ЗАСТОСУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ СПРОМОЖНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-2(27)-4

Ключові слова:

процес децентралізації, інституційно спроможні терито- ріальні громади, органи місцевого самоврядування механізм діджиталізації, цифрові технології

Анотація

Анотація. Метою роботи є визначення основних напрямків впрова- дження механізму діджиталізації та цифрових технологій у процес децен- тралізації для створення інституційно спроможних територіальних громад. Методологія. Для досягнення зазначеної мети використано сучасну наукову методологію, що зумовило вибір відповідних методів дослі- дження. В основу покладено системний підхід, який полягає в розкритті цілісності об’єкта і механізмів, що забезпечують його дослідження, надає можливість розглянути діджиталізацію як механізм створення спромож- них територіальних громад та його зв’язок і взаємодію з іншими меха- нізмами; виділити різні типи зв’язків складної системи та об’єднати їх у єдину картину. Із метою виявлення проблемних питань під час застосування механізму діджиталізації та цифрових технологій в процесі розвитку територіальних громад застосовані методи: спостереження, опису, порівняння, узагальнення. Загальнонауковий аналіз використано під час опрацювання наукових джерел та нормативно-правових актів, що регламентують впровадження цифрових технологій, діджиталізації; структурно-функціональний аналіз – для виокремлення досліджуваних елементів та встановлення їх місця і зна- чення в процесі реформування органів місцевого самоврядування та ство- рення інституційно спроможних територіальних громад. SWOТ-аналіз – для аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища територіальних громад та забезпечення їх спроможності. Наукова новизна статті полягає в розробці практичних рекомендацій з впровадження механізму діджиталізації в органах місцевого самовряду- вання. Уперше, діджиталізація розглядається як механізм створення інсти- туційно спроможних громад. У статті удосконалено визначення поняття «діджиталізація» як меха- нізму, що застосовується для створення спроможних територіальних громад. Висновки. Запропоновані у статті теоретичні положення, висновки, реко- мендації можуть бути використані у практичній діяльності органів вико- навчої влади та місцевого самоврядування, стейкхолдерів, які причетні до реформування органів місцевого самоврядування, процесу децентралізації, створення спроможних територіальних громад.

Посилання

Місцеве самоврядування в Україні у 2016 році. Асоціація міст України. URL : https://www.auc.org.ua/sites/default/files/library/stan2016 web.pdf.

Місцеве самоврядування в Україні: стан та перспективи розвитку: аналіт. доп. Київ : Національний інститут стратегічних досліджень, 2009. 62 с.

Моніторинг реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. URL : https://decentralization.gov.ua/news/13785.

Павлюк А. П. Формування об’єднаних територіальних громад: стан, проблемні питання та шляхи їх вирішення: аналітична записка. URL: http://www.niss.gov.ua/content/articles/files/terutor_gromad-86ead.pdf.

Динаміка користування Інтернет в Україні: травень 2017. URL : http://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=705&page=1.

Дослідження інтернет асоціації України. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/2797152-v-ukrainikilkist-internetkoristuvaciv-zrosla-do-23-miljoniv.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-11

Як цитувати

Положешна, І. В. (2021). ЗАСТОСУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ СПРОМОЖНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД. Публічне урядування, (2 (27), 32-38. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-2(27)-4