ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОСВІДОМОСТІ ВЧИТЕЛІВ У СТРУКТУРІ ПРОФЕСІЙНОГО «Я»-ОБРАЗУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.24

Ключові слова:

професійне самопізнання, рефлексивність, самоідентифікація, самооцінка, самовдосконалення

Анотація

У статті послідовно розглядаються психологічні особливості динаміки професійної самосвідомості вчителів у структурі професійного «Я»-образу. Вчителі опитувалися у групах, а самооцінка вчителів вивчалася з допомогою методу ранжування. Було проведено відбір якостей, які подобаються вчителям з різним досвідом роботи, та оцінка цих якостей у собі. Значимість важливих якостей вчителя у професійній діяльності на різних етапах професійного розвитку оцінювалася балами. Проведено розподіл позитивних відповідей на анкету про професійну самосвідомість учителів з різним стажем роботи, результати відображені в таблиці. За результатами отриманих даних проаналізовано узагальнені психологічні профілі досліджуваних груп учителів. Результати ще раз показали, що відсутність взаємовпливу між статевою приналежністю та професійним «Я»-образом у структурі самосвідомості вчителів-жінок знижує самоактуалізацію особистості. Вчителі зі стажем роботи від 1 до 5 років мають вищий відсоток у блоці «Розуміння мети педагогічної діяльності». Дещо нижчий відсоток позитивних відповідей у блоці «Задоволеність успіхами в освоєнні педагогічної професії». Виявлено відмінності у відповідях, отриманих в анкеті професійної самосвідомості вчителів з різним стажем роботи. На становлення професійної самосвідомості впливають не лише певні професійні якості, а й внутрішній духовний світ учителя, його соціальне середовище, загальні тенденції розвитку системи освіти країни та світу, а також інноваційні процеси у підготовці до навчання та виховання молодого покоління. Важливою є також загальна духовна атмосфера, що наявна у суспільстві, відносини між поколіннями, етнічна ідентичність та соціально-політичні структури управління, що впливають на розвиток усіх сфер життєдіяльності, у тому числі системи освіти.

Посилання

Деркач А.А. Акмеологические основы развития профессионала. URL: http://psychlib.ru/inc/absid.php?absid=49896 (дата обращения: 21.11.2018).

Маралов В.Г. Диалектическая взаимосвязь форм саморазвития в контексте решения проблем психологического сопровождения личности. Интеграция образования. 2015. Т. 19, № 2. С. 117–125.

Минюрова С.А. Психология самопознания и саморазвития : учебник. Урал. гос. пед. ун-т. Екатеринбург: б. и., 2013. 316 с.

Москаленко О.В. Психолого-акмеологическая модель формирования профессионального самосознания личности руководителей образовательных учреждений. Изд-во РАГС. 2009. 352 с.

Рикель А.М. Профессиональная Я-концепция и профессиональная идентичность в структуре самосознания личности. Часть 2. Психологические исследования : электронный научный журнал. 2011. № 3 (17). С. 11.

Рубинштейн С.Л. Основы общей психологии. Санкт-Петербург : Питер. 2012. 713 с.

Столин В.В. Самосознание личности. Москва : МГУ, 2013. 286 с.

Фельдман И.Л. Я-концепция субъекта самопознания: теория и эмпирический анализ. Акмеология. 2017. № 3 (63). С. 29–34.

Gender issues in agriculture in Azerbaijan. Gender Equality, Social Protection and Rural Development in Eastern Europe and Central Asia, FAO, 2016, p. 7–11.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

ФЕХРАТЛИ, С. Е. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОСВІДОМОСТІ ВЧИТЕЛІВ У СТРУКТУРІ ПРОФЕСІЙНОГО «Я»-ОБРАЗУ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3 (52), 167-173. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.3.24