СТРАТЕГІЯ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-3(28)-7

Ключові слова:

кадрова безпека, установа публічного управління, економічна безпека, методи, стратегія, забезпечення кадрової безпеки

Анотація

У цій статті розглянуто сутність економічної та кадрової безпеки у сфері публічного управління. Наголошено на тому, що забезпечення кадрової безпеки – одне з найважливіших завдань економічної безпеки установи публічного управління, яка спрямована на виявлення ризиків і потенційних загроз, які негативно впливають на корпоративну безпеку установи публічного управління, пов’язаних, насамперед, із персоналом організації публічного управління міста і системою трудових відносин загалом. Сформульовано основні напрямки системи та стратегії забезпечення кадрової безпеки установи публічного управління. Запропоновано методи забезпечення кадрової безпеки на мікрорівні з урахуванням сучасних особливостей.
Мета роботи. Метою статті є здійснення ґрунтовного аналізу кадрової безпеки в установах публічного управління та комплексне обґрунтування стратегій та методів забезпечення кадрової безпеки в публічному управлінні.
Методологія. У запропонованій статті проаналізовано стратегію та методи забезпечення кадрової безпеки в установах публічного управління. Підкреслено, що під час формування системи забезпечення кадрової безпеки вирішальним фактором є розробка стратегії кадрової безпеки установи, яка являє собою сукупність пріоритетних цілей та управлінських рішень, спрямованих на захист установи від будь-яких загроз, пов’язаних із функціонуванням кадрового спрямування її діяльності. З’ясовано, що ця стратегія, як складова частина корпоративної стратегії економічної безпеки, включає ряд напрямів діяльності установи під час взаємодії з персоналом публічної служби, в результаті виконання яких ризик виникнення загрози кадрової безпеки буде мінімізований. Доведено, що найбільш поширеними методами забезпечення кадрової безпеки є процедурні та інтерактивні методи. Констатовано, що описані методи можуть дати як позитивний ефект із забезпечення кадрової безпеки, так і певною мірою запобігти можливості поширення у сфері третіх осіб конфіденційної інформації установи публічного управління.
Наукова новизна. Доведено, що впровадження та удосконалення стратегії управління персоналом публічної служби сприяє підвищенню рівня кадрової безпеки установи публічного управління.
Констатовано, що саме задоволення основних нефінансових потреб службовця визначає рівень задоволеності роботодавцям та роботою в цілому.
Висновки. Наголошено на тому, що стан безпеки установи публічного управління багато в чому визначається дією внутрішніх загроз, які мають прямий стосунок до її персоналу. Більшою мірою діяльність персоналу публічного управління впливає на економічну безпеку публічного сектору. Разом із тим стан системи безпеки установи публічного управління залежить від кадрового її забезпечення за всіма її напрямами, а це означає, що кадрова безпека займає домінуюче положення стосовно інших елементів системи безпеки організації публічного управління, оскільки від дії чи бездіяльності персоналу залежить безпека інших елементів (інформаційної, економічної, інтелектуальної та інших) корпоративної безпеки. Доведено, що кадрову безпеку установи публічного управління можна визначити як самостійну підсистему корпоративної безпеки. Підкреслено, що забезпечення безпеки установи взагалі та різних її видів зокрема включає кадровий напрямок, що передбачає захист інтересів організації публічного управління від ризиків і загроз, джерелом яких є персонал публічного сектору. Визначення персоналу як об’єкт забезпечення кадрової безпеки також викликане тим, що він є ключовим ресурсом розвитку установи, який необхідно захищати від загроз та зовнішніх зазіхань.

Посилання

Aмoсoв O.Ю. Упрaвлiння кaдрoвими ризикaми як елемент зaбезпечення екoнoмiчнoї безпеки пiдприємствa. Iнфрaструктурa ринку. 2016. Випуск 2. С. 372–376.

Семенченкo A. В. Удoскoнaлення кaдрoвoї безпеки як елементу пoсилення фiнaнсoвo-екoнoмiчнoї безпеки пiдприємствa. Бiзнес Iнфoрм. 2015. № 9. С. 428–433.

Бурдa I.Я. Теoретичнi aспекти кaдрoвoї безпеки як склaдoвoї екoнoмiчнoї безпеки пiдприємствa. Нaукoвi зaписки (Укрaїнськa aкaдемiя друкaрствa). 2011. № 1. С. 22–29.

Економічна безпека підприємств, організацій та установ / В.Л. Ортинський, І.С. Керницький, З.Б. Живко. Київ : Правова єдність, 2009. 544 с.

Живкo З.Б., Слiпa O.З., Бoсaк Х.З. Aнaлiз пiдхoдiв дo визнaчення пoняття «кaдрoвa безпекa». Вiсник Кaм’янець Пoдiльськoгo нaцioнaльнoгo унiверситету iменi Iвaнa Oгiєнкa. Екoнoмiчнi нaуки. Випуск 8. Кaм’янець-Пoдiльський : Aбеткa, 2013. С. 28–31.

Кaвун С.В. Системa екoнoмiчнoї безпеки: метoдoлoгiчнi тa метoдичнi зaсaди : мoнoгрaфiя. Харків : ХНЕУ, 2009. 299 с.

Крaвченкo В.O. Кaдрoвi ризики в системi упрaвлiння персoнaлoм oргaнiзaцiї. Екoнoмiкa i Фiнaнси. 2016. № 3. С. 15–23.

Мaренич A. I., Мехедa Н. Г. Виявлення тa зaпoбiгaння зaгрoз кaдрoвiй безпецi. Фiнaнсoвий прoстiр. 2011. № 3(3). С. 127–132.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-12

Як цитувати

Лєнь, О. О. (2022). СТРАТЕГІЯ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ. Публічне урядування, (3 (28), 50-55. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-3(28)-7