ГРАМАТИЧНІ ТА ТРАНСПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ ІМПЕРАТИВНИХ ВИСЛОВЛЕНЬ У СФЕРІ СПОСОБОВО-ТЕМПОРАЛЬНИХ ФОРМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.philol.2021.1.1

Ключові слова:

дієслівна форма, транспозиція, імператив, індикатив, кон’юктив, темпоральна парадигма

Анотація

Дієслівні форми способу, крім своєї первинної категорійної функції, у відповідних мовленнєвих контекстах можуть набувати вторинних функцій – способових та часових. Активнішими у транспозиційних переходах є імператив. Вони проникають у сферу інших способових та часових форм, нейтралізуючи свої значення спону- кальності та звертальності й набуваючи значення інших форм. Мета статті – проаналізувати граматичні та транспозиційні особливості імперативних висловлень у сфері способово-темпоральних форм, визначити засоби реалізації контекстуального вияву інфінітивних варіацій імператива, розкрити функційні вияви дій- сного способу за допомогою імперативних форм, указати на семантичні нашарування форм умовного спо- собу в імперативних висловленнях. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань, як-от: 1) визначення граматичних і транспозиційних особливостей імперативних висловлень у сфері способово-тем- поральних форм; 2) розкриття структурних і семантичних варіації зазначених одиниць у сфері способово- темпоральних форм. Наукова новизна. У статті граматичні та транспозиційні особливості імператива – це фрагменти емотивно маркованої мовної картини світу з певними особливостями та функційно-грама- тичними засобами. Успішне використання цих форм визначено необхідністю реакції отримувача прескрипції на пропоновану дію, яку має виконати слухач. Це потрібно зробити, щоб привернути його увагу. У висновках зазначимо, що проаналізований ілюстративний матеріал дав змогу докладно викласти, обґрунтувати ав- торську концепцію щодо унаочнення механізму та шляхів трансформацій імператива з урахуванням способу та часової парадигми сучасної української мови, розкрити основні та допоміжні засоби імперативної тран- спозиції, адже фокус нашої уваги було спрямовано на описові та зіставленні конституентів на рівні лексики та морфології, які належать до організації граматичних і транспозиційних особливостей імперативних ви- словлень у сфері способово-темпоральних форм. Подальше дослідження аналізованої проблеми може бути зосереджене на вивченні механізмів імперативних висловлень за допомогою синтаксичних засобів імператива в діловому та публіцистичному дискурсах різносистемних мов у зіставному аспекті.

Посилання

Бортун К.О. Структурно-семантичні типи та функції імперативних висловлень у публіцистичному і офіційно-діловому стилях : дис. канд. філол. Наук : 10.02.01. Черкаси, 2019. с. 90.

Бугайова О.І. Соціальна реклама: лексика, граматика, стилістика : дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. Наук : 10.02.01. Луцьк, 2019. с. 191.

Вінтонів М., Бортун К. Структурно-семантичні типи та функції імперативних висловлень у публіцистичному й офіційно-діловому стилях. Київ, 2020. с. 68.

Вінтонів Т.М., Бортун К.О. Лексичні засоби вираження спонукальної модальності в сучасній українській мові. Закарпатські філологічні студії. Вип. 5. Т.1. Ужгород. 2018. с. 8.

Вихованець І.Р. Транспозиція. Українська мова: Енциклопедія / Редкол.: Русанівський В.М. та ін. Київ, 2004. с. 263.

Піддубська І.В. Модальна і темпоральна транспозиція дієслівних форм: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук: 10.02.01. Донецьк. 2001. с. 5–6.

Исаченко А.В. К вопросу об императиве в русском языке. Русский язык в школе. 1957. с. 10.

Dumitru M. Linguistic phenomena of polysemy, synonymy, homonymy, redundancy and transposition of verbal categorial and grammatical forms. [в:] Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Umanistice). 2008. nr. 6(16). pp. 107.

Postevaya E. Dialogical text interactional analysis: indirect speech acts and their functioning. Гуманитарные и социальные науки. 2016. № 6. Рр. 128.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-05

Як цитувати

БОРТУН, К. (2021). ГРАМАТИЧНІ ТА ТРАНСПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ ІМПЕРАТИВНИХ ВИСЛОВЛЕНЬ У СФЕРІ СПОСОБОВО-ТЕМПОРАЛЬНИХ ФОРМ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Філологія, (1 (1), 5-11. https://doi.org/10.32689/maup.philol.2021.1.1