ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ЛІДЕРСТВА В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-250-259

Ключові слова:

інноваційне лідерство, державне управління, розвиток лідерів, трансформаційне лідерство

Анотація

Розкрито поняття інноваційного лідерства в державному управ- лінні та розширено розуміння того, яку роль мають відігравати інноваційні лідери в стратегічному управлінні державою в сучасній Україні, а також роз- глядаються профіль інноваційного лідера в державному управлінні та ті фак- тори, які допоможуть державним інституціям у визначенні ключових напря- мів розвитку інноваційних лідерів на державному рівні.

Лідерство у сучасному світі трансформується. Сучасний лідер не дає го- тових рішень, але дає змогу своїй команді розробити їх, його сила — не в повноваженнях, а на відвертому визнанні роботи членів команди, поваги та досягненнях. Нове лідерство ґрунтується на розумінні власної місії, усві- домленні власних сильних сторін та розвитку ефективної команди. Ключо- ва відмінність інноваційного лідера — здатність дивитися в майбутнє, нади- хати та вести за собою команду, створювати і втілювати інновації в містах, регіонах та державі. Необхідність переходу до моделі інноваційного лідер- ства в державному управлінні та застосуванні стратегічного планування в удосконаленні механізмів державного управління підтверджує і наведена статистика.

Цілі, завдання, функції держави, стратегії щодо розвитку інноваційно- го лідерства стають факторами впливу на формування та функціонування механізмів державного управління. Свідченням є приклади країн-лідерів щодо правильності осмислення особливостей розвитку системи держав- ного управління на засадах інноваційного лідерства як складової для вдо- сконалення системи державного управління в Україні. Обґрунтовуючи теоретико- методичний підхід переходу до моделі інноваційного лідерства в державному управлінні, необхідно визначити межу інноваційного лідерства в державному управлінні, що сприятиме створенню системи розвитку інно- ваційних лідерів у державному управлінні, які зможуть вдало робити необ- хідні подальші кроки для розвитку країни.

Посилання

Mpumalanga Senior Management Summit (2014), Ingwenyama, “Report on effective leadership in Public Administration and Resource Management”, Round table: Orange.

Джерело: https://lb.ua/news/2018/10/24/410758_reforma_gosupravleniya_pod_ugrozoy.htm

Global Innovation Index (2018).

Kakabadse, A. and Kakabadse, N. K. (2003), “Comparison of case studies examining the paucity of leadership in government”, Ethics, values, and behaviors: Public Administration, vol 81, no 3, pp.477–508.

Hansen, J. R. and Villadsen, A. R. (2010), “Comparing Public and Private Managers’ Leadership styles: Understanding the Role of Job Context”, International Public Management Journal.

Купряшин Г. Л. (2003). Государственный менеджмент: возможности и ограничения // Государственное управление. Электронный вестник.

Wart, V. M. Trottier, T. And Wang Xiaohu (2008), “Reinforcing the Need for More Sophistication in Leadership Studies in the Government”, Public Administration Review

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-30

Як цитувати

Юзькова, О. (2019). ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ЛІДЕРСТВА В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ. Публічне урядування, (1 (16), 258-268. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-250-259