АРХЕТИП КОМПЛЕМЕНТАРНОСТІ В ГАРМОНІЗАЦІЇ СУЧАСНИХ СУСПІЛЬНО-ВЛАДНИХ ВІДНОСИН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-18-3-313-323

Ключові слова:

архетип комплементарності, свідоме, несвідоме, колективне несвідоме, суспільно-владні відносини, типи особистості

Анотація

Обґрунтовано, що архетип комплементарності як взаємодо- повнення має глибинний, притаманний предметам або явищам характер, що доводиться аналізом останніх наукових досліджень. У сучасному україн- ському суспільстві суспільно-владні відносини можна позначити поняттям “депривація” — втрата, психічний стан, який виникає в результаті життєвих ситуацій, коли влада не створює громадянинові умови для задоволення йо- го життєвих потреб упродовж тривалого часу. Це ускладнює демократичні процедури функціонування ліберальної економіки, формування інституцій громадянського суспільства, виникає необхідність гармонізації суспіль- но-владних відношень.

Проаналізовано зміст понять “свідомість” та “колективне несвідоме”, що дало змогу констатувати наступе: свідомість — це здатність людини пізна- вати навколишній світ і саму себе за допомогою мислення та розуму, що складається з таких компонентів: чуттєво-афективного, ціннісно-вольового, абстрактно-логічного, рефлексивного і отримується у прижиттєвому досві- ді. Водночас колективне несвідоме не отримується у прижиттєвому досві- ді суб’єкта, а існує в його душі вже у мить народження, що успадковується від предків. Тож архетипи є “психічним конденсатом”, що став невід’ємною спадщиною кожної людини, яка з наступними поколіннями потребує тільки пробудження, а не набуття. Однак кожна людина через свої унікальні біоло- гічні здібності та індивідуальний життєвий досвід засвоює форму архетипу та його енергію по-своєму, важливе місце у цьому відіграє тип особистості. В Україні зростає динаміка психосоціальних процесів на рівні системоутворю- вальних чинників життєдіяльності суспільства й особистості. Керівництво органів державної влади, які наразі постають раціональними, характеризу- ється відповідальністю, компетентністю, реально оцінюють факти і події, змінюючи мотиваційну основу поведінки всього суспільства.

Викладене доводить, що архетип комплементарності розбудовує свої ідеї, поєднуючи одиничне і множинне, монологічне і діалогічне, базуючись на бінарних незалежних домінантах свідомого й колективного несвідомого є виразом психологічної цілісності людини, групи, соціуму, що безсумнівно впливає на гармонізацію сучасних суспільно-владних відносин.

Посилання

Афонін Е. Українське диво. Від де- пресії до соціального оптимізму / Е. Афонін, А. Мартинов ; Нац. ака- демія держ. управління при Прези- дентові України, кафедра публічної політики та політичної аналітики. —К.: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2019.

Афонін Е. Закономірності та особли- вості української трансформації / Е. А. Афонін, О. В. Суший // Стра- тегічна панорама. — 2015. — № 1. — С. 94–108.

Дрьоміна Н. В. Юрисдикція міжна- родних кримінальних судів і три- буналів: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.11 / Н. В. Дрьоміна; Одесь- ка нац. юридична академія. — О., 2005. — 240 c.

Фатеева С. В. Комплементарность в экономической культуре: понятие, формы и механизм / С. В. Фатеева // Комплементарность в эконо- мической культуре: понятие, фор- мы и механизм действия: автореф. дис. ... д-ра филос. наук; спец. 24.00.01. — Ростов н/Д, 2006. — 48 с.

Атаманчук Г. В. Управление: сущ- ность, ценность, эффективность. — М.: Академический Проект; Культу- ра, 2006. — 544 с.

Дюркгейм Э. Социология. Ее пред- мет, метод, предназначение. Реаль- ные и “ценностные” суждения / Э. Дюркгейм. — М. : Канон, 1995. — 352 с.

Фрейд З. Психология бессознатель- ного / З. Фрейд. — М., 1989. — 448 c.

Юнг К. Г. Психология бессозна- тельного / К. Г. Юнг. — М. : Канон, 2001. — 397 с.

Юнг К. Г. Архетип и символ / К. Г. Юнг. — М. : Знание, 1994. — 340 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Як цитувати

Новаченко, Т. (2019). АРХЕТИП КОМПЛЕМЕНТАРНОСТІ В ГАРМОНІЗАЦІЇ СУЧАСНИХ СУСПІЛЬНО-ВЛАДНИХ ВІДНОСИН. Публічне урядування, (3 (18), 313-323. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-18-3-313-323