ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ З УРАХУВАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ
DOI:
https://doi.org/10.32689/2523-4536/59-1Ключові слова:
економічна безпека, економічні показники, конкурентна позиція, молокопереробні підприємства, молочна продукціяАнотація
У статті визначено, що важливість підвищення рівня економічної безпеки молокопереробних підприємств визначається необхідністю інтенсифікації використання ресурсів на основі раціоналізації бізнес-процесів. Протягом останніх років спостерігається позитивна динаміка показників їх рентабельності, що характеризують кінцеві результати господарювання підприємства. Доведено, що оцінка економічної безпеки молокопереробних підприємств проводиться фрагментарно з неможливістю ідентифікації проблемних складових та виявлення пріоритетних напрямків стратегічного планування. Обґрунтована необхідність розробки об’єктивної системи показників, яка б враховувала всі складові, від яких залежить економічна безпека молокопереробних підприємств. Встановлено, що економічна безпека молокопереробних підприємств залежить від результативності господарюючих суб'єктів та вміння вирішувати поставлені цілі. Складна функціональна структура внутрішнього середовища виробників молочної продукції зумовлює важливість кожного з внутрішніх факторів у формуванні економічної безпеки як інструменту реалізації головної стратегії розвитку підприємства. Для подальшого удосконалення методичного забезпечення аналізу стану економічної безпеки молокопереробних підприємств запропоновано систему відносних показників оцінки тенденцій економічної безпеки у порівнянні з нормативними або сприятливими за певними критеріями значеннями.
Посилання
Власов В.І. Методичні підходи щодо оцінки продовольчої безпеки країни. Економіка АПК. 2009. № 8. С. 43–45.
Гойчук О.І. Критерії економічної безпеки. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2004. № 1. С. 42–44.
Жаліло Я.А. Розвиток аграрного виробництва як передумова забезпечення продовольчої безпеки України: аналіт. доп. Київ : НІСД, 2011.104 с.
Ильина З.М. Экономическая безопасность: теория, методология, практика. Минск : Ин-т экономики НАН Беларуси. 2007. 230 с.
Кардаш О.Л. Сучасне методичне забезпечення оцінювання економічної безпеки України. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2015. № 5(1). С. 194–199.
Малигіна В.Д. Методологія забезпечення продовольчої безпеки країни: монографія. Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.І. Туган-Барановського. Донецьк : НОУЛІДЖ, 2011. 471 с.
Мостова А.Д. Стратегія продовольчої безпеки держави: теоретико-методичний аспект Економіка та держава. 2016. № 5. С. 38–42.
Vlasov V.I., Sabluk V.P., Lysak M.A. (2009) Methodological Approaches to Assessing Food Security of the Country. Ekonomika APK, vol. 8, pp. 43–45.
Hojchuk O.I. (2004) Criteria for food security. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, vol. 1, pp. 42–44.
Zhalilo Ya.A. (2011) Rozvytok ahrarnoho vyrobnytstva iak peredumova zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Development of agrarian production as a prerequisite for ensuring food security of Ukraine]. NISD, Kyiv, Ukraine.
Ilina Z.M. (2007) Prodovolstvennaja bezopasnost: teorija, metodologija, praktika [Food security: theory, methodology, practice]. Institut jekonomiki NAN Belarusi, Minsk, Republic of Belarus.
Kardash O.L. (2015) Modern methodological support for food safety assessment of Ukraine. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, vol. 5(1), pp. 194–199.
Malyhina V.D. (2011) Metodolohiia zabezpechennia prodovolchoi bezpeky krainy [Methodology of ensuring food safety of the country]. NOULIDZh, Donetsk, Ukraine.
Mostova A.D. (2016) Strategy of food security of the state: theoretical and methodical aspect. Ekonomika ta derzhava, vol. 5, рр. 38–42.