ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПСИХОЛОГА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.1.1

Ключові слова:

напрям психологічного супроводу, науково-дослідний гурток, студент-психолог

Анотація

У статті розкрито основні напрями психологічного супроводу професійного розвитку психолога у вищо- му навчальному закладі. Проаналізовано специфіку впровадження технології психологічного супроводу на кожному з етапів навчання. Розвиток студента-психолога як особистості, як суб’єкта діяльності є найважливішою метою про- фесійної освіти й може розглядатися як його системоутворювальний фактор. Професійна школа як соці- альний інститут повинна готувати свого випускника до майбутнього професійного життя. Становлення психолога обов’язково передбачає розвиток: професійної самосвідомості; професійного мислення; емоцій- но-вольової сфери; позитивного ставлення до світу й до себе; самостійності, автономності й упевненості в собі; професійно важливих якостей. Дослідивши кожен з напрямів психологічного супроводу, автором зроблено висновок, що жоден з них не є універсальним, однак їх комплексне використання в системі психологічного супроводу дає змогу досягти стійкої зміни особистості студента не тільки в поведінкових стратегіях, а й на глибинному, оціночному рівні, адже завдяки їм можливе формування психологічної готовності. У результаті цього студент зможе сам вирішити свої проблеми і в майбутньому і вже не залежати від конкретної ситуації.

Посилання

Битянова М.Р. Работа с ребенком в образовательной среде: решение задач и проблем развития : научно-методическое пособие для психологов и педагогов. Москва : МГППУ, 2006. 96 с.

Зеер Э.Ф. Психология профессий : учебное пособие для студентов вузов. Москва : Мир, 2006. 336 с.

Пряжников Н.С. Психология труда и человеческого достоинства : учебное пособие для студентов ВУЗов / Н.С. Пряжников, Е.Ю. Пряжникова. [2-е изд., стер.]. Москва : Академия, 2004. 408 с.

Cыманюк Э.Э. Психологические барьеры профессионального развития личности. Москва : МПСИ, 2005. 252 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-11

Як цитувати

АФАНАСЬЄВА, Т. (2021). ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПСИХОЛОГА. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (1 (50), 5-9. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.1.1