ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ СОЦІАЛЬНОЇ СИТУАЦІЇ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ЗАМІСНОГО БАТЬКІВСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.20

Ключові слова:

діти, позбавлені батьківського піклування, соціальна ситуація розвитку, замісне батьківство, адаптація в прийомній сім’ї

Анотація

У статті розглянуто актуальну проблему соціальної ситуації розвитку в умовах замісного батьківства, проведено теоретичний аналіз літератури щодо ролі сімейного середовища у формуванні особистості дитини, його детермінантності, цінності та незамінності у вихованні, адаптації та соціалізації дітейсиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зазначено, що діти, які позбавлені батьківського піклування, відрізняються від дітей, які виховуються у сім’ї, за деякими неявними психологічними характеристиками. Наслідки цих відхилень проявляються через труднощі адаптації до умов життєдіяльності у замісній сім’ї. У статті подано інформацію про те, що соціальна ситуація розвитку у замісних сім’ях має психологічні особливості: відсутність біологічного зв’язку між прийомною матір’ю та дитиною; вплив негативного життєвого досвіду дитини на процес соціалізації у замісній сім’ї; негативні установки та афективні прояви замісних батьків. Зроблено висновки, що в умовах створення замісної родини найбільш важливим є етап адаптації – знайомство з новими соціальними ролями, вирішення складних психологічних ситуацій. У статті визначено завдання прийомних батьків щодо створення сприятливої ситуації розвитку: психологічна, соціальна, педагогічна підтримка дітей; втілення програми реабілітації основних сфер життєдіяльності дитини на основі отриманих діагностичних результатів; індивідуальна робота з дитиною щодо максимального забезпечення її нормального розвитку. Також визначено низку факторів, що впливають на соціальну ситуацію розвитку дитини у замісній сім’ї. Наукова новизна визначається через висвітлення основних критеріїв сприятливої соціальної ситуації у формах замісного батьківства: для дитини – це переважання позитивних емоцій, позитивне ставлення до прийомної сім’ї, довіра до її членів, адекватне сприйняття прохань і вимог; для сім’ї – адекватне сприймання поведінки дитини; розуміння проблем прийомної дитини та власних проблем. Критеріями оцінки психологічного клімату у прийомній сім’ї визнано: доброзичливе ставлення членів сім’ї один до одного; почуття захищеності та емоційної задоволеності; відповідальність членів сім’ї один за одного; прагнення проводити вільний час у домашньому колі, разом виконувати домашню роботу.

Посилання

Вакуленко О.В. Утримання й виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні: фінансовий аспект. Інформаційні матеріали для слухачів Центру підвищення кваліфікації працівників галузі Мінсім’ямолодьспорту. Київ : Державний ін-т розвитку сім’ї та молоді, 2006. С. 37–42.

Карпенко О. Сучасний стан державної опіки над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківської опіки, в Україні. Предпринимательство, хозяйство и право. 2000. № 9. С. 62–66.

Карпенко О. Сімейні форми утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: проблеми правового регулювання. Право України. 2001. № 3. С. 24–36.

Кузьмина Е.П. Формирование личностной сферы как основа успешной социализации детей-сирот. Становление личности в современном изменяющемся мире : сборник материалов межвузовской научно-практической конференции. Москва, Орехово-Зуево : МГОПИ, 2008. С. 374–378.

Пєша І.В. Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (проблеми реформування). Київ, 2000. 85 с.

Пєша І.В. Сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Інформаційні матеріали для слухачів Центру підвищення кваліфікації працівників галузі Мінсім’ямолодьспорту. Київ : Державний ін-т розвитку сім’ї та молоді, 2006. С. 42–49.

Реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: передумови, реалії та перспективи (за результатами соціологічного дослідження) / Ж.В. Петрочко, О.А. Калібаба та ін. ; За заг. ред. Ж.В. Петрочко. Київ : Наук. світ, 2006. 100 с.

Ослон В.Н. Жизнеустройство детей-сирот: профессиональная замещающая семья. Москва : Генезис, 2006. 182 с.

Соціальне сирітство в Україні : експертна оцінка та аналіз існуючої в Україні системи утримання та виховання дітей, позбавлених батьківського піклування / Авт. кол. Л.С. Волинець, Н.М. Комарова, О.Г. Антонова-Турченко та інші. Київ : Український інститут соціальних досліджень, 1998. 120 с.

Система помощи детям, возвращенным после неудачного семейного жизнеустройства, в условия образовательного учреждения для детей-сирот и детей, оставшихся без попечения родителей : методические рекомендации / Ответственный редактор Курнешова Л.Е. Москва : Центр «Школьная книга», 2009. 320 с.

Чижма Д.М. Психологічний супровід як форма корекції й розвитку особистісної саморегуляції учнів підліткового віку. Психолінгвістика. Психолингвистика. Psycholinguistics : сб. науч. трудов ГВУЗ «Переяслав-Хмельницкий государственный педагогический университет имени Григория Сковороды». Переяслав-Хмельницкий : ФОП Домбровская Я.М., 2016. Вып. 19 (1). 216 с.

Шоканова Д.Ч. Социальная адаптация детей-сирот в приемных семьях. Вестник Харьковского национального университета. Серия «Социологические исследования современного общества: методология, теория, методы». 2010. № 891. С. 142–146.

Шоканова Д.Ч. Проблема институализации приемной семьи. Философия и социальные науки. 2011. № 1. С. 68–71.

Шоканова Д.Ч. Социализация детей: социологическая рефлексия классических концепций. Вестник БГУ. Серия 3. 2011. № 2. С. 61–64.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

СИНЯКОВА, В. (2022). ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ СОЦІАЛЬНОЇ СИТУАЦІЇ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ЗАМІСНОГО БАТЬКІВСТВА. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3 (52), 140-145. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.20