ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИДИ ОБ’ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Автор(и)

  • Вікторія АНДРІЯШ

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-5(65)-1

Ключові слова:

власність, творчість, об’єкти власності, інтелектуальна власність, творчість, види інтелектуальної власності.

Анотація

У запропонованій статті наголошено, що нематеріальні блага як об'єкти інтелектуальної власності та нематеріальні блага як цінності, є невіддільними від особистості та різними за своєю природою. Спільність у правовому режимі даних об'єктів полягає в тому, що вони є об'єктами особистих немайнових прав. Відмінності полягають у природі взаємозв'язку з особистістю: якщо одні притаманні особистості з факту її існування, то інші є результатом діяльності особистості. Акцентовано увагу на тому, що об'єкти інтелектуальної власності поєднують певні ознаки: особливий характер діяльності, у яких створюються дані об'єкти; об'єктивна форма висловлювання; закріплення (легітимація у певній формі) виключного права за творцем чи іншим правовласником об'єкта інтелектуальної власності. У зв'язку з чим сформовано авторське визначення об'єктів інтелектуальної власності, в якості представлених в об'єктивній формі нематеріальних результатів інтелектуальної діяльності, на які в установленому законом порядку закріплюється виключне право їхнього творця або іншого правовласника. Наголошено на важливій ролі творчої діяльності як різновиду інтелектуальної діяльності, за допомогою якої відбувається реалізація індивідуальних здібностей, таланту та світовідчуття особистості, у процесі якої створюється новий нематеріальний результат, що має значення для регульованих правом соціально-економічних взаємовідносин. Запропоновано визначення об'єктивної форми вираження об'єкта інтелектуальної власності як зовнішньої форми вираження результату інтелектуальної діяльності, що забезпечує його сприйняття, та допускає можливість його відтворення чи повідомлення іншим особам як безпосередньо, так і за допомогою спеціальних пристроїв. Виділено основні ознаки об'єктів інтелектуальної власності, що здійснюють забезпечення системності правового регулювання. Вони дозволяють відповідні правові норми: відокремити від інших, що регулюють подібні з ними відносини, об'єднати в рамках цивільно-правової галузі окрему правову освіту, і внутрішньо систематизувати.

Посилання

Базилевич В. Д. Інтелектуальна власність : підручник. 3-тє вид. Київ : Знання, 2015. 672 с.

Бояр А. О. Інтелектуальна власність : монографія. Луцьк : РВВ «Вежа» Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2007. 164 с.

Гордиенко Г. В. Интеллектуальная собственность как объект государственного управления: назревшие решения. Режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/intellektualnaya-sobstvennost-kakobekt- gosudarstvennogo-upravleniya-nazrevshie-resheniya 4. Інтелектуальна власність та патентознавство : підручник. Н. О. Білоусова, Н. В. Гаврушкевич, М. А. Данильченко, О.Я. Юрчишин та ін. ; за ред. проф. П. М. Цибульова та доц. А. С. Ромашко ; Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, Вид-во «Політехніка», 2021. 356 с.

Матвійчук В. К., Чугаєнко Ю. О., Савенков О. І. (2013) Інтелектуальна власність як джерело інноваційного розвитку національного господарства : монографія. Київ : ВНЗ «Національна академія управління». 464 с.

Олейнікова Л. Г. Особливості інтелектуальної власності як товару в сучасних умовах розвитку економіки України. Ефективна економіка. 2013. № 6. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2013_6_12

Орлюк, О. П., Святоцький, О. Д. Право інтелектуальної власності: академічний курс : підручник. Київ : Видавничий дім «Ін Юре». 2007. 696 с.

Сенюта В. Інтелектуальна власність: проблеми традиційних способів обґрунтування. Право і громадянське суспільство : електронне видання. 2016. № 1(13). Режим доступу: http://http://lcslaw.knu.ua/ index.php/item/257-intelektualna-vlasnist-problemy-tradytsiynykh-sposobiv-obgruntuvannya-seniuta-v-o

Спіцина, Г. О., Гордеюк, А. О. Особливості сучасної класифікації об’єктів права інтелектуальної власності. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2020. № 3. С. 58–64.

Цивільний кодекс України Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran2269#n2269

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-18

Як цитувати

АНДРІЯШ, В. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИДИ ОБ’ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (5(65), 5-10. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-5(65)-1

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають