ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖІНКИ, ЯКА ВИХОВУЄ ДИТИНУ ВІД ПЕРШОГО ШЛЮБУ В НОВИХ ПОДРУЖНІХ СТОСУНКАХ

Автор(и)

  • Ірина Сергіївна Оськіна ПрАТ «ВНЗ «МАУП»

Ключові слова:

жінка, матір, психологічні особливості жінки, шлюб, повторний шлюб, подружні стосунки, виховання, дитина

Анотація

Постановка проблеми. При повторних шлюбах постає багато проблем, крім того, у повторному шлюбі люди знову стикаються з труднощами, які ускладнювали їх перший шлюб. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Сім’я та сімейні проблеми привертають пильну увагу спеціалістів. Проблема повторних шлюбів - це, насамперед, конфлікт між дитиною і «новим батьком», і в його формуванні або усунення важливу роль відіграє мати. Щоб утворилася нова сім’я, потрібен час, і часто цьому перешкоджають нереальні очікування. Виклад основного матеріалу. В більшості, матері в другому шлюбі не виявляють щирих інтересів до того, що цікавить дитину від першого шлюбу, не оцінюють здібності дитини, встановлюють деяку, часто значну, психологічну дистанцію між собою і дитиною, недостатньо про неї піклуються. В ряді випадків, мати поводиться занадто авторитарно по відношенню до дитини, або, навпаки, контроль над діями дитини з боку матері практично відсутній. Майже половна досліджуваних жінок, якы перебувають у другому шлюбі, вважають свою дитину від першого шлюбу маленьким невдахою. Висновки та перспективи подальших досліджень. Жінка повинна вміти аналізувати свою поведінку і вчасно звертатися за консультацією до психолога в разі необхідності. Інакше, дуже висока доля імовірності, що в новому шлюбі все піде по старому сценарію.

Посилання

Голод С. І. Стабільність сім’ї: соціологічний і демографічний аспекти / С. І. Голод.- Л.: Наука, 1984.- 156 с.

Ковальов С. В. Психологія сімейних стосунків / С. В. Ковальов.- М.: Педагогіка, 1987.- 208 с.

Обозова А. М. Подружня сумісність - фактор стійкості шлюбу / А. М. Обозова //Особистість в системі суспільних відносин.- Ч. 4.- М., 1983.–101 с.

Пейдж С. Подружнє життя: шлях до гармонії/С.Пейдж.- М.,1995.–206 с.

Роджерс К. Психологія подружніх стосунків / К. Роджерс.- М.:Ексмо. - 2002. – 288 с.

Столярчук О. А. Психологія сучасної сім’ї: навч.посібник / О. А. Столярчук. – Кременчук: ПП Щербатих О. В., 2015.– 136 с.

Титаренко Т. М. Життєвий світ особистості: у межах і за межами буденності / Т М. Титаренко. – K.: Либідь, 2003. – 376 с.

Федоренко Р. П. Психологія сім’ї : навч. посіб. / Р. П. Федоренко; Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки. - Луцьк : Вежа-Друк, 2015. - 362 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-02

Як цитувати

Оськіна, І. С. (2021). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖІНКИ, ЯКА ВИХОВУЄ ДИТИНУ ВІД ПЕРШОГО ШЛЮБУ В НОВИХ ПОДРУЖНІХ СТОСУНКАХ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (2(3), 200-220. вилучено із https://journals.maup.com.ua/index.php/psych-health/article/view/136