КАТЕГОРІЙНІ ТА ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-5(20)-156-165

Ключові слова:

формування категоріально-понятійного апарату національної безпеки, національна безпека держави, реалізація національних інтересів та цілей, обороноздатність держави

Анотація

Проаналізовано проблеми категорійних та державно-управлін- ських аспектів формування національної безпеки. Розкрито сутність терміна “безпека” у процесі розвитку ідей дискурсивної демократії, де він розглядав- ся як “цінність”, певний “суспільний інтерес”, “благо”. Однак, зазначено, що такий підхід не враховує, що поняття “безпека” можна інтерпретувати ширше як категорію філософську, а відтак — і категорію теорії·державної·політики та державного управління. При цьому, визначено, що зростаючий інтерес до ви- вчення сутності поняття “безпека” у контексті її світоглядно-філософського розуміння, залежить від багатьох факторів. Серед яких, зокрема, складність та неузгодженість сучасних процесів трансформації геополітичного та гео- економічного поля, усвідомлення необхідності вирішення глобальних про- блем безпеки та фундаментальних суспільно-політичних та соціально-еко- номічних змін, що останнім часом простежуються у багатьох країнах світу і мають вирішальний вплив на міжнародну та національну безпеку.

Доведено, що зміст національної безпеки визначається ступенем захище- ності національних інтересів; станом захисту життєво важливих інтересів особистості, суспільства та держави, довкілля у різних сферах життєдіяль- ності від внутрішніх та зовнішніх загроз; станом захисту національних інте- ресів від різного роду загроз, який досягається завдяки цілеспрямованій ді- яльності органів державної влади та інститутів громадянського суспільства з метою гарантування прав людини та основних свобод, їх прогресивного роз- витку та стабільності конституційного ладу. Разом з тим обґрунтовано, що національна безпека держави полягає не тільки у захисті національних інте- ресів, а й у підтримці відповідних і необхідних умов існування як держави і суспільства, так і окремих громадян. Відповідно, забезпечення таких спри- ятливих умов є необхідною умовою реалізації національних інтересів та цілей.

Посилання

Ситник Г. П. Державне управління у сфері національної безпеки (кон- цептуальні та організаційно-правові засади): підручник. К.: НАДУ, 2012. 544 с.

Каляєв А. Теоретичні підходи щодо трансформації сучасних моделей державного управління у сфері без- пеки та оборони // Ефективність державного управління. 2018. Вип. 1 (54). Ч. 1.

Ситник Г. П. Інституційно-цивіліза- ційної парадигми як основа методології державного управління у сфері національної безпеки / Г. П. Ситник // Наук. часопис Академії на- ціональної безпеки. 2017. № 1–2. 162 с.

Крук С. І. Органiзацiйний механiзм державного управлiння у сферi забезпечення нацiональної безпеки України // Держава та регiони. Серiя: Державне управлiння, 2018. № 3 (63).

Евсюков О. П. Науково-теоретичнi визначення сутностi та змiсту безпеки держави // Вiсн. Нацiонального ун-ту цивiльного захисту України. Серiя: Державне управлiння. 2017. Вип. 2 (7).

Стукалін Т. А. Система державного управління у сфері оборони держа- ви та основні напрями її розвитку в контексті реформування секто- ра безпеки і оборони // Теорія та практика державного управління. 2 (53)/2016. 221 с.

Ларін С. В. Активізація взаємодії держави і суспільства щодо захисту національних цінностей у сфері на- ціональної безпеки / С. В. Ларін // Держава та регіони. Серія: Держав- не управління: наук.-вироб. журн. Вип. 3. Запоріжжя: КПУ. 2017.

Помаза-Пономаренко А. Л. Напрями та методологія формування націо- нальної безпеки в регіональних умо- вах // Публічне управління та митне адміністрування. № 2 (13). 2015.

Орел М. Г. Політична безпека як складова національної безпеки: те- оретичний аспект // Наук. часо- пис Академії національної безпеки. 2018. № 1. 95 с.

Скулиш С. Д. Теоретико-методоло- гічні основи забезпечення націо- нальної безпеки України: моногра- фія: у 7 т. Т. 1: Теоретичні основи, методи й технології забезпечення національної безпеки України / В. Ю. Богданович, І. Ю. Свида, Є. Д. Скулиш ; за заг. ред. С. Д. Ску- лиша. К: Наук.-вид. відділ НА СБ України, 2012. 548 с.

Ситник Г. П. Державне управління у сфері національної безпеки (концептуальні та організаційно-правові засади): підручник. К.: НАДУ, 2011. 730 с.

Словник української мови [Текст]: в 11 т. Т. 1 / за ред. І. К. Білодіда, АН УРСР. Інститут мовознавства. К.: Наук. думка, 1970.

Даль В. И. Толковый словарь живого великорусского языка. Т. 1–4. Мо- сква: Русский язык, 1978. Т. 1: А-З. 1978.

Лiпкан В. А. Теорiя нацiональної без- пеки: пiдручник / В. А. Лiпкан. К.: КНТ, 2009. 576 с.

Могилевский В. Д. Введение в те- орию управления безопасностью систем / В. Д. Могилевский // Проблемы безопасности при чрезвычайных ситуациях [Текст]. 2001. № 4.

Wolfers A. Diskort and Collaboration, Essays on International Politics ext] / A. Wolfers. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1962. P. 150.

Ситник Г. П. Державне управління у сфері забезпечення національної безпеки України: теорія і практика: дис. д-ра наук з держ. управління / Г. П. Ситник. К., 2004. 417 с.

Петровский В. Ф. Доктрина “национальной безопасности” в глобальной стратегии США. Москва: Междунар. отношения, 1980.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-29

Як цитувати

Мурашко, В. (2020). КАТЕГОРІЙНІ ТА ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ. Публічне урядування, (5 (20), 156-165. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-5(20)-156-165