ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ СТИМУЛЮВАННЯ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОГО ТА ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ
DOI:
https://doi.org/10.32689/2523-4536/80-16Ключові слова:
персонал, інноваційні технології, готельний бізнес, туристичний бізнес, цифровізація, стимулювання, штучний інтелектАнотація
Актуальність теми зумовлена потребою адаптації системи стимулювання персоналу туристичного та готельного бізнесу України до викликів воєнного часу, цифровізації та глобальної конкуренції. Метою статті є наукове обґрунтування сутності, змісту та напрямів упровадження інноваційних технологій у систему стимулювання працівників. Методика дослідження ґрунтується на поєднанні системного та порівняльного аналізу, узагальненні наукових джерел, а також застосуванні методів аналітичного моделювання. Особлива увага приділена сучасним технологічним рішенням у сфері управління персоналом. Розроблено рекомендації щодо комплексного застосування стимулів у мотиваційних програмах. Запропоновані напрями впровадження інноваційних технологій стимулювання персоналу в готельному та туристичному бізнесі України.
Посилання
Круковська О. Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу в України. Інновації та технології в сфери послуга і харчування. 2024. № 1 (11). С. 11–15. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.23
Кушнірук Г. Сучасні технології HR-менеджменту в готельно-ресторанному бізнесі: аутсорсинг vs. аутстафінг. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2023. № 6 (2). С. 171–183. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.2.2023.291699
Мініч І. Механізми адаптації міжнародного досвіду підвищення продуктивності праці у сфері готельно-ресторанного бізнесу України. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2025. № 8(1), С. 132–144. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.8.1.2025.334864
Непочатенко В. Мотивація персоналу в готельному господарстві. Економіка та суспільство. 2021. № 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42
Охріменко А.Г, Антоненко І.Я. Інноваційні проєкти розвитку суб’єктів туристичного та готельного бізнесу. Економіка та суспільство. 2023. № 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-43
Постова В., Рябенка М., Мазуркевич І., Онищук Н., та Вівсюк І. Застосування інноваційних методів управління трудовим потенціалом у закладах готельно-ресторанного бізнесу. Журнал права та сталого розвитку. 2023. № 11 (3). DOI: https://doi.org/10.55908/sdgs.v11i3.810
Сомусєва П., Сидорук А. Формування елементів мотивації співробітників в індустрії гостинності. Наукові перспективи. 2023. №11 (41). С . 699–710. DOI: https://doi.org/10.52058/2708-7530-2023-11(41)
Старовойт В.В. Аналіз ефективність цифрових маркетингових стратегій для підтримки готельного бізнесу під час кризи. Актуальні питання економічних наук. 2024. № 34. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.13945108
Шикіна О. Корпоративна культура як ознака інтеграційних процесів у готельних мережах. Економіка та суспільство. 2023. № 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-123
Boiko M., Bosovska M., Kulyk M., Vedmid N. Scenario forecasting revenue management strategy for Ukrainian hotels. Agora. International Journal of Economical Sciences. 2025. № 19(1). P. 46-55. URL: http://univagora.ro/jour/index.php/aijes
Bosovska M., Boiko M., Bovsh L., Okhrimenko A. and Vedmid N. Foresight (prevision) of development of the tourist system in Ukraine. Problems and Perspectives in Management, 2023. № 21(4), P. 696-712. DOI: https://doi.org/10.21511/ppm.21(4).2023.52
Levytska I., Klymchuk A., Kozhushko S. The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine. Академічний огляд. 2023. № 1 (58). DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11
Ober J., Matusevych T., Strutynska O. From challenges to opportunities: Using ICT and AI in Ukrainian education in times of pandemic and War. Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity. 2025. № 11(4). DOI: https://doi.org/10.1016/j.joitmc.2025.100639
Okhrimenko A., Boiko M., Bosovska M., Vedmid N., Kulyk M. Changes in the activities of hotels in Ukraine and Poland as a result of the war: the migration aspect. Problems and Perspectives in Management. 2024. № 22(4). Р. 352-367. DOI: http://dx.doi.org/10.21511/ppm.22(4).2024.27
