МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО ОПОДАТКУВАННЯ ТА СТРАХУВАННЯ

Автор(и)

Ключові слова:

механізми, державне управління, державна політика, екологічне оподаткування, страхування

Анотація

Запропоновано найважливіші напрями практичної діяльності в галузі екологічного менеджменту, адаптовані відповідно до стандартів серії ISO 14000: обґрунтування, демонстрація, практичне використання екологіч- ної політики і цілей підприємства; публічне декларування основних прин- ципів, зобов’язань і напрямів ініціативної екологічної діяльності; визначення для кожної з прийнятих цілей показників і критеріїв планування діяльності та оцінювання результатів; активне використання різноманітних внутрішніх кількісних показників; обґрунтування конкретних екологічних завдань; ви- значення відповідних кількісних і якісних показників і критеріїв для кожної з прийнятих екологічних цілей; ефективне планування й організація еко- логічної діяльності відповідно до прийнятих цілей і завдань; розроблення конкретних заходів і дій для кожної з поставлених екологічних цілей і за- вдань з урахуванням пріоритету заходів і дій щодо запобігання негативному впливу на навколишнє середовище; залучення всього персоналу підприєм- ства до екологічної діяльності; аналіз і оцінювання досягнутих результатів діяльності; систематичний перегляд і вдосконалення екологічної політики, планування й організації діяльності відповідно до досягнутих результатів; використання незалежного оцінювання результатів діяльності (екологічний аудит); здійснення підприємством активної зовнішньої екологічної діяльно- сті; підготовка і поширення ініціативної екологічної звітності; аналіз звіт- ності. Екологічне страхування визначене новим для нашої держави видом страхової діяльності, розвиток якого через об’єктивні умови пов’язаний з ря- дом проблем: недостатнім розвитком законодавчої бази екологічного стра- хування; відсутністю конкретних і сталих понять, які визначають екологічне страхування як складову економіко-правового механізму; недосконалістю, а в ряді випадків і відсутністю нормативно-методичної бази для кількісного оцінювання екологічного ризику і пов’язаної з ним шкоди; відсутністю до- статнього досвіду проведення екологічного страхування як в Україні, так і за кордоном.

Посилання

Козаченко О. А. Державне регулю- вання розвитку комбікормових підприємств / О. А. Козаченко // Економіка АПК. — 2009. — № 9. — С. 55–58.

Дацій О. І. Ресурси та сучасні тех- нології органів публічної влади / О. І. Дацій // Аспекти діяльності публічних органів влади в Польщі і Україні. Вибрана проблематика / [за наук. ред. М. Чічерського, М. Чурик, М. Карпюк]. — Польща, м. Варшава: Zaklad Poligraficzny UWM, 2016. — С. 153–158.

Серьогін С. М. Державний служ- бовець у відносинах між владою і суспільством: [монографія] / С. М. Серьогін. — Д.: ДРІДУ НАДУ при Президентові України, 2003. — 456 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-29

Як цитувати

Карташов, Є. (2017). МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО ОПОДАТКУВАННЯ ТА СТРАХУВАННЯ. Публічне урядування, (4 (9), 113-122. вилучено із http://journals.maup.com.ua/index.php/public-management/article/view/598