ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ ПСИХОЛОГІВ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.2.1

Ключові слова:

екологічне виховання, студенти, вищий навчальний заклад, спостереження, опитування, асоціативна методика

Анотація

У статті визначено й обґрунтовано психолого-педагогічні передумови та розроблено методичний підхід до поетапного формування екологічної вихованості майбутніх психологів у професійній підготовці. Розро- блено концепцію дослідження екологічної вихованості, яка передбачає використання зовнішнього спосте- реження, опитування та асоціативної методики. Вивчення науково-педагогічної літератури, результати спостережень за практичною діяльністю ви- кладачів вищих навчальних закладів та власна педагогічна практика переконують, що проблема формуван- ня екологічної вихованості студентів у процесі організації самостійної пізнавальної діяльності поки що не була предметом цілеспрямованого комплексного психолого-педагогічного дослідження. У результаті теоретичного аналізу встановлено, що найбільш вагомим для формування екологічної ви- хованості студентів приватних вищих навчальних закладів є психічна включеність до світу природи як така, що має систему показників, дає змогу сформувати типологію екологічної свідомості; на базі рівнів досягнення за окремим показниками виникає можливість окреслити загальні рівні сформованості екологіч- ної свідомості, що визначає екологічну вихованість особистості.

Посилання

Гришина Т.А. Соціально-психологічні основи оптимізації міжособистісної взаємодії щодо менеджменту в освіті. Дні науки: збірник тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції. Запоріжжя, 2005. Т. 2. С. 298–300.

Бочелюк В.Й., Гришина Т.А. Значення феномена довіри у формуванні соціально-психологічного клімату в організації. Проблеми загальної та педагогічної психології : збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України. Київ, 2006. Вип. 1. Т. 8. P. 42–47.

Гришина Т.А. Адаптація студентів до вузівського навчання як етап особистісного і професійного розвитку. Соціальні технології : міжвузівський збірник наукових праць Київського національного університетуту ім. Т. Шевченка, Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Запорізького державного університету.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-11

Як цитувати

ГРИШИНА, Т. (2021). ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ ПСИХОЛОГІВ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (2 (51), 5-11. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2021.2.1