Krukovska O. (2024). Menedzhment hotelno-restorannoho biznesu v Ukrainy [Management of the hotel and restaurant business in Ukraine]. Innovatsii ta tekhnolohii v sfery posluha i kharchuvannia - Innovations and technologies in the service and food secto. no. 1 (11). pp. 11–15. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.23
Kushniruk H. (2023) Suchasni tekhnolohii HR-menedzhmentu v hotelno-restorannomu biznesi: autsorsynh vs. Autstafinh [Modern technologies of HR management in the hotel and restaurant business: outsourcing vs. outstaffing]. Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii - Restaurant and hotel consulting. Innovations. no. 6(2), pp. 171–183. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.2.2023.291699
Minich, I. (2025) Mekhanizmy adaptatsii mizhnarodnoho dosvidu pidvyshchennia produktyvnosti pratsi u sferi hotelno-restorannoho biznesu Ukrainy [Mechanisms of adaptation of international experience in increasing labor productivity in the hotel and restaurant business of Ukraine]. Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii - Restaurant and hotel consulting. Innovations, no. 8(1), pp. 132–144. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.8.1.2025.334864
Nepochatenko V. (2021) Motyvatsiia personalu v hotelnomu hospodariuvannia [Staff motivation in the hotel industry]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and society. no. 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42
Okhrimenko A. H, Antonenko I. Ia. (2023) Innovatsiini proiekty rozvytku subiektiv turystychnoho ta hotelnoho biznesu [Innovative projects for the development of tourism and hotel business entities]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and society. no. 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-43
Postova, V., Riabenka, M., Mazurkevych, I., Onyshchuk, N., ta Vivsiuk, I. (2023) Zastosuvannia innovatsiinykh metodiv upravlinnia trudovym potentsialom u zakladakh hotelno-restorannoho biznesu [Application of innovative methods of labor potential management in hotel and restaurant business establishments]. Zhurnal prava ta staloho rozvytku - Journal of Law and Sustainable Development, no. 11 (3). DOI: https://doi.org/10.55908/sdgs.v11i3.810
Somusieva P., Sydoruk A. (2023) Formuvannia elementiv motyvatsii spivrobitnykiv v industrii hostynnosti [Formation of employee motivation elements in the hospitality industry]. Naukovi perspektyvy - Scientific perspectives. no. 11 (41). pp. 699–710. DOI: https://doi.org/10.52058/2708-7530-2023-11(41)
Starovoit V. V. (2024) Analiz efektyvnist tsyfrovykh marketynhovykh stratehii dlia pidtrymky hotelnoho biznesu pid chas kryzy [Analysis of the effectiveness of digital marketing strategies to support the hotel business during the crisis]. Aktualni pytannia ekonomichnykh nauk - Current issues of economic sciences. no. 34. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.13945108
Shykina O. (2023) Korporatyvna kultura yak oznaka intehratsiinykh protsesiv u hotelnykh merezhakh [Corporate culture as a sign of integration processes in hotel chains]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and society. no. 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-123
Boiko, M., Bosovska, M., Kulyk, M., Vedmid, N. (2025) Scenario forecasting revenue management strategy for Ukrainian hotels. Agora. International Journal of Economical Sciences, no. 19(1). pp. 46-55. Available at: http://univagora.ro/jour/index.php/aijes
Bosovska M., Boiko M., Bovsh L., Okhrimenko A. and Vedmid N. (2023) Foresight (prevision) of development of the tourist system in Ukraine. Problems and Perspectives in Management, no. 21(4), pp. 696-712. DOI: https://doi.org/10.21511/ppm.21(4).2023.52
Levytska, I., Klymchuk, A., Kozhushko, S. (2023) The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine. Academic Review. no. 1 (58). DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11
Ober, J. Matusevych, T., Strutynska, O. (2025) From challenges to opportunities: Using ICT and AI in Ukrainian education in times of pandemic and War. Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity. no. 11(4). DOI: https://doi.org/10.1016/j.joitmc.2025.100639
Okhrimenko, A., Boiko M., Bosovska M., Vedmid N., Kulyk M. (2024) Changes in the activities of hotels in Ukraine and Poland as a result of the war: the migration aspect. Problems and Perspectives in Management. no. 22(4). pp. 352-367. DOI: http://dx.doi.org/10.21511/ppm.22(4).2024.27









