КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ У JUNIPERI GALBULUS (JUNIPERUS COMMUNIS L.)
DOI:
https://doi.org/10.32689/2663-0672-2025-1-22Ключові слова:
Juniperus communis L., juniperi galbulus, екстракція, мацерація, флавоноїдиАнотація
Останнім часом в Україні та світі спостерігається зростаючий інтерес до вивчення, впровадження і практичного застосування лікарської рослинної сировини й фітопрепаратів у профілактиці та лікуванні широкого спектру захворювань. Особливої уваги варті лікарські рослини з родини Кипарисові (Cupressaceae), зокрема Juniperus communis L. (ялівець звичайний), завдяки вмісту цінних біологічно активних речовин та практичному використанню в народній медицині. В Україні рослина зростає переважно на Поліссі, в Карпатах та в Криму, проте демонструє високий адаптивний потенціал, що, в свою чергу, може призводити до значної фітохімічної варіабельності. Умови навколишнього середовища відомі своїм впливом на біосинтез вторинних метаболітів у рослин, тому хімічний склад, включаючи профіль флавоноїдів може суттєво відрізнятися між популяціями з різних географічних регіонів та екологічних ніш. Це підкреслює важливість дослідження вітчизняних локальних популяцій. Вивчення біологічно активних речовин рослинного походження залишається ключовим напрямком сучасної фармакогнозії, фітохімії та фармацевтичної науки. Серед вторинних метаболітів флавоноїди привертають особливу увагу науковців, оскільки антиоксидантні властивості лікарської рослинної сировини зумовлені значною мірою вмістом поліфенольних сполук та флавоноїдів. Доцільність визначення вмісту флавоноїдів у вітчизняній сировині juniperi galbulus є важливим, актуальним та дозволить глибше зрозуміти механізми фармакологічної дії рослини. Метою роботи було проведення кількісного визначення флавоноїдів у juniperi galbulus локальних популяцій Juniperus communis L. західного регіону України заготовленого у 2024 році. Матеріали та методи. Juniperi galbulus заготовляли у 2024 році у екологічно-чистому регіоні Львівської області. Сушили та стандартизували згідно вимог ДФУ. Вміст загальної золи у сировині визначали за ДФУ (2.4.16). Екстракт одержували методом мацерації зі співвідношення сировини до екстрагенту - 1:20. Експериментально встановили оптимальний розмір частинок (з 0,5, 1,0, 1,5, 2,0 і 3,0 мм) подрібненої сировини та екстрагент (70% чи 90% етанол) для максимального вилучення флавоноїдів. Визначення вмісту флавоноїдів у екстрактах здійснювали за допомогою модифікованого спектрофотометричного методу із застосуванням реакції комплексоутворення флавоноїдів з алюмінію хлоридом у перерахунку на кверцетин. Результати та обговорення. Juniperus communis L. є вічнозеленою хвойною рослиною, відомою антиоксидантними, антибактеріальними, противірусними та іншими властивостями, що широко використовується в медичних цілях. Офіцинальною сировиною є шишкоягоди juniperi galbulus, що мають багатовікову історію використання в традиційній медицині багатьох культур світу як ефективного діуретичного засобу при набряках різного походження, а також при захворюваннях нирок та сечового міхура. Дані літератури свідчать про постійні дослідження вмісту біологічно активних сполук juniperi galbulus та функціональної ролі окремих компонентів з метою наукового обґрунтування кореляції «склад-активність». Флавоноїди, що входять до складу juniperi galbulus зумовлюють капілярозміцнювальну, кардіотропну, спазмолітичну, гіпотензивну, жовчогінну, гепатопротекторну, кровоспинну та протизапальну дії. Дослідження якісного та кількісного складу флавоноїдів у juniperi galbulus заготовлених на території України практично відсутні. Виявлення популяцій зі значним вмістом флавоноїдів, достатня сировинна база Juniperus communis L. стане основою для створення нових стандартизованих фітотерапевтичних засобів з доведеною ефективністю. Висушені дозрілі juniperi galbulus Juniperus communis L. кулястої форми, близько 9-10мм у діаметрі, фіолетово-коричневого кольору з синюватим нальотом подрібнювали та використовували для одержання екстрактів. Вміст загальної золи у сировині становив 3,6%. Результати експериментальних досліджень свідчать, що найбільший вміст флавоноїдів у перерахунку на кверцетин (0,42 ± 0,03 мг/г) спостерігався в екстракті, який одержували 90% етанолом із сировини, подрібненої до розміру частинок 1,0 мм. (у рослинній сировині, відповідно, 8,38 ± 0,01 мг/г). У juniperi galbulus вміст цих сполук склав 8,38 ± 0,01 мг/г. Висновки. Результати дослідження мають важливе значення для фітохімії, фармакогнозії та можуть бути використані для пошуку сировини з підвищеним вмістом цінних компонентів та створення нових ефективних фітотерапевтичних засобів, а також для обґрунтування підходів до сталого використання та збереження природних ресурсів ялівцю звичайного в Україні. Подальші дослідження дозволять розширити аспекти використання плодів ялівцю звичайного у фармацевтичній промисловості.
