МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ІНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ ТА АРХЕТИПІКИ В ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-1(26)-17-29

Ключові слова:

інституціоналізм, архетипи, модернізація, публічне управління

Анотація

Визначено сучасні тенденції, що відбуваються в суспільстві в цілому та в публічному управлінні під впливом інституційних чинників та архетипів. Окреслено хід процесів модернізації та постмодернізації, проаналізовано еволюцію наукових підходів. Запропоновано постмодер- нізацію розглядати як процес, що забезпечує еволюційну трансформацію від традиційного до постмодернового суспільства, яка зумовлена існую- чими архетипами та укладається в контекст інституціоналізму, що ви- значає неообхідність якісних перетворень в сучасному суспільстві. До- сліджено вплив інституціоналізму на суспільні процеси у взаємозв’язку з суспільними архетипами: інститути об’єднує те, що вони виникли в ре- зультаті розвитку суспільства і втілюють традиції та звичаї, норми пове- дінки і переважні напрями думок людей, тобто архетипні елементи. Ви- значено інститути в їх багатоаспектності, представлено, у зв’язку з цим, архетипи за їх різновидами. Аргументовано, що інституціоналізм є науко- вою основою публічного управління. З’ясовано особливості державного управління та публічного адміністрування, визначено необхідність щодо суспільних трансформацій у напрямі підтримки публічного управління. Визначено моделі взаємодії та соціальних сегменів, які створюють під- стави для солідаристичного та громадянського суспільства, консорцій, конвіксій та правової соціальної держави. Зазначено, що модель публіч- ного управління базується на моделі людини, та з’ясовано, що в основі поведінки людини формуються звички, принципи поведінки, які мають архетипну природу та закріплюються у вигляді інститутів. Взаємозв’я- зок інституціоналізму та архетипіки в публічному управлінні створюють підстави для його дієвості та дають змогу його розглядати як інструмент розвитку суспільства, здатний забезпечити діалог між владою, бізнесом та громадянином.

Посилання

Bell D. (1973). The coming of postindustrial society: A venture of social forecasting. N.Y.: Basic Books.

Berlie Jean A., ed. Islam in China, Hui and Uyghurs: between modernization and sinicization (Bangkok, White Lotus Press, 2004)

Blokland Hans, and Nancy Smyth Van Weesep, eds (2006). Modernization and Its Political Consequences: Weber, Mannheim, and Schumpeter.

Chin Carol C. (2011). Modernity and National Identity in the United States and East Asia, 1895–1919 (Kent State University Press; 160.

Афонін Е. Архетипіка і публічне управління: стратегії сталого розвитку в умовах цивілізаційних зрушень / Е. Афонін, Т. Плахтій //Український соціум. 2019. № 2 (69). С. 142–151.

Schumpeter J. A Theory of Economic Development (Social Science Classics Series Book 46) [Print Replica] Kindle Edition by Joseph A Schumpeter (Author) Format: Kindle Edition. 320 p.

Міжнародна економіка: світова економіка та міжнародні економічні відносини. Модуль 1. Світова система господарювання: навч.-практ. посібник. К.: “Вид. дім “Професіонал”, 2008. 386 с.

Амосов О. Ю. Науковий досвід О. Г. Лібермана та капіталізація знань: сучасні реалії / О. Ю. Амосов, Н. Л. Гавкалова, Н. С. Маркова // Ліберманівські читання – 2009. Економічна спадщина та сучасні проблеми. Монографія / За заг. ред. В. С. Пономаренка, М. О. Кизима, О. Г. Зими. Харків : ФОП Лібуркіна Л. М.; ВД “ІНЖЕК”, 2009. 296 с.

Амосов О. Ю., Гавкалова Н. Л. Модернізація в Україні: шлях в майбутнє // Стратегія розвитку України. Економіка, соціологія, право. Вип. 4. Т. 1. 2012. С. 16–21.

Вехи экономической мысли. Т. 6. Международная экономика / Под общ. ред. А. Киреева. М.: ТЕИС, 2006. 720 с.

Гонтарева І. В. Оцінювання системної ефективності функціонування і розвитку промислових підприємств: монографія. Харків: ВД “ІНЖЕК”, 2011. 480 с.

Blaug M. (1997). Economic theory in retrospect (5th ed.). Cambridge New York: Cambridge University Press.

Thorstein Veblen. The Theory of the Leisure Class // Social Stratification. Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, 3rd edit., Ed.by David B. Grusky, Westview Press. Р. 862–870.

Енциклопедичний словник з державного управління / уклад. : Ю. П. Сурмін, В. Д. Бакуменко, А. М. Михненко та ін. ; за ред. Ю. В. Ковбасюка, В. П. Трощинського, Ю. П. Сурміна. К. : НАДУ, 2010. 820 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-19

Як цитувати

Амосов, О. Ю., & Гавкалова, Н. Л. (2021). МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ІНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ ТА АРХЕТИПІКИ В ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ. Публічне урядування, (1 (26), 17-29. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-1(26)-17-29