ЕКЗИСТЕЦІЙНІ СТРАХИ ЯК ПОКАЗНИК ПОРУШЕНЬ У КОГНІТИВНІЙ ТА ОСОБИСТІСНІЙ СФЕРІ ПІДЛІТКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.1.6

Ключові слова:

екзистенційні страхи підлітків, девіантні , вікові особливості

Анотація

У статті представлено розгляд актуальної проблеми – екзистенційні страхи підлітків. Результати дослідження дали змогу побачити, які страхи є найбільш поширеними та проблемними для сучасних під- літків. Було виявлено ієрархію актуальних страхів, порівняно рівень екзистенційних страхів у хлопців та дівчат. В констатуючому експерименті підтвердилось припущення, що більшість екзистенційних страхів сучасної людини пов’язане з життям у соціумі. Були виділені найбільш значущі для дітей сфери, в яких вони проявляються, а також чинники, що під- силюють страх у сучасних підлітків. У наших респондентів виявились найбільш сильними страхи, які відо- бражають проблеми сучасного соціуму: страх війни та страх хвороб. В результаті констатуючого експерименту досліджено особливості екзистенційних страхів та їх про- явів у сучасних підлітків. Визначено мету та завдання психокорекційної роботи з учнями старшого під- літкового віку.

Посилання

Амбарова П.А. Общественные страхи : понятие, сущность и стратегии преодоления Вестник ВЭГУ: Социально-экономические и общественные науки. 2013. № 1 (63). С. 8–15.

Живанова В.А. Дослідження страху як психологічного феномену в історичній ретроспективі Вісник НТУУ «КПІ». Філософія. Психологія. Педагогіка. 2010. Вип. 3. С. 121–125.

Карандашев В. Н. Жить без страха смерти [3-е изд.]. СПб.: Питер, 2005. 336 с.

Прихожан, А.М. Тревожность у детей и подростков: психологическая природа и возрастная динамика Москва: Московский психолого-социальный институт; Воронеж : Издательство НПО «МОДЭК», 2000. 304 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-11

Як цитувати

МАКСИМ, О., & РЯБОВОЛ, Т. (2021). ЕКЗИСТЕЦІЙНІ СТРАХИ ЯК ПОКАЗНИК ПОРУШЕНЬ У КОГНІТИВНІЙ ТА ОСОБИСТІСНІЙ СФЕРІ ПІДЛІТКІВ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (1 (50), 36-42. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.1.6