ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ

Автор(и)

  • Л.П. Половенко Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0002-9909-825X
  • С.В. Мерінова Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0001-6563-5320

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4536/62-12

Ключові слова:

підприємство, інновації, інноваційні технології, готельно-ресторанне обслуговування, інноваційні стратегії, COVID-19

Анотація

У статті викладено стан сучасної сфери послуг та необхідність упровадження інноваційних продуктів, інноваційних технологій та інноваційної діяльності, що сприяє розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Розглянуто особливості інноваційного управління в індустрії гостинності. Підкреслено, що під час вибору інноваційної стратегії варто орієнтуватися на мінімальні ризики, термін окупності, невисоку ціну інновацій, стабільність надходжень, високу рентабельність. Запропоновано заходи підвищення конкурентних переваг підприємства готельного господарства, орієнтовані на створення та використання нових удосконалених інноваційних продуктів. Узагальнено інноваційні рішення на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу внаслідок запровадження карантинних заходів, спричинених пандемією COVID-19.

Посилання

The Balancing Barn. URL: http://masterpla.net/балансирующий-амбар-the-balancing-barn-саффолк-video_1246e248f.html.

Головня О.М. Перспективи сфери туризму як фактору соціально-економічного зростання Вінницької області. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2017. № 10. С. 69–78.

Завадинська О. Інноваційні технології господарювання в ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2018. № 2. С. 93–102

Інноваційні технології в готельному господарстві: основи теорії : навчальний посібник / Т.В. Капліна та ін. Полтава : ПУЕТ, 2018. 357 с.

Кардаш В.Я. Павленко І.А., Шафалюк В.Я. Товарна інноваційна політика : підручник. Київ : КНЕУ, 2002. 266 с.

Кіш Г.В. Методи антикризового маркетингу закладів ресторанного господарства в умовах пандемії COVID–19. Modern science: problems and innovations. Abstracts of the 4th International scientific and practical conference. SSPG Publish. Stockholm, Sweden. 2020. P. 356–360.

Потьомкін Д.М. Роль інновацій у розвитку готельно-ресторанної справи. Держава та регіони. 2017. № 3(96). С. 24–28.

Ставська Ю.В. Готельний бізнес в сучасних умовах: актуальні проблеми та тенденції розвитку. Інфраструктура ринку. 2019. № 35. С. 284–289.

Табенська О.І. Особливості діяльності сфери гостинності в умовах пандемії. Науковий погляд: економіка та управління. 2021. № 1(71). С. 40–45.

Bovsh L., Hopkalo L., Komarnitskyi I. Scientific substantiation of the hotel business compliance in apandemic conditions. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020. Т. 3. № 2. С. 166–182.

Schumpeter J.A. Economic development theory. Capitalism, socialism and democracy. URL: https://www.degruyter.com/document/doi/10.7312/blau17412-059/html.

The Balancing Barn. URL: http://masterpla.net/балансирующий-амбар-the-balancing-barn-саффолк-video_1246e248f.html [in English].

Gholovnja, O.M. (2017) Perspektyvy sfery turyzmu jak faktora socialjno-ekonomichnogho zrostannja Vinnycjkoji oblasti. [Prospects of tourism as a factor of socio-economic growth of Vinnytsia region]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky – Economics, finance, management: current issues of science and practice, 10, 69-78 [in Ukrainian].

Zaadynsjka, O. (2018) Innovacijni tekhnologhiji ghospodarjuvannja v restorannomu biznesi. [Innovative management technologies in the restaurant business]. Restorannyj i ghoteljnyj konsaltyngh. Innovaciji – Restaurant and hotel consulting. Innovations, 2, 93-102 [in Ukrainian].

Kaplina, T.V., Stoljarchuk V.M., Maljuk, L.P., Kaplina, A.S. (2018) Innovacijni tekhnologhiji v ghoteljnomu ghospodarstvi: o,snovy teoriji. [Innovative technologies in the hotel industry: the basics of the theory]. Poltava: PUET [in Ukrainian].

Kardash, V.Ja. Pavlenko, I.A., Shafaljuk, V.Ja. (2002) Tovarna innovacijna polityka. [Commodity innovation policy: a textbook]. Kyjiv: KNEU [in Ukrainian].

Kish, Gh.V. (2020) Metody antykryzovogho marketynghu zakladiv restorannogho ghospodarstva v umovakh pandemiji COVID–19. [Metody antykryzovogho marketynghu zakladiv restorannogho ghospodarstva v umovakh pandemiji COVID-19]. Modern science: problems and innovations. Abstracts of the 4th International scientific and practical conference. SSPG Publish. Stockholm, Sweden. 356-360 [in Ukrainian].

Potjomkin, D.M. (2017) Rolj innovacij u rozvytku ghoteljno-restorannoji spravy. [The role of innovation in the development of hotel and restaurant business]. Derzhava ta reghiony – State and regions, 3 (96), 24-28 [in Ukrainian].

Stavsjka, Ju.V. (2019) Ghoteljnyj biznes v suchasnykh umovakh: aktualjni problemy ta tendenciji rozvytku. Hotel business in modern conditions: current issues and development trends. Infrastruktura rynku – Market infrastructure, 35, 284-289 [in Ukrainian].

Tabensjka, O.I. (2021) Osoblyvosti dijaljnosti sfery ghostynnosti v umovakh pandemiji. Features of the hospitality industry in a pandemic. Naukovyj poghljad: ekonomika ta upravlinnja – Scientific view: economics and management, 1 (71), 40-45 [in Ukrainian].

Bovsh, L., Hopkalo, L., Komarnitskyi, I. (2020). Scientific substantiation of the hotel business compliance in apandemic conditions. Restorannyj i ghoteljnyj konsaltyngh. Innovaciji – Restaurant and hotel consulting. Innovations, 3, 2, 166-182 [in Ukrainian].

Schumpeter, J.A. Economic development theory. Capitalism, socialism and democracy. URL: https://www.degruyter.com/document/doi/10.7312/ blau17412-059/html [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-27

Номер

Розділ

МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ, МОДЕЛІ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