ПОШУКИ ІННОВАЦІЙНИХ ШЛЯХІВ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ПІСЛЯВОЄННІЙ УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Геннадій ДМИТРЕНКО
  • Інна СЕМЕНЕЦЬ-ОРЛОВА
  • Віктор ОЛІЙНИК
  • Наталія ГОЛОВАЧ

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2023-3(69)-2

Ключові слова:

публічне управління, механізми державного управління, держава, громадянська культура, громадянське суспільство, громадянин, публічне благо, професійна культура публічних службовців

Анотація

Демократія як загальна ідеологія людиноцентричної спрямованості, починаючи з захисту прав людини, є краєугольним каменем Західної цивілізації. Україна є продуктом менш розвиненої цивілізації. Тому, щоб достатньо швидко подолати це відставання, в Україні обґрунтовано власний шлях «навпростець» досягнення значних успіхів в цьому напрямі. При цьому в чомусь навіть показати приклад розвиненим країнам , як це зробив в свій час Сінгапур. Це може статися завдяки: переходу всього механізму державного управління (ДУ) від відсталої управлінської культури переважно адміністративного тиску зверху вниз (КАТ) зі слабким зворотним зв’язком до прогресивної культури системного управління (КСУ) за кінцевими результатами у вигляді якості життя громадян; формуванню дійсного громадянського суспільства через масову участь громадян в щорічному оцінюванні цифровим чином досягнення цих кінцевих результатів і на цій основі суттєво впливати на результуючу діяльність структур влади на всіх рівнях – від місцевого до національного; переходу всієї освітньої галузі на культуру системного управління за кінцевими результатами у вигляді кращих людських якостей, що сприяють самореалізації здобувача освіти впродовж життя з урахуванням суспільних інтересів, в тому числі всього людства. При цьому апарат Міністерства освіти і науки України одержує, нарешті, визначені кінцеві результати своєї діяльності у вигляді індексів базової і професійної конкурентоспроможності випускників відповідно шкіл і закладів вищої освіти. Це означає появу можливості налагодити відповідальність чиновників за ці результати, суттєвим чином вивільняючи галузь освіти від надмірного бюрократизму і непереможної корупції. Важливо: можливості реалізації принципу меритократії як в освіті, так і в системі формування управлінської еліти за заслугами, в тому числі через самопізнання власного «Я» в процесі системного навчання; можливості перемоги над поки ще непереможною корупцією в Україні шляхом одночасного задіяння чотирьох факторів: формування у здобувачів освіти внутрішнього стрижня із кращих людських якостей, ключовою із яких є високий індекс загальнолюдської моралі (ЗЛМ); прищеплення учням інтересу до самопізнання власного «Я» в процесі навчання з наслідками самовдосконалення; налагодження чіткої відповідальності кожного фахівця, зокрема, керівників за кінцеві результати діяльності в трудовій сфері; засудження корупційних дій на юридичній основі і побудові спеціальних в’язниць для корупціонерів.

Посилання

Черняк В. Ми живемо в епоху «квазі», Урядовий кур’єр, 13 вересня 1997 року, № 169-170.

Аджемоглу Д., Робінсон Дж. Вузький коридор. Держави, суспільства і доля свободи. Пер. з англ. Геннадій Шпак. К.: Наш формат, 2020. 520 с.

Інтерв'ю з Богданом Гаврилишиним. Нація має майбутнє, якщо є план на завтра, Віче, 2016, № 1-2. С. 28–29.

Гошко А. Оцінка діяльності місцевих органів самоврядування. Монографія. К.: УАДУ при Президентові України – Видавничий Дім «Соборна Україна», 1998. 180 с.

Гошко А. Цільовий підхід до оцінки діяльності місцевих органів самоврядування. Методичні рекомендації. К.: УАДУ, 1998. 64 с.

Дмитренко Г., Головач Н., Білінський Т., Головач Д. Як уникнути соціальних потрясінь. Цифрове «ВІЧЕ». Науково-публіцистичне видання. Під заг. ред. Г.А. Дмитренка. К.: ДКС-Центр, 2021. 276 с.

Семенець-Орлова, І. А. Сучасні тенденції управління актуальними освітніми змінами на прикладі зарубіжного досвіду. Університетські наукові записки, 2014. (1), 219–226.

Семенець-Орлова, І. А. Державне управління освітніми змінами: наукові категорії, методологія та актуальна проблематика досліджень на основі досвіду України та США. Університетські наукові записки, 2015. (1), 302–311.

Семенець-Орлова, І. А. Результативне лідерство в процесі управління освітніми змінами. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. Серія: Державне управління, 2015. (4), 107–112.

Cеменець-Орлова, І. А. Нормативно-правове забезпечення освітніх змін в Україні. Теорія та практика державного управління, 2017. (3), 91–100.

Semenets-Orlova, I. Strateghichne upravlinnja jak systemnyj zasib upravlinnja osvitnimy zminamy [Strategic management as a systemic tool for managing educational change]. Theory and practice of public administration, 2015, 3, 52–60.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

ДМИТРЕНКО, Г., СЕМЕНЕЦЬ-ОРЛОВА, І., ОЛІЙНИК, В., & ГОЛОВАЧ, Н. (2023). ПОШУКИ ІННОВАЦІЙНИХ ШЛЯХІВ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ПІСЛЯВОЄННІЙ УКРАЇНІ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (3(69), 14-22. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2023-3(69)-2

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>