БЕЗБАР’ЄРНА СФЕРА СПІЛКУВАННЯ В ПРОСТОРІ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ: КОМУНІКАТИВНІ ВЕКТОРИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2023-4(70)-10

Ключові слова:

інновації, гуманізація, комунікація, критерії, стратегії, безбар’єрна сфера

Анотація

На сучасному етапі розвитку безбар’єрної сфери в просторі освіти України соціальне замовлення в галузі публічного управління на муніципальному рівні потребує нової філософії, найважливішим принципом якої є гуманