ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ ЩОДО ЯКОСТІ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЗДОБУВАЧАМ В УНІВЕРСИТЕТАХ РІЗНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ

Автор(и)

  • Наталія БАЗИЛЯК

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-6(66)-1

Ключові слова:

заклади вищої освіти, зарубіжний досвід, етап, якість освіти, здобувачі, державна освітня політика, формування, реалізація, мета

Анотація

У статті визначено, що якість освіти уособлює сукупність властивостей, яка зумовлює пристосованість до реалізації гуманітарних цілей з формування та розвитку молодої особистості в аспектах її навченості, вихованості, виразності соціальних, психічних та фізичних властивостей. Державна освітня політика передбачає системний координований вплив на педагогічну систему, а також на комплекс пов'язаних з ним основних управлінських та допоміжних процесів з метою досягнення найбільшої відповідності параметрів функціонування освітньої системи, її соціальних та педагогічних результатів. Розглянуто зарубіжний управління якістю освіти і встановлено, що регулюючу роль в цьому процесі має суспільство, яке через попит на ринку праці доводить свої потреби до закладів вищої освіти та контролює якість підготовки випускників, тому у зв'язку з цим у закладах вищої освіти існують розвинені служби сприяння працевлаштуванню випускників. Зокрема, європейське законодавство про освіту надає право кожному громадянину вільно розвивати свою особистість та обирати місце навчання, професію за своїми здібностями та уподобаннями. З’ясовано, що система вищої освіти забезпечує формування спеціаліста як професіонала, розвиває творчий потенціал особистості, дає почуття впевненості у собі. Система самооцінки набула найбільшого розвитку, оскільки основну і регулюючу функції виконують самі заклади вищої освіти та суспільство, а не держава. Перелік освітніх програм визначається виходячи з потреб економіки та у тісній співпраці з соціальними партнерами, оскільки кожен громадянин протягом усього життя має змогу здобути освіту. Доведено, що мета державної освітньої політики розвинених країн передбачає надати оптимальну підтримку кожній людині та дати їй можливість отримати кваліфіковану підготовку, яка відповідає її інтересам. Основний метою навчання у закладах вищої освіти є оволодівання теоретичними знаннями та підвищення загальноосвітнього рівня здобувачів. При здобутті професійної освіти відвідування такої профшколи є обов'язковим, це закріплено відповідними територіальними законами.

Посилання

Авшенюк Н. М. Болонський процес як регіональний вимір інтернаціоналізації вищої освіти в Європі. Педагогічна теорія і практика: зб. наук. праць. К. : КиМУ, 2011. Вип. 2. С. 3–14.

Бабін І. І. Забезпечення якості вищої освіти: європейський, національний та інституційний рівні. Наука і освіта. 2011. № 1. С. 7–13.

Бахрушин В., Горбань О. Якість вищої освіти та сучасні підходи до її вимірювання. Освіта і управління. 2012. Т. 15. № 4. С. 7–11.

Білошицький С. Міжнародна міграція як різновид сучасної зброї: соціокультурний та політичний аспекти. Наукові записки Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. 2016. № 2. С. 138–156.

Біль М. М. Інституціональні передумови європейського вектору розвитку ринку праці України. Регіональна економіка. 2016. № 3. С. 128–134.

Вища освіта в Україні: громадська думка студентів. Фонд «Демократичної ініціативи» імені Ілька Кучеріва. 2015. URL: http: //dif.org.ua/article/vishcha-osvita-v-ukraini-gromadska-dumka-studentiv (дата звернення: 14.03.2022).

Гальків Л. І., Гринькевич О. С. Факторний аналіз вартості освітніх послуг в Україні у контексті розвитку людського капіталу. Актуальні проблеми економіки. Науковий економічний журнал. Серія «Економічні науки». 2015. № 1(163). Вип. 8/2014. С. 37–46.

Грішнова О. А., Дорош О. В., Шурпа С. Я. Інвестування в людський капітал у системі чинників забезпечення гідної праці : монографія / за наук. ред. д-ра екон. наук, проф. О. Грішнової. Київ : КНЕУ, 2015. 222 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-01

Як цитувати

БАЗИЛЯК, Н. (2023). ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ ЩОДО ЯКОСТІ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЗДОБУВАЧАМ В УНІВЕРСИТЕТАХ РІЗНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (6(66), 5-10. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-6(66)-1

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають