РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

  • Д.А. Дробаха Приватний вищий навчальний заклад «Київський університет культури»

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4536/77-21

Ключові слова:

ресторанний бізнес, конкурентоспроможність, інновації, нові технології, інформаційні технології

Анотація

У статті проаналізовано роль інформаційних технологій у формуванні конкурентоспроможності ресторанного бізнесу. Розкрито значення автоматизації бізнес-процесів, що забезпечило зниження витрат, підвищення продуктивності та оптимізацію внутрішніх операцій. Досліджено вплив персоналізації клієнтського досвіду, досягнутої завдяки використанню програм для аналізу уподобань споживачів. Систематизовано переваги онлайн-платформ, мобільних додатків і систем доставки, які розширили канали продажів та збільшили клієнтську базу. Виокремлено роль аналітичних інструментів, які сприяли прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. Обґрунтовано, що впровадження інноваційних технологій забезпечило адаптацію бізнесу до змін ринку та довгостроковий успіх. Зроблено висновок, що використання ІТ сприяє формуванню стійких конкурентних переваг у глобалізованому середовищі.

Посилання

Альбещенко О., Рогова Н., Оніщенко О. Досвід розвинених країн у впровадженні інноваційних підходів в готельно-ресторанний бізнес. Економіка та суспільство. 2024. № 63. С. 1–12.

Бутельський Я.Ю. Автоматизовані інформаційні системи управління підприємствами ресторанного бізнесу. Академічні візії. 2024. № 29. С. 1–12.

Дишкантюк О.В., Власюк К.В., Тітомир Л.А., Жмудь А.В. Інновації в ресторанному господарстві: адаптація технологій харчування до сучасних вимог сталого розвитку. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. № 6. С. 113–119.

Кащук К.М., Мосійчук І.В., Саух І.В. Сучасні технології управління в готельно-ресторанному бізнесі: практики та інновації. Бізнес інформ. 2023. № 6. С. 93–99.

Кушнірук В., Величко О., Коваль О. Управління бізнес-процесами в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 47. С. 1–12.

Лявінец Н. Вплив інновацій на антикризовий менеджмент у готельно-ресторанному бізнесі. Collection of scientific papers «SCIENTIA» (September 20, 2024). Bern, Switzerland. С. 27–35.

Маковецька Н., Бадло Н., Шпачинська О. Впровадження конкурентних переваг, як спосіб підвищення конкурентоспроможності закладів ресторанного господарства. Наукові перспективи. 2023. № 11 (41).

Соколенко А., Свідло К., Сегеда І., Спесівцева Ю. Інноваційний механізм управління ресторанним бізнесом. Наука і техніка сьогодні. 2023. № 3 (17). С. 1–12.

Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії. Електронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава». 2023. № 1 (28). С. 66–78.

Постова В. Сучасні шляхи підвищення конкурентоспроможності закладів ресторанного господарства. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 10 (16). С. 1–12.

Al’beshchenko, O., Rohova, N., & Oniщenko, O. (2024). Dosvid rozvynenykh krain u vprovadzhennі innovatsiynykh pіdkhodіv v hotel’no-restorannyy bіznes [Experience of developed countries in implementing innovative approaches in the hotel and restaurant business]. Ekonomika ta suspіl’stvo, no. 63, pp. 1–12. (in Ukrainian)

Butels’kyi, Ya. Yu. (2024). Avtomatizovani informatsiyni systemy upravlіnnіa pidpryiemstvamy restoran’noho bіznesu [Automated information systems for managing restaurant businesses]. Akademіchni vіziї, no. 29, pp. 1–12. (in Ukrainian)

Dyshkantyuk, O. V., Vlasyuk, K. V., Tіtomyr, L. A., & Zhmyd’, A. V. (2023). Innovatsії v restoranному hospodarstvі: adaptatsіya tekhnologіy kharchuvannya do suchasnykh vymoh stalogo rozvytku [Innovations in the restaurant industry: adapting food technologies to the modern requirements of sustainable development]. Tavriys’kyi naukovyi visnyk. Seriya: Tekhnichni nauky, no. 6, pp. 113–119. (in Ukrainian)

Kashchuk, K. M., Mosiichuk, I. V., & Saukh, I. V. (2023). Suchasni tekhnolohії upravlіnnіa v hotel’no-restorannomu bіznesі: praktyky ta innovatsії [Modern management technologies in the hotel and restaurant business: practices and innovations]. Biznes inform, no. 6, pp. 93–99. (in Ukrainian)

Kushnіruk, V., Velychko, O., & Koval’, O. (2023). Upravlіnnіa bіznes-protsesamy v hotel’no-restorannomu bіznesі [Business process management in the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta suspіl’stvo, no. 47, pp. 1–12. (in Ukrainian)

Liavіnets, N. (September 20, 2024). Vplyv innovatsіy na antykryzovyi menedzhment u hotel’no-restorannomu bіznesі [The impact of innovations on crisis management in the hotel and restaurant business]. Collection of scientific papers «SCIENTIA», Bern, Switzerland, pp. 27–35. (in Ukrainian)

Makovets’ka, N., Badlo, N., & Shpachyns’ka, O. (2023). Vprovadzhennya konkurentnykh perevah, yak sposіb pіdvishchennya konkurentospromozhnosti zakladіv restoran’noho hospodarstva [Introducing competitive advantages as a way to increase the competitiveness of restaurant establishments]. Naukovi perspektyvy, no. 11 (41). (in Ukrainian)

Sokolienko, A., Svidlo, K., Segeda, I., & Spesivtseva, Yu. (2023). Innovatsiynyi mekhanizm upravlіnnіa restoran’nym bіznesom [Innovative management mechanism in restaurant business]. Nauka і tekhnіka s’ohodni, no. 3 (17), pp. 1–12. (in Ukrainian)

Stoyko, I., & Sherstsiuk, R. (2023). Suchasni trendy і perspektyvy u restoran’nіy industriї [Current trends and perspectives in the restaurant industry]. Elektronne naukove fakhove vydannia «Sotsіal’no-ekonomіchnі problemy і derzhava», no. 1 (28), pp. 66–78. (in Ukrainian)

Postova, V. (2023). Suchasni shlyakhy pіdvishchennya konkurentospromozhnosti zakladіv restoran’noho hospodarstva [Modern ways to increase the competitiveness of restaurant establishments]. Aktual’ni pytannia u suchasnіy nauci, no. 10 (16), pp. 1–12. (in Ukrainian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-28