ДУХОВНО-БУТТЄВІ ПРАКТИКИ ПІДВИЩЕННЯ СВОБОДИ ВИБОРУ ПОВЕДІНКИ В СТРЕСОВІЙ СИТУАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.4.3

Ключові слова:

криза, стрес, коучинг, духовно-буттєві практики, конструктивна поведінка

Анотація

У статті обґрунтовано застосування технологій для підвищення свободи вибору поведінки у стресовій ситуації. Зазначено, що психологічний супровід особистості в період кризи, наразі є найактуальнішою проблемою нашого часу. Метою статті є пошук прийомів, способів і засобів, які допомагають людині справлятися з життєвими труднощами, підвищуючи ступінь її свободи вибору при зіткненні з ними. Проаналізовано основні негативні тенденції, що керують поведінкою людини у стресовій ситуації. Констатовано, що хоча, питання про конструктивність поведінки вимагає аналізу складної інтеракції між особистістю і зовнішньої ситуацією, в якій розгортається вибір, але, більшість стресогенних ситуацій незалежно від об’єктивних труднощів мають загальну особливість, яка виражається в обмеженні свободи поведінки людини в ній. Виходячи з цього, автору здається розумним не визначення конструктивності різних варіантів поведінки, а пошук інноваційних практик психологічного супроводу особистості в життєвих кризах. І в цьому сенсі багатий матеріал для аналізу представляє досвід і теоретичні позиції коучінгу, який має науково-методологічне підґрунтя. Основними джерелами коучингу як сучасної концепції практичної психології є спортивне тренерство, мистецькі моделі наставництва та духовно-буттєві практики. В роботі представлено три коуч-практики: рефреймінг, рух від результату та техніка дисоціації при роботі зі стресом. Висновки. У роботі доказово показано, що застосування духовно-буттєвих практик коучингу в умовах кризи є актуальним та життєво необхідним як для всіх сфер бізнесу так і в особистому плані, адже це сприяє створенню умов для якісних змін життєдіяльності людини, що неминуче призведе до отримання бажаного результату відповідно до власних вимог та нового витка у саморозвитку.

Посилання

Аткинсон М. Пошаговая система: Наука и искусство коучинга / пер. с англ. Чоис Т. Киев : Companion Group, 2017. 256 с.

Анцыферова Л.И. Психология повседневности: жизненный мир личности и техники ее бытия. Психологический журнал. Москва, 1993. № 2. С. 87–93.

Будинайте Г.Л. Краткосрочная, ориентированная на решение терапия. Системная семейная психотерапия: классика и современность. Москва, 2005. С. 233–269.

Гиппенрейтер Ю.Б. Нейролингвистическое программирование (НЛП). Основные направления современной психотерапии. Москва, 2002. 305 с.

Kumaeв-Смык Л.А. Психология стресса. Москва : Книга по Требованию, 2013. 368 с.

Столярчук О. А. Психологія становлення особистості фахівця в умовах різновекторності універсуму : монографія. Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2018. 294 с.

Фридман Д., Комбс Д. Конструирование иных реальностей. Истории и рассказы как терапия. Москва, 2000. 321 с.

Nataliia Vinnyk, Valentina Kutishenko Сoaching support in the context of the global crisis : Collective monograph: Development of scientific, technological and innovation space in Ukraine and EU countries. Riga : “ Baltija Publishing”, 2021. Р 356–374.

Lazarus R.S. Folkman S. Stress, Appraisal and Coping. N.Y., 1984.

De Shazer S. Words were originally magic. N.Y., London, 1994.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-11

Як цитувати

ВІННИК, Н. (2022). ДУХОВНО-БУТТЄВІ ПРАКТИКИ ПІДВИЩЕННЯ СВОБОДИ ВИБОРУ ПОВЕДІНКИ В СТРЕСОВІЙ СИТУАЦІЇ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (4 (53), 19-23. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.4.3