ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Автор(и)

Ключові слова:

державне управління, управління, цивільний захист, надзвичайна ситуація, управлінське рішення

Анотація

Сучасна система державного управління, наділена адміністра- тивно-правовими повноваженнями, не повною мірою виконує покладені на неї завдання щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій (НС), тому актуальним є її удосконалення у сфері запобігання та ліквідації НС.

Державні службовці та особи, які приймають політичні рішення, змуше- ні визнати той факт, що конфлікти та кризи потенційно можуть мати місце в будь-якій сфері їх відповідальності. Кризові ситуації вимагають з їх боку послідовних дій, спрямованих на відновлення суспільної довіри та цілісно- сті управлінських механізмів, тоді як НС можуть також потребувати зусиль, що мають обмежити масштаби збитків для людей, їхньої власності та навколишнього середовища. Історичний досвід показує, що НС легко перетво- рюються у політичні кризи та, своєю чергою, в політичні конфлікти там, де влада втрачає контроль з розвитком подій.

Ризики виникнення НС природного і техногенного характеру є фактором, що визначає якість життя у регіонах будь-якої країни. На жаль, для України ці ризики є достатньо високими, що зумовлює нагальну потребу докладного опрацювання організаційно-управлінських підходів до вирішення цієї комп- лексної проблеми. Усе викладене зумовлює визнання того, що традиційні підходи до управління подоланням комплексних наслідків НС, як доводить досвід їх застосування, часто призводять до незадовільних результатів. Та- кож серйозною проблемою організації ефективного управління за умов НС є реальне ускладнення або відсутність координації дій офіційних урядових, ві- домчих і неурядових органів. Традиційні підходи до управління НС, як дово- дить досвід їх застосування, часто призводять до незадовільних результатів.

Зменшення часу на розроблення, прийняття та реалізацію управлінських рішень, зростання невизначеності та ризику, необхідність залучення з резер- вів додаткових ресурсів, наявність різних режимів функціонування системи державного управління в умовах НС свідчать про те, що державне управ- ління у цій сфері має певні особливості. Їх урахування в діяльності органів державного управління в умовах НС надасть можливість зменшити вірогід- ність прийняття неадекватних управлінських рішень, сприятиме економії ресурсів та часу на ліквідацію наслідків НС, зменшенню збитків.

Системний підхід до управлінської діяльності припускає, що вона може бути досліджена як з точки зору змісту, так і з точки зору форм її вияву. Ці- лі, функції і методи управління в комплексі характеризують зміст діяльно- сті і можуть мати різні аспекти. Визначальним може бути методологічний аспект, що відображає сукупність принципів, закономірностей і законів, реалізованих у процесі управління, які дозволяють визначити, з якою ме- тою, на що і як варто впливати для одержання бажаного результату, у тому числі у виробленні управлінських рішень в умовах НС.

Посилання

Ларичев О. И. Теория и методы при- нятия решений: учебник. — М.: Ло- гос, 2000. — 296 с.

Сорока К. О. Основи теорії систем і системного аналізу: навч. посіб. — Харків: ХНАМГ, 2004. — 291 с.

Реагування на надзвичайні ситуа- ції: навч. посіб. — К.: Бланк-Прес, 2014. — 206 с.

Терент’єва А. В. Аналіз факторів впливу на адекватність управлін- ських заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій // Інвести- ції: практика та досвід. — 2015. — № 4. — С. 100–103.

Терент’єва А. В. Управління надзви- чайними ситуаціями з елементами кризового менеджменту // Електронне наукове фахове видання “Дер- жавне управління: удосконалення та розвиток". – 2015. – № 9. – http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=881

Терент’єва А. В. Системний аналіз як метод ухвалення та обґрунтуван- ня рішень у сфері цивільного захи- сту // Інвестиції: практика та до- свід. — 2014. — № 12. — С. 152–155.

Кризовий менеджмент та принци- пи управління ризиками в процесі ліквідації надзвичайних ситуацій : монографія / С. О. Гур’єв, А. В. Те- рент’єва, П. Б. Волянський. — К. : [б. в.], 2008. — 148 с.

Терент’єва А. В. Прийняття управ- лінських рішень за умов надзвичай- них ситуацій: можливості SWOT- аналізу // Наук. зап. Ін-ту законо- давства Верховної Ради України. — 2015. — № 2. — С. 119–124.

Бакуменко В. Д. Формування дер- жавно-управлінських рішень: про- блеми теорії, методології. Практики: монографія. — К.: Вид-во УАДУ, 2000. — 328 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-28

Як цитувати

Терент’єва , А. (2018). ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. Публічне урядування, (2 (12), 207-223. вилучено із https://journals.maup.com.ua/index.php/public-management/article/view/529

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають