МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ У ДОБУ ПОСТМОДЕРНУ

Автор(и)

  • Валентин КОЛЄЧКІН

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-4(64)-6

Ключові слова:

інформаційна сфера, суспільство, комунікації, політика, ЗМІ, державне управління

Анотація

Стаття присвячена огляду низки методологій дослідження державного управління інформаційною сферою в добу постмодерну, а також виокремлення висновків щодо системи такого управління в Україні. Проаналізовано праці зарубіжних та українських фахівців з державної політики і державного управління та з’ясовано, що за всієї наявності доволі великої спеціальної літератури з проблем державного управління інформаційною сферою існують недостатньо або неглибокопредметно проаналізованими окремі аспекти такого управління, його подальшого практичного вдосконалення. Особливу увагу у статті приділено тому, що інформація у сучасному світі за багатьох обставин суттєво змінила свій характер і особливості, а це – вирішальний її вплив на особистість, великі групи людей (соціуми), держави, політику і таке ін. Автором зроблено висновки, що глобалізація ЗМІ – це коло тих проблем, що повинні предметно аналізуватися тому, що це – глобалізація світу, яка є далеко не позитивним інтеграційно-комунікативним процесом. Також зроблено висновок про те, що відповідна нормативно-правова база для оптимального впорядкування соціального статусу, функціонування інформації в сучасній Україні є, а от механізми саморегулювання засобів інформації потребують значного вдосконалення. Зосереджено увагу на низці досліджень вчених-суспільствознавців, в яких зазначається, що інформаційна політика має пряме відношення саме до соціогуманітарної сфери. При цьому, слід принципово розділяти інформацію взагалі від інформації соціальної. Окрім того, розглянуто коло теоретико-прикладних питань і проблем, до яких віднесено інформатизацію та державне управління соціальними системами. Також проаналізовано коло проблем суто державного управління інформаційною сферою.

Посилання

Андрущенко В.П., Губерський Л.Г., Михальченко М.І. Культура. Ідеологія. Особистість: методологія – світоглядний аналіз. Київ.

Бацевич Ф.С. Основи комунікативної лінгвістики: Підручник. Київ: Видавничий центр «Академія»; 2004. 344 с.

Енциклопедія державного управління : у 8т. / Національна академія державного управління при Президентові України; наук.-ред. колегія: Ю.В. Ковбасюк (голова) та ін. К.: НАДУ, 2011. Т.1.: Теорія державного управління / наук.-ред. колегія: В.М. Князев (співголова), І.В. Розпутенко (співголова) та ін.

748 с.

Енциклопедія державного управління: у 8т. / Національна академія державного управління при Президентові України; наук.-ред. колегія: Ю.В. Ковбасюк (голова) та ін. Київ: НАДУ, 2011. Т.4.: Галузеве управління / наук.-ред. колегія: М.М. Іжа (співголова), В.Г. Бодров (співголова) та ін. 2011. 648 с.

Енциклопедичний словник з державного управління / уклад.: Ю.П. Сурмін, В.Д. Бакуменко, А.М. Михненко та ін.; за ред. Ю.В. Ковбасюка, В.П. Трощинського, Ю.П. Сурміна. Київ: НАДУ, 2010. 820 с.

Інформатизація управління соціальними системами: організаційно-правові питання теорії і практики: навч. посіб. / В.Д. Гавловський, Р.А. Калюнський, В.С. Цимбалюк та ін., За заг. ред. М.Я. Швеця, Р.А. Калюнського. К.: МАУП, 2003. – 336 с.

Інформаційна складова державної політики та управління: монографія. Соловйов С.Г. та ін.; Заг. ред. д. держ. упр. проф. Грицак Н.В. Київ : К.І.С., 2015. 320 с.

Королько В.Г., Некрасова О.В. Зв’язки з громадськістю. Наукові основи, методика, практика. Підр. для студентів вищих навчальних закладів / 3-тє вид. допов. і переробл. К., Вид. дім «Києво-Могилянська академія». 2009. 839 с.

Кочубей Л.О. PR у політичній сфері: Підручник. К., ІПІ ЕНД ім. І.Ф. Кураса НАН України. 2013. 472 с.

Малиновський В.Я. Державне управління: Навчальний посібник. – 3-тє вид., переробл. та допов. Київ: АТІКА. 2009. 608 с.

Мураховський О.О. Інформаційне суспільство: теоретико-концептуальні засади: навчальний посібник. Київ : Університет економіки та права «Крок». 2007. 136 с.

Мисів Л.В. Особливості діяльності суб’єктів державної політики щодо формування та розвитку духовних цінностей українського суспільства. Вісник НАДУ. Київ: 2005. №3. С. 451.

Трощинський В.П. Державна політика в соціогуманітарній сфері: Навч. посіб. / В.П. Трощинський, П.К. Ситнік, В.А. Скуратівський та ін. К. 2007. 451 с.

Чічановський А.А., Старіш О.Г. Інформаційні процеси в структурі світових комунікаційних систем: Підручник. К., Грамота. 2010. 568 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-08

Як цитувати

КОЛЄЧКІН, В. (2023). МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ У ДОБУ ПОСТМОДЕРНУ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (4(64), 43-47. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-4(64)-6