МОДЕРНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ У ВНЗ В УМОВАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ МЕРЕЖЕВОГО НАВЧАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.ped.2024.1.7

Ключові слова:

модернізація, навчальний процес, ВНЗ, мережеве навчання, технології, інформаційні технології, система вищої освіти, якість підготовки фахівців

Анотація

У статті показано, що соціальна трансформація, яку переживає сучасне суспільство, викликає необхідність її модернізації. У процесі модернізації суспільства велику роль відіграє модернізація вищої освіти. Інструментом модернізації вищої освіти в епоху Четвертої промислової революції має стати його цифровізація. Автор ставили собі завдання з урахуванням соціально-філософського аналізу виявити сутність, основні напрями, протиріччя та ризики цифровізації освітнього процесу у сучасному вузі. У ході теоретичного аналізу розкрито суть мережевого навчання, встановлено перелік значимих у розвиток суспільства цифрових технологій. У зв’язку з цим перед вищою освітою постають грандіозні завдання, що вимагають його радикальної трансформації, надання йому яскраво вираженої інноваційної спрямованості. Проблема мережевого навчання у ВНЗ розглядається нами у контексті компетентнісного підходу, який нині є базовим для вищої професійної освіти в Україні. Цей підхід передбачає як формування системних знань учнів, а й розвиток у них ключові навички та особистісні характеристики, необхідні для професійної діяльності. У цьому важливі як конкретні практичні вміння, і soft skills (укр. «гнучкі навички», «м’які навички»), роль яких у підготовці фахівців зростає. Мета статті – розкрити сутність та особливості модернізації навчального процесу у ВНЗ в умовах реалізації технології мережевого навчання. Методологія дослідження: аналіз науково-методичної літератури, узагальнення передового досвіду використання технологій мережевого навчання у ВНЗ. У статті обґрунтовано актуальність модернізації навчального процесу у ВНЗ з використанням технологій мережевого навчання. Розкрито сутність та особливості мережевого навчання, його переваги та недоліки. Визначено шляхи та перспективи впровадження технології мережевого навчання у ВНЗ. Наукова новизна: у статті запропоновано новий підхід до модернізації навчального процесу у ВНЗ на основі використання технології мережевого навчання.

Посилання

Гончарук Т. О. сучасні інформаційні технології у професійній підготовці майбутніх вчителів: психологічний аспект: метод. рекомендації. Київ, 2022. 83 с.

Даниско О. В., Семеновська Л. А. Ґенеза та сучасний зміст поняття змішаного навчання в зарубіжній педагогічній теорії і практиці. Інформаційні технології і засоби навчання. Електронне наукове фахове видання. 2018. Т. 65. № 3. С. 1–11.

Ребуха Л. З., Загоруйко Ю. В. Розвиток освітньої моделі вищої школи в умовах пандемії Сovid-19. Лікарська таємниця в умовах пандемії: законодавчі, правозастосовчі, соціальні та психологічні аспекти: зб. тез доповідей Всеукр. наук- практ. он-лайн конф. (Тернопіль, 15 трав. 2020 р.), Тернопіль: Економічна думка ТНЕУ, 2020. С. 79–81.

Стадній А. Моделі дистанційного навчання. Актуальні питання гуманітарних наук. 2020. Т. 4. № 29. С. 151–156.

Ткачук В. В., Єчкало Ю. В., Тарадуда А. С., Стеблівець І. П. Доповнена реальність як засіб реалізації дистанційного навчання в умовах карантину. Освітній дискур : збірник наукових праць. Київ, 2020. Вип. 22 (4). С. 43–53.

Фірсов В. С. Береда Т. М., Хватова О. Г. Організація дистанційної та мережевої форм навчання і створення внутрішньої системи забезпечення якості освіти. Інноваційні технології розвитку особистості. Вип. 9. 2020. С. 141–145.

Campos, N., Nogal, M., Caliz, C. & Juan, A. A. Simulation-based education involving online and on-campus models in different European universities. International Journal of Educational Technology in Higher Education, 2020. 17(8).

Kaye А., and Rumble G. Distance Teaching For Higher and Adult Education. London, UK: Routledge, 2018.

Rumble G., and Harry K. The Distance Teaching Universities. London, UK: Routledge, 2018.

Zhao Mingxian, Cao Yuxing. On the current situation, advantages, problems and Countermeasures of network education in China. Modernization of Education, 2018, 5(34), pp. 89–90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-17