ОЦІНКА ТА КОНТРОЛЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ КОМПЕТЕНТНОГО ФАХІВЦЯ В ЗВО: ПСИХОДІАГНОСТИЧНИЙ ВИМІР

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.12

Ключові слова:

оцінка, контроль, професійна підготовка, компетентність, заклад вищої освіти (ЗВО)

Анотація

У статті розглядаються актуальні проблеми пошуку й упровадження в освітній процес закладу вищої освіти ефективної системи оцінки та контролю професійної підготовки фахівця. Проаналізовано критерії (мотиваційний, діяльнісний, емоційно-оцінковий та рефлексивний), показники й рівні сформованості компе- тентностей студентів, що відображають зміст і функції контролю. Підтримано позицію представників діяльнісного, компетентнісного, особистісно орієнтованого підходів та зазначено, що всі види й форми контролю та оцінки сформованості компетентностей майбутнього фахівця мають бути наділені особистісним змістом. Запропоновано набір психодіагностичних методик, за допомогою яких можна зафіксувати якісні та кількісні показники змін, що відбуваються в особистості студента під час навчання в закладі вищої освіти. Метою статті є висвітлення результатів психодіагностичного дослідження, що окреслюють психолого-педагогічні умови, за яких ефективно реалізується система оцінки й контролю професійної підготовки компетентного фахівця в закладі вищої освіти. Висновки. Емпіричним шляхом доведено, що системний і змістовний підхід до організації освітнього процесу в закладі вищої освіти має передбачати поєднання методологічних, теоретичних та технологічних аспектів. Встановлено, що наявність цілісної і якісної освітньої моделі, яка не лише має освітнє значення та пропонує новий погляд на програмну підготовку студентів, а й сприяє особистісному становленню майбутніх фахівців та представлена як досконалий технологічний процес, гарантує досягнення прогнозованого результату – підготовку високоефективного компетентного фахівця. Особистісно орієнтований підхід, який лежить в основі зазначеної моделі, передбачає насамперед встановлення паритетних суб’єкт-суб’єктних відносин між учасниками освітнього процесу.

Посилання

Абакумова Н.М. Педагогический мониторинг инновационных изменений в образовании: теоретически-методологическое и технологическое обоснование : автореф. дисс. … докт. пед. наук. Томск, 2015. 36 с.

Вихрущ В.О., Гуменюк С.В., Вихрущ-Олексюк О.А. Психодидактика вищої школи: інноваційні методи навчання : навчальний посібник. Тернопіль : Крок, 2017. 280 с.

Галустян О.В. Система полифункционального контроля профессиональной подготовки компетентного специалиста в высшей школе : автореф. дисс. … докт. пед. наук. Воронеж, 2011. 38 с.

Краснощок І.П. Індивідуальна освітня траєкторія студента: теоретичні аспекти організації. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2018. № 1. С. 101–107.

Сосницька Н.Л. Студентоцентрований підхід до професійної освіти в умовах сталого розвитку суспільства. Науковий вісник льотної академії. Серія «Педагогічні науки». 2017. Вип. 1. С. 377–381.

Старцев М.В. Системно-квалиметрический подход к оценке взаимодействия субъектов образовательного процесса в ВУЗах : дисс. … канд. пед. наук. Тамбов, 2006. 221 с.

Фурман А.В. Свідомість як передумова психологічного пізнання і професійного методологування. Наука і освіта. 2017. № 3. С. 5–10.

Фурман А.В. Ідея професійного методологування : монографія. Тернопіль : Економічна думка, 2007. 187 с.

Фурман А.В., Надвинична Т.Л. Діагностичний напрям узмістовлення діяльності психологічної служби університету. Психологія і суспільство. 2014. № 3. С. 69–101.

Щедровицький Г.П. Схема миследіяльності – системно-структурна будова, значення і зміст. Психологія і суспільство. 2005. № 4. С. 29–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

НАДВИНИЧНА, Т. (2022). ОЦІНКА ТА КОНТРОЛЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ КОМПЕТЕНТНОГО ФАХІВЦЯ В ЗВО: ПСИХОДІАГНОСТИЧНИЙ ВИМІР. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3 (52), 82-88. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.12