ПСИХОЛОГІЯ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ДИСКУРС

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2023.3.3

Ключові слова:

стресостійкість, стрес, комплексна структура стресостійкості, моделі стресу, стресогенні фактори, військовослужбовці, воєнний стан

Анотація

Починаючи з 2014 року Україна знаходиться у воєнізованому конфлікті з сусідньою державою, який не був вирішеним та призвів до психічних травм та психічних розладів як цивільного населення так і військовослужбовців. Стримання російської агресії на всій території України супроводжується високою інтенсивністю та напруженням. Під час таких умов психіка військовослужбовців працює на межі допустимої норми та на межі допустимих психічних навантажень. Мультифакторні події, що виникли під час впровадження військового стану на території України вивели з рівноваги фізіологічні та психічні функції військовослужбовців, що мали негативний вплив на нервову систему організму та спричинили виникнення стресу, а згодом призвели до максимального зниження рівня стресостійкості. Метою статті є розкрити зміст психологічних закономірностей розвитку стресу та відповідних захисних реакцій організму. Виокремлено комплексну структуру стресостійкості особистості, яка включає в себе психофізіологічний, емоційний, когнітивний та мотиваційно-вольовий компоненти. Методологію дослідження становлять загальнотеоретичні, методологічні принципи наукового пізнання та психологічне моделювання. Розглянуто різноманітні моделі стресу та реакції на стрес для вдосконалення та розробки методів підвищення рівня стресостійкості особистості та набуття навичок саморегуляції психоемоційного та функціонального станів з метою підготовки до виконання спеціальних (військових) завдань та покращення психічного здоров’я військовослужбовців, що буде супроводжуватися мінімізацією рівня стресу.

Посилання

Кононова Марина, Тетяна Кучма. "Сутність стресу як психологічної категорії." Молодий вчений 1 (89) (2021): 28-32.

Радчук Галина Кіндратівна. "Проблема розвитку стресостійкості у військовослужбовців." (2019): 439.

Приходько І. І. Система профілактики та контролю бойового стресу у військовослужбовців / Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія : Психологія. 2018. Вип. 1. Ел. ресурс: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnadpn_2018

Практикум з формування стресостійкості військовослужбовців до раптових змін бойової обстановки : Методичний посібник / За ред. В.М. Мороза. К. : НДЦ ГП ЗС України, 2020. Ст. 34.

Когут Олександра "Теоретико-емпіричне дослідження складових компонентів стресостійкості особистості." PSYCHOLOGICAL JOURNAL 6.11 (2020): 114-122

Дзвоник, Г. П. "Особливості професійного стресу у менеджерів комерційних організацій." Актуальні проблеми психології (2022).

Циганчук Т. В. Підвищення стресостійкості у студентів ВНЗ / Т. В. Циганчук // Практична психологія та соціальна робота. – К., 2010. – № 8. – С. 18-30.

Шиделко, Анна Володимирівна, and Вероніка Тарасівна Жуковська. "ТЕОРІЇ СТРЕСУ У НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ." The 6th International scientific and practical conference “Science and education: problems, prospects and innovations”(March 3-5, 2021) CPN Publishing Group, Kyoto, Japan. 2021. 643 p. 2021.

Грузинська Ірина. "ПРОБЛЕМА ЕМОЦІЙНОГО РЕАГУВАННЯ НА СТРЕСОВІ СИТУАЦІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ." Вісник Національного авіаційного університету. Серія: Педагогіка, Психологія 21: 97-107.

Предко, В. В., О. О. Сомова. "Вплив війни на зміну рівня стресу та стратегій збереження життєстійкості українців." Вчені записки ТНУ імені ВІ Вернадського. Серія: Психологія 33.72 (2022): 89-98.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-18

Як цитувати

РАЄВСЬКА, Я., & ТВЕРДОХЛІБ, Н. (2023). ПСИХОЛОГІЯ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ДИСКУРС. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3(59), 19-23. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2023.3.3