МОНІТОРИНГОВА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТЕС-ТЕРАПІЇ ПІСЛЯ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ВТРУЧАНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2663-0672-2022-2-4

Ключові слова:

рани, мікроциркуляція, транскраніальна електростимуляція

Анотація

Вступ. Рановий процес після стоматологічних операцій є найчастішою причиною ускладнень, що вимагає моніторингової оцінки, а також впровадження нових немедикаментозних методів терапії, до яких належить ТЕС-терапія. Мета дослідження. Узагальнити інформацію щодо впливу ТЕС-терапії на мікроциркуляцію слизової ясен в динаміці загоєння рани. Матеріал та методи. У дослідженні взяли участь 233 пацієнти, які були розприділені на дві репрезентативні групи: 105- на тлі застосування ТЕС-терапії в комплексному лікуванні чистих, гнійних і гнійно-некротичних ран у стоматологічних пацієнтів та 128 – при традиційному лікуванні. Проведена моніторингова оцінка мікро циркуляції на тлі загоєння рани на 6-ту і 9-ту добу після оперативного втручання. За допомогою лазерної доплерометрії (ЛДМ) проводилась оцінка мікроциркуляції на межі дефекту (1–2 мм) від краю рани слизової ясен. Під час дослідження вираховувалися середні значення показників перфузії тканини ясен (M, Kv) нейрогенного і біогенного тонусу (НГ, МГ) та показник шунтування прекапілярів (ПШ). Результати дослідження та їх обговорення. Серед усіх пацієнтів на тлі ТЕС-терапії порівняно з традиційною спостерігалися позитивні зміни серед показників перфузії (M, Kv), нейрогенного і міогенного тонусу (НГ, МГ) та індексу прекапілярного шунтування, що свідчить про покращення кровопостачання та збільшення оксигенації пародонта. Це позитивно вплинуло на темпи заживлення рани, на що вказують клінічні спостереження. Висновки. 1. Використання ТЕС-терапії в комплексному лікуванні ранового процесу у стоматологічних хворих суттєво покращує мікроциркуляцію рани, що сприяє більш швидкому її загоєнню. 2. Стабілізація мікроциркуляції на тлі ТЕС-терапії забезпечується впливом транскраніальної електростимуляції на підкоркові структури мозку. 3. Під дією ТЕС-терапії стабілізується нейрогенний і міогенний тонус судин мікроциркуляторного русла, що зменшує шунтування і покращує оксигенацію тканин пародонта.

Посилання

Alekseeva N. H., Hlukhov A. A. Morfolohycheskaia kharakterystyka reparatyvnykh protsesov v эksperymentalnыkh ranakh na fone prymenenyia prohrammyruemoi mahnytoterapyy. Ukrainskyi morfolohichnyi almanakh. 2011; 3(9):8–10. [In Ukrainian].

Vasenev E. E. Transkranyalnaia еlektrostymuliatsyia novyi metod lechenyia stomatalhyi. Sb. : Эksperymentalnoklynycheskye yssledovanyia, SPb.1998: 390–393. [In Russian].

Holovatskyi A. S., Cherkasov V. H., Sapin M. R., Parakhin A. I. Anatomiia liudyny. Tom tretii. Vinnytsia : Nova Knyha, 2009. 376 р. [In Ukrainian].

Petrenko O. M., Bezridnyi B. H., Tykhomyrov A. O. Monitorynh perebihu ranovoho protsesu. Khirurhiia Ukrainy. 2014; 2: 65–69 [In Ukrainian].

Tymofeev A. A. Rukovodstvo po cheliustno-lytsevoi khyrurhycheskoi stomatolohy. K., 2012. 1046 р. [ In Ukrainian].

Suma A., Sakalauskiene S. Mikrobiological of intlamanatory tissues in the periodontium. Medicina. 2008; 3(44); 943–947.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-23

Як цитувати

ДОМИЩЕ, М. (2023). МОНІТОРИНГОВА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТЕС-ТЕРАПІЇ ПІСЛЯ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ВТРУЧАНЬ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (2(9), 24-27. https://doi.org/10.32689/2663-0672-2022-2-4