ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОБУВАННЯ ЛИСИЦІ У ГАЛИЧИНІ XVI – ПОЧАТКУ ХХ ст.: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

Ключові слова:

мисливство, лисиця, полювання, Галичина, Друга Річ Посполита, хижаки

Анотація

Проаналізовано державне регулювання добування лисиці у Га- личині XVI — початку ХХ ст.: способи та терміни добування, регулювання чисельності, повноваження єгерської служби щодо добування лисиці, тор- гівлю хутром. Проведено порівняльний аналіз правового механізму регу- лювання чисельності лисиці з урахуванням компетенції органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Описано звичаєві норми та внутрішні правила полювань на лисицю в окремих мисливських товариствах. Виявлено економічні чинники, які впливали на державне ре- гулювання чисельності лисиці, уможливлюючи не лише раціональне вико- ристання ресурсу для отримання цінного хутра, але й для збільшення чи- сельності дичини, особливо зайців. Встановлено чинники, які впливали на чисельність популяції, зокрема політичні впливи та воєнні події. Описано особливості державного регулювання добування лисиці у досліджуваний період. На основі компаративного аналізу розглянуто добування лисиці в Австро-Угорській монархії, Галичині у розрізі повітів, Другій Речі Поспо- литій, описана специфіка організації полювань на лисицю серед мислив- ської еліти, зокрема цісарів: Австро-Угорщини — Франца Йозефа І та Ні- меччини — Вільгельма ІІ.

Відзначено, що відповідно до права хижаки є власністю господаря ми- сливських угідь, на яких вони знаходяться. З огяду на ці принципи на влас- ника мисливських угідь покладався обов’язок знищувати хижаків, оскільки хижаки не лише шкідливі для мисливської дичини, але також і для свій- ських тварин. Законодавство Царства Польського, що регулювало знищен- ня хижаків, визначало, що хижаків слід винищувати без урахування часу добування, та дозволяло застосовувати для цього різні способи і знаряддя, але лише особам, які мають право полювання. До хижаків відносились вед- мідь, борсук, вовк, лисиця, рись, дикий кіт, видра, куниця, тхір, горностай.

Посилання

Reuman M. Gospodarstwo łowieckie z historią starożytną łowiectwa polskiego. — Warszawa: Drukarnia Orgelbranda, 1845.

Kasparek J. R. Zbiór ustaw i rozporządzeń administracyjnych w Królestwie Galicyi i Lodomeryi z Wielkiem Księstwem Krakowskiem: [w 6 tomach] / J. R. Kasparek. — Lwów: Wyd-wo H. Altenberga, 1884. — T. 1. — S. 369.

Pawlikowski M. K. Prawo łowieckie: komentarz dla województw wschodnich z dołączeniem rozporządzeń wykonawczych i kalędarza myśliwskiego. — Wilno: Nakładem policyjnego klubu sportowego, 1929. — 89 s.

Łoboś S. Myśliwstwo polskie w obcej prasie łowieckiej // Łowiec. — 1910. — № 17. — S. 204.

Nowa ustawa łowiecka dla Galicyi i W. Ks. Krakowskiego. — Kraków: Wisła, 1898. — S. 27–31.

Kałuski W. Prawo Lowieckie Warszawa: Wydawnictwo związku pracowników administracji gminnej rz. p., 1928. — S. 1–81.

Sander A. Legalna ochrona lisa / Alfred Sander // Łowiec. — 1939. — № 1–2. — S. 8–10.

Statut regulamin i karta prawa polowania towarzystwa łowieckiego w Śniatynie. — Śniatyn, 1921. — 17 s.

Mockus Z. Możliwości zastosowania humanitaryzmu w łowiectwie // Łowiec Polski. — 1935. — № 15. — S. 286–288.

Pawlik S. Handel zwieryzuną, rybami i rakami w Galicyi // Łowiec. — 1899. — № 1. — S. 2–6.

Kronika // Łowiec. — 1893. — № 5. — S. 78.

Kochanowski C. Myśliwstwo w Galicyi według dat statystycznych ministeryum rolnictwa // Łowiec. — 1884. — № 4. — S. 53–54.

Wykazy myśliwskie // Łowiec

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-24

Як цитувати

Проців , О. (2018). ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОБУВАННЯ ЛИСИЦІ У ГАЛИЧИНІ XVI – ПОЧАТКУ ХХ ст.: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ. Публічне урядування, (1 (11), 244-254. вилучено із http://journals.maup.com.ua/index.php/public-management/article/view/552