Посилання
Волошанська С. Я., Коссак Г. М., Скробач Т. Б., Харачко Т. І. Фармакологічні властивості ялівцю звичайного (Juniperus communis L.) та екологічні особливості його поширення на Дрогобиччині. Науковий вісник НЛТУ України, 24(4). 2014. С. 179–184.
Державна Фармакопея України. Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». 2-е вид. Доповнення 5. Харків: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2021. 424 с.
Карпюк В. Р. Фармакогностичне дослідження рослин родини Ranunculaceae та розробка субстанцій різної спрямованості дії на їх основі : дис. … докт. філос. : Львів, 2023. 234 с. УДК 615.014:615.32(043.5).
Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / Л-56 Відп. ред. А. М. Гродзінський. К.: Видавництво «Українська Енциклопедія» ім. М. П. Бажана, Український виробничо-комерційний центр «Олімп», 1992. 544 с : іл.
Малик О. Г., Волошанська С. Я., Кравців М. М. Біологічно активні речовини і лікувальні препарати з ялівцю звичайного. Біологія тварин, (12, № 1). 2010. С. 37–43.
Монастирська С., Волошанська С., Стецик Р. Антиоксидантна дія екстрактів деяких лікарських рослин. Вісник Львівського університету. Серія Біологія, (73). 2016. С. 409–412.
Фармакогнозія з основами біохімії рослин / За ред. В. М. Ковальова ⎯ Харків: «Прапор», Вид. НФАУ, 2000. 704 с.
Ching-Chang Lee, Chih-Yen Hsiao, Shan-Chih Lee, Xiao-Fan Huang, Kai-Fu Chang, Ming-Shih Lee, Ming-Chang Hsieh, Nu-Man Tsai; Suppression of oral cancer by induction of cell cycle arrest and apoptosis using Juniperus communis extract. Biosci Rep 30 September 2020; 40 (9): BSR20202083. doi: https://doi.org/10.1042/BSR20202083.
Huang N. C., Huang R. L., Huang X. F., Chang K. F., Lee C. J., Hsiao C. Y., Lee S. C., Tsai N. M. Evaluation of anticancer effects of Juniperus communis extract on hepatocellular carcinoma cells in vitro and in vivo. Bioscience Reports. https://doi.org/10.1042/BSR20211143.
Innocenti M., Michelozzi M., Giaccherini C., Ieri F., Vincieri F. F., Mulinacci N. Flavonoids and biflavonoids in Tuscan berries of Juniperus communis L.: detection and quantitation by HPLC/DAD/ESI/MS. J Agric Food Chem. 2007 Aug 8. 55(16), 6596–6602. doi:10.1021/jf070257h. Epub 2007 Jul 10. PMID: 17622155.
Lai W. L., Lee S. C., Chang K. F., Huang X. F., Li C. Y., Lee C. J., Wu C. Y., Hsu H. J., Tsai N. M. Juniperus communis extract induces cell cycle arrest and apoptosis of colorectal adenocarcinoma in vitro and in vivo. Brazilian Journal of Medical and Biological Research. 2021. https://doi.org/10.1590/1414-431X2020e10891.
Mërtiri I., Păcularu-Burada B., Stănciuc N. Phytochemical Characterization and Antibacterial Activity of Albanian Juniperus communis and Juniperus oxycedrus Berries and Needle Leaves Extracts. Antioxidants, 2024. 13(3), 345. https://doi.org/10.3390/antiox13030345.