ENSURING ECONOMIC SECURITY OF DAIRY ENTERPRISES, TAKING INTO ACCOUNT THE INFORMATION COMPONENT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4536/59-1

Keywords:

economic security, economic indicators, competitive position, milk processing enterprises, dairy products

Abstract

The article determines that the importance of increasing the level of economic security of dairy enterprises is determined by the need to intensify the use of resources based on the rationalization of business processes. Recent years have seen a positive dynamics of their profitability, describing the outcomes of enterprise. It proved that the assessment of economic security of dairy enterprises is carried out in fragments with the impossibility of identifying problem components and identifying priority areas of strategic planning. The necessity of developing objective scorecard that takes into account all the components that affect the economic security of the dairy enterprises. It is establish that the economic security of milk processing enterprises depends on the effectiveness of economic entities and the ability to solve goals. The complex functional structure of the internal environment of dairy producers determines the importance of each of the internal factors in the formation of economic security as a tool for implementing the main strategy of enterprise development. To further improve the methodological support of the analysis of the state of economic security of dairy enterprises, a system of relative indicators for assessing economic security trends in comparison with regulatory or favorable values according to certain criteria is proposed.

References

Власов В.І. Методичні підходи щодо оцінки продовольчої безпеки країни. Економіка АПК. 2009. № 8. С. 43–45.

Гойчук О.І. Критерії економічної безпеки. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2004. № 1. С. 42–44.

Жаліло Я.А. Розвиток аграрного виробництва як передумова забезпечення продовольчої безпеки України: аналіт. доп. Київ : НІСД, 2011.104 с.

Ильина З.М. Экономическая безопасность: теория, методология, практика. Минск : Ин-т экономики НАН Беларуси. 2007. 230 с.

Кардаш О.Л. Сучасне методичне забезпечення оцінювання економічної безпеки України. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2015. № 5(1). С. 194–199.

Малигіна В.Д. Методологія забезпечення продовольчої безпеки країни: монографія. Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.І. Туган-Барановського. Донецьк : НОУЛІДЖ, 2011. 471 с.

Мостова А.Д. Стратегія продовольчої безпеки держави: теоретико-методичний аспект Економіка та держава. 2016. № 5. С. 38–42.

Vlasov V.I., Sabluk V.P., Lysak M.A. (2009) Methodological Approaches to Assessing Food Security of the Country. Ekonomika APK, vol. 8, pp. 43–45.

Hojchuk O.I. (2004) Criteria for food security. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, vol. 1, pp. 42–44.

Zhalilo Ya.A. (2011) Rozvytok ahrarnoho vyrobnytstva iak peredumova zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Development of agrarian production as a prerequisite for ensuring food security of Ukraine]. NISD, Kyiv, Ukraine.

Ilina Z.M. (2007) Prodovolstvennaja bezopasnost: teorija, metodologija, praktika [Food security: theory, methodology, practice]. Institut jekonomiki NAN Belarusi, Minsk, Republic of Belarus.

Kardash O.L. (2015) Modern methodological support for food safety assessment of Ukraine. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, vol. 5(1), pp. 194–199.

Malyhina V.D. (2011) Metodolohiia zabezpechennia prodovolchoi bezpeky krainy [Methodology of ensuring food safety of the country]. NOULIDZh, Donetsk, Ukraine.

Mostova A.D. (2016) Strategy of food security of the state: theoretical and methodical aspect. Ekonomika ta derzhava, vol. 5, рр. 38–42.

Published

2020-10-09