СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ЯК ІНСТИТУЦІЙНИЙ ФЕТИШ У ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ УКРАЇНИ: МЕТОДОЛОГІЧНІ, ПРОФЕСІЙНІ Й ЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ

Автор(и)

  • Віктор БОРЩЕВСЬКИЙ
  • Оксана ВАСИЛИЦЯ
  • Мирослава ЧЕХ

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-2(62)-4

Ключові слова:

інституційні фетиші, публічне управління, стратегічне планування, державне управління, місцеве самоврядування.

Анотація

Досліджуються основні причини та способи поширення інституційних фетишів у публічному управлінні України. Наводяться основні приклади негативного впливу інституційних фетишів на ефективність публічного управління. Основну увагу приділено сучасним аспектам фетишизації інституту стратегічного планування у сфері публічного управління. Показано негативні наслідки його поширення на різних щаблях владної ієрархії. Акцентовано увагу на етичних і професійних проблемах публічного управління, пов’язаних з перетворенням стратегічного планування на інституційний фетиш. Здійснено огляд літературних джерел, присвячених проблемам фетишизації сфери публічного управління загалом та розвитку стратегічного планування в Україні зокрема. Метою статті визначено обґрунтування пріоритетних напрямів і першочергових засобів запобігання фетишизації стратегічного планування в публічному управлінні України. До головних чинників фетишизації стратегічного планування в публічному управлінні України віднесено: інституційні прогалини у системі нормативно-правового забезпечення, організаційно-управлінські деформації, а також недостатню ефективність механізму міжсекторних взаємодій. Доведено, що фетишизація інституту стратегічного планування в публічному управлінні України негативно впливає на професійну та етичну діяльність працівників органів державної влади та місцевого самоврядування. Вказаний негатив також проєктується на функціонування інститутів громадянського суспільства. Передусім це стосується демотивації їх персоналу, посилення виявів опортуністичної поведінки та схильності до толерування корупції. Для недопущення перетворення стратегічного планування в публічному управлінні України на інституційний фетиш пропонується активізувати використання інструментів ненасильницького примусу, включаючи ігрові, цифрові та соціальні технології. Крім того, великого значення у цьому контексті набуває інформаційно-просвітницька робота з фахівцями публічної сфери та більш активне залучення інститутів громадянського суспільства до процесів розробки та виконання стратегічних планів на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях.

Посилання

Денисенко М. Стратегія розвитку економіки України: інвестиційно-інноваційний аспект. Ефективна економіка. 2013. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1915.

Дмитрук І. Релігія Джона Фрума або культ карго. URL: https://tureligious.com.ua/relihiya-dzhonafruma- abo-kult-karho/.

Жаліло Я. Економічна стратегія як категорія сучасної економічної науки. Економіка України. 2005. № 1. С. 19–27.

Жаліло Я., Максюта А. Економічний прагматизм як ліки від бюджетного фетишизму. Дзеркало тижня. URL: https://dt.ua/finances/ekonomichniy-pragmatizm-yak-liki-vid-byudzhetnogo-fetishizmu-_.html/.

Пищуліна О. Застосування теорії «інституційної пастки» для аналізу макроекономічної політики. Стратегічні пріоритети. № 2. С. 85–91. URL: http://sp.niss.gov.ua/content/articles/files/11-1439891289.pdf/.

Фетишизм як один з видів первісних релігій. URL: https://uahistory.co/article/280.html.

Chang H.-J. Understanding the Relationship between Institutions and Economic Development – Some Key Theoretical Issues. URL: www.rrojasdatabank.info/widerconf/Chang.pdf/.

Orłowski W. Szlachetny fetysz PKB. URL: https://www.rp.pl/Opinie/312289902-Szlachetny-fetysz- PKB.html/.

Petrella І. The Future of Liberation Theology: An Argument and Manifesto. URL: https://books.google. com.ua/books?id=t0RBDgAAQBAJ&pg=PT159&lpg=PT159&dq=institutional+fetishism&source=bl&ots= m1bwrW9aH0&sig=ACfU3U1P9FwCHjrm7uFrSBOT1smwOcWXCg&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjijIK vxaThAhXylYsKHXfeApQQ6AEwBXoECAgQAQ#v=onepage&q=institutional%20fetishism&f=false/.

Reisman D.A. The Institutional Economy: Demand and Supply. Edward Elgar Publishing Limited, Cheltenham, UK and Northampton, MA, 273 p.

Unger M. Democracy Realized. The Progressive Alternative. URL: https://books.google.com.ua/ books?id=C4-kOfmC2KMC&pg=PA25&lpg=PA25&dq=institutional+fetishism&source=bl&ots=wj22GR_ XYD&sig=ACfU3U2NqO39BoqK8RjtHphkylT7qMb9YQ&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjijIKvxaThAhXy lYsKHXfeApQQ6AEwA3oECAkQAQ#v=onepage&q=institutional%20fetishism&f=true/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-07

Як цитувати

БОРЩЕВСЬКИЙ, В., ВАСИЛИЦЯ, О., & ЧЕХ, М. (2022). СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ЯК ІНСТИТУЦІЙНИЙ ФЕТИШ У ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ УКРАЇНИ: МЕТОДОЛОГІЧНІ, ПРОФЕСІЙНІ Й ЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (2(62), 28-34. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-2(62)-4