УМОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ АСИМЕТРИЧНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-133-145

Ключові слова:

політична децентралізація, асиметрична децентралізація, регіоналізація, автономія повноважень, сепаратизм, новий регіоналізм

Анотація

Розкрито сутність асиметричної децентралізації як виду по- літичної децентралізації, її ідейна основа та інституціональне призначення, визначено умови, що відкривають перспективи її впровадження в Україні. Показано, що асиметрична децентралізація є видом політичної децентра- лізації, за результатами якої регіональним органам влади надаються неод- накові повноваження. Її інституціональне призначення полягає у наданні регіонам відносної автономії в політико-правовому, матеріально-фінансо- вому, етнокультурному чи інших сенсах з метою розв’язання регіональних конфліктів та подоланні сепаратистських настроїв. Така автономія дає змогу захищати права громадян та реалізувати інтереси окремих історично сформованих регіонів, де існують значні розбіжності в історико-культурному, геополітичному, етнополітичному, економічному планах.

Ідейною базою асиметричної децентралізації в Україні виступає євро- пейський “новий регіоналізм”, який обґрунтовує принцип відтворення по- літичної самобутності регіону, у межах якого обґрунтовується підвищення ефективності управління, зниження рівня корупції, залучення громадян до управління на основі партисипативної демократії, забезпечення демокра- тичних стандартів, підвищення якості в наданні адміністративних послуг, економічне зростання.

Стверджується, що європейський вибір орієнтує Україну йти шляхом “нового регіоналізму”. Проте, в нинішніх умовах асиметрична децентралі- зація не має підтримки з боку політичних сил та населення регіонів. Харак- терною особливістю сучасної України є її інституціональна слабкість. Тим не менш, автор стверджує, що консервація процесів децентралізації надовго залишить Україну на узбіччі європейського шляху розвитку. На закінчен- ня стверджується, що адекватна для України модель децентралізації може допускати елементи асиметричності лише за певних умов: зламу партій- но-олігархічної системи, впровадження механізмів поміркованого партій- ного плюралізму, наявності механізмів партисипативної та консенсусної демократії, зміцнення культурно-інституціонального середовища та основ місцевого самоврядування, оптимізації та раціоналізації публічного управ- ління, демократизації суспільно-політичного життя в цілому.

Посилання

Бернацький А. Адміністративно-те- риторіальні одиниці з особливим статусом: специфіка функціонування// Наукові записки Інституту за- конодавства Верховної Ради Укра- їни. — 2018. — № 2. [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://instzak.com/index.php/journal/article/view/768/768

Молодцов О. В. Методологічні ас- пекти теорії інституціональних матриць у контексті динаміки ін- ституціональних змін (частина 2 – деякі думки щодо особливостей інституціональної матриці в Украї- ні // Теорія та практика державного управління і місцевого самовряду- вання. — 2018. — № 1. [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?

Нуреев Р. М. Курс микроэкономики. Учеб. для вузов. — 2-е изд., изм. — М.: Норма, 2003. — 560 с.

Про добровільне об’єднання тери- торіальних громад: Закон України від 05.02.2015 р. № 157-VIII. — Ре- жим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/157-19. — Назва з титул. екрану.

Про засади державної регіональ- ної політики: Закон України від 05.02.2015 р. № 156-VIII. [Елек- тронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/156-19. — Назва з титул. екра- ну.

Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих райо- нах Донецької та Луганської облас- тей: Закон України від 16.09.2014 р. № 1680-VII. [Електронний ре- сурс]. — Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1680-18. — Назва з титул. екрану.

Про співробітництво територі- альних громад: Закон України від 17.06.2014 р. № 1508-VII. [Елек- тронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1508-18. — Назва з титул. екрану.

Про схвалення Концепції рефор- мування місцевого самоврядуван- ня та територіальної організації влади в Україні: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 р. № 333-р.: [Елек- тронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/333-2014-р. — Назва з титул. екрану.

Рекова Н. Ю. Реформування сис- теми місцевих фінансів на засадах фіскальної децентралізації: теорія, європейський досвід та вітчизняна практика : монографія / Н. Ю. Ре- кова, В. П. Вишневський, В. Д. Чекі- на, О. В. Вієцька, К. Є. Мойсеєнко; За заг. ред. проф. Н. Ю. Рекової. — Краматорськ : ТОВ “Краматорська типографія”, 2016. — 252 с.

Романюк С. А. Децентралізація: те- орія та практика застосування : монографія / С. А. Романюк. — Київ : 2018. — 216 с.

Теорія держави і права в тестових завданнях: навч. посіб. / Кол. авт.; за заг. ред. д. ю. н., проф. Л. Р. На- ливайко. Дніпро: Дніпр. держ. ун-т внутр. справ, 2018. — 716 с.

Упровадження децентралізації публічної влади в Україні: націо- нальний і міжнародний аспекти / Г. Г. Динис, Т. О. Карабін, Я. В. Ла- зур та ін.; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф. М. В. Савчина. — Ужго- род: TIMPANI, 2015. — 216 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-30

Як цитувати

Молодцов, О. (2019). УМОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ АСИМЕТРИЧНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ. Публічне урядування, (1 (16), 133-145. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-133-145