаємодії. Наголошено на тому, що інститути громадянського суспільства мають посилити роботу над формуванням ефективної взаємодії не лише з органами центральної влади чи місцевого самоврядування, а й між собою. Констатовано, що державна політика виступає своєрідною реакцією на потреби громадянського суспільства, тому її необхідно формувати на основі ефективної взаємодії між владними структурами та громадянським суспільством.

Посилання

Кабаченко Т. С. Психология управления : учебное пособие для вузов : в 2 ч. Москва : Российское педагогическое агентство, 1997. 322 с.

Сергієнко Є. В. Структура та класифікація механізмів взаємодії суб’єктів місцевого самоврядування. Науковий вісник Академії муніципального управління. Серія: Управління. 2012. Вип. 2. С. 278–290.

Тимечко І. Р. Класифікація механізмів взаємодії суб’єктів економічних відносин у транскордонному просторі. Регіональна економіка. 2016. № 1. С. 144–149.

Котарбинский Т. Трактат о хорошей работе / пер. с польск. Москва : Экономика, 1975. 271 с.

Афанасьев В. Г. Общество: системность, познание и управление. Москва : Политиздат, 1981. 432 c.

Олійник В. М. Поняття та принципи взаємодії при виявленні та розкритті злочинів у сфері господарської діяльності. Форум права. 2012. № 2. С. 511–518.

Михайловська О. В. Концепція громадського прогресу в науці публічного управління : монографія. Мена : ТОВ «Домінант», 2020. 316 с.

Вдовина М. В. Межпоколенческие отношения: причины конфликтов в семье и возможные пути их разрешения. URL: http://www.zpu-journal.ru/e-zpu/2009/3/Vdovina/ (дата звернення: 05.05.2022).

Ященко Т. М. Співвідношення понять «взаємодія» та «взаємовідносини» в системі державного управління. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. Серія: Державне управління. 2017. № 2. С. 19–25.

Литвин М. М., Аллеров Ю. В., Кириченко І. О. Сутність, закономірності та принципи взаємодії військ (сил). Честь і закон. 2003. № 4. С. 9–15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-11

Як цитувати

МИХАЙЛОВСЬКА, О., & ФІЛІПОВА, Н. (2022). ТЕОРЕТИЧНИЙ КОНТУР ПУБЛІЧНО-УПРАВЛІНСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (1(61), 31-36. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-1(61)-5