ЯКІСНИЙ АНАЛІЗ РИЗИКУ ІНВЕСТИЦІЙНОГО РІШЕННЯ

Автор(и)

  • О. Л. Фещенко Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів, Міжрегіональна Академія управління персоналом https://orcid.org/0000-0002-0906-0398
  • Ю. М. Якимова Міжнародний університет “МИТСО”, м. Мінськ, Міжрегіональної Академії управління персоналом

Анотація

Розкривається зміст поняття інвестиційного рішення, складність його прийняття та реалізації в умовах невизначеності. Виявляються характерні ознаки і описуються основні фактори інвестиційного ризику. Детально досліджується група методів якісного аналізу ризику інвестиційного рішення. Наприкінці статті розкриваються плюси і мінуси їх застосування. Мета статті — проаналізувати процес прийняття та реалізації інвестиційного рішення, дослідити фактори ризику в процесі інвестування і виявити такі методи якісного аналізу інвестиційного ризику, які стануть базою для ефективного кількісного оцінювання. Оскільки момент отримання переваг від інвестиційних рішень відсунутий у часі від моменту прийняття рішень і вигоди не гарантовані, то інвестиційні рішення завжди зумовлені фактором часу і ризиком. Плануючи і прогнозуючи інвестиційну діяльність, на підприємстві намагаються знизити ринкову невизначеність, намагаючись звести її до повної визначеності. При оцінці ефективності інвестиційних рішень завжди розглядаються дві сторони — прибутковість та рівень ризику інвестиційного проекту. Інвестиційний ризик — це ймовірність відхилення фактичного інвестиційного доходу від очікуваного. А також ризик інвестиційного проекту - це можливість змін умов реалізації проекту, що впливає на його показники. Якщо класифікувати за джерелами виникнення, можна виділити дві групи інвестиційних ризиків: 1) викликані зовнішніми (екзогенними) факторами; 2) викликані внутрішніми (ендогенними) факторами. Визначення ступеня імовірності виникнення ризику і обсягу можливих фінансових втрат при настанні ризикової події називається аналізом ризиків інвестиційних рішень. Серед якісних методів оцінки інвестиційного ризику найчастіше використовуються наступні: 1) метод експертних оцінок; 2) аналіз доречності витрат; 3) метод аналогій. Виділяють такі основні результати якісної оцінки рівня ризику інвести- ційних рішень: • визначення реальних ризиків проекту і його причин; • аналіз наслідків при реалізації виявлених ризиків; • розроблення заходів з мінімізації збитку (ризику). Із наведеного випливає, що методи якісного аналізу підходять більшою мірою для опису можливих ризикових ситуації, ніж для отримання більшменш точної оцінки ризику інвестиційного проекту. Результати якісної оцінки часто служать вихідною інформацією для здійснення кількісної оцінки рівня ризику. Головне завдання якісного підходу полягає у виявленні та ідентифікації можливих видів ризиків цього проекту, а також у визначенні та описі джерел і чинників, що впливають на даний вид ризику. Крім того, якісний аналіз передбачає опис можливих збитків, їх вартісної оцінки і заходів зі зниження або запобігання ризику (створення резервів, страхування ризиків, диверсифікація і т. ін.). Якісний підхід, який дозволить визначити чисельну величину ризику інвестиційного проекту, є основою для проведення подальших досліджень за допомогою кількісних методів, які використовують математичний апарат теорії імовірності і математичної статистики.

Посилання

Кузнецов Б. Т. Инвестиции: учеб. пособие. Москва: ЮНИТИ-ДАНА, 2010. 624 с.

Мертенс А. 5 инструментов для развития вашей бизнес-модели. Київ: Міжнар. фінансова корпорація, 2011. 63 с.

Сергеев В. А., Кипчарская Е. В., Подымало Д. К. Основы инновационного проектирования: учеб. пособие / [под ред. д-ра тех. наук В. А. Сергеева]. Ульяновск: УлГТУ, 2010. 246 с.

Корпоративные финансы: учебник / [Эскиндаров М. А. и др.]; под ред. М. А. Эскиндарова, М. А. Федотовой. Москва: КНОРУС, 2016. 480 с.

Инвестиции: учеб. для вузов / [под ред. Л. И. Юзвович, С. А. Дегтярева, Е. Г. Князевой]. Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2016. 543 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-28