ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕНЬ ПРО РОЛЬОВІ СТОСУНКИ МІЖ ПОДРУЖЖЯМ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ СВІТОГЛЯДНИХ ОРІЄНТИРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.13

Ключові слова:

сучасна сім’я, соціальні уявлення, сімейні цінності, світогляд, типи свіогляду, релігійний світогляд, матеріалістичний світогляд, рольові уявлення, розподіл ролей у сім’ї, рольові очікування й домагання у шлюбі

Анотація

У статті представлено розгляд актуальної для сімейної психології проблеми – рольові уявлення у сучасному подружжі. Метою статті є висвітлення результатів дослідження впливу типу світогляду на рольові уявлення, сімейні цінності, рольові очікування та домагання, що характерні для подружжя з релігійним та матеріалістичним типами світогляду. Стаття присвячена аналізу психологічних чинників, що визначають задоволеність подружжя шлюбними стосунками. Розкрито сучасні підходи до понять «сім’я» та «шлюб» у вітчизняній та зарубіжній літературі. Представлено аналіз сучасних наукових уявлень про рольові очікування та домагання подружжя, обґрунтування особистісних чинників, що пов’язані із певним типом світогляду. Висвітлено результати вивчення взаємозв’язку рольових очікувань і домагань подружжя залежно від типу світогляду. Обгрунтовано психодіагностичний інструментарій, що дав змогу вивчити рольові очікування і домагання, задоволеність шлюбом партнерів. Виявлено, що для сімей з матеріалістичном світоглядом найбільш важливі сімейні цінності: «Здоров’я» і «Цікава робота», «Саморозвиток», «Матеріально забезпечене життя». Для релігійного подружжя – «Здоров’я», «Любов», «Щасливе сімейне життя», ІІ місце – цінності «Розвиток», «Цікава робота». Виявлено, що для чоловіків найбільш важливі сімейні цінності: батьківсько-виховна, соціальна активність, зовнішня привабливість; для жінок найбільш значущі такі цінності: зовнішня привабливість, емоційно-психотерапевтична, соціальна активність. Виявлено взаємозв’язки між типом свіотгляду і узгодженістю сімейних цінностей, рольовою адекватністю, рольовими очікуваннями і домаганнями подружжя, сімейними ролями. У контексті представлених матеріалів авторами викладено емпіричне узагальнення результатів дослідження психологічних предиктів характеру сімейних стосунків, притаманих сучасним Українським подружнім парам. Відзначається успадкування уявлень про сім’ю та сімейні стосунки, що змушують дотримуватися стереотипів у створенні «традиційної» сім’ї. Наголошується, що сучасна сім’я прагне до варіативності різних способів побудови рольової структури сім’ї. Дослідження відкриває перспективи вивчення проблем, пов’язаних із задоволенням різних факторів, що впливають на взаємини між подружжям та іншими членами сім’ї, а також систематизовано практичні рекомендації психологам щодо ефективності роботи із рольовими уявленнями у подружній парі.

Посилання

Андреева Т.В. Психология современной семьи : монография. Санкт-Петербург : Речь, 2005. 436 с.

Альошина Ю.Е, Данілін До Е., Дубовская Е.М. Сімейне та індивідуальне консультування. Москва : В-во МГУ, 1989. URL: http://psycentre26.ru/docs/iPSID/books/AleshinaU_IndiSemPsyhKons.pdf.

Бондарчук О.І. Психологія сім’ї: Курс лекцій. Київ : МАУП, 2001. 96 с.

Біблія, переклад Івана Огієнка, Українське Біблійне Товариство. URL: https://bibleonline.ru/bible/ubio/.

Кравець В. Психологія сімейного життя : в 2-х ч.-Тернопіль, 1995. 695 с.

Шнейдер Л.Б. Семья и брак в истории общества: качественная и количественная эволюция семейных отношений. Психология семейных отношений. Курс лекций. Москва : ЭКСМО-Пресс, 2000.

Максимова Н.Ю. Сімейне консультування : навч. посіб. Київ : ДП «Вид. дім «Персонал», 2011. С. 302.

Парсонс Т. Новий аналітичний підхід до теорії соціальної стратифікації. Про структуру соціальної дії. Москва : Академ.проект, 2000.

Фотеева Є.В. Образи чоловіка і дружини: стереотипи повсякденної свідомості. Сім’я в уявленні сучасної людини. Москва : ІС АН, 1990.

Караханова Т.М. Домашня праця і побут міських жителів: 1965–1998 рр. Соціологічний журнал. 1999. № 3/4. С. 110–115.

Практикум із загальної, експериментальної і прикладної психології / В.Д. Балин, В.К. Гайда, В.К. Гербачевського та ін. ; під заг. ред. А.А. Крилова.

Сімейні конфлікти: Погляд Православного священика / П.Ш. Гумеров. Москва : Основи православної культури, 2010. С. 69–90.

Українське суспільство: моніторинг соціальних змін : збірник наукових праць, заснований інститутом соціології НАН України. Випуск 7(21). ISSN 2409-1103 2020.

Психосоматична медицина: Принципи та застосування / Ф. Александер, С. Шишкін, А. Боковиков та ін. Москва : ІСІ, 2016.

Помиткіна Л.В., Злагодух В.В., Хімченко Н.С., Погорільська Н.І. Психологія сім’ї. Київ, 2010.

URL: https://azbyka.ru/pravkurs.

URL: http://www.blagovest-info.ru/.

URL: http://pravoslavye.org.ua/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

НАДИЧ, В., & ГРИСЬ, А. (2022). ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕНЬ ПРО РОЛЬОВІ СТОСУНКИ МІЖ ПОДРУЖЖЯМ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ СВІТОГЛЯДНИХ ОРІЄНТИРІВ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3 (52), 89-100. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.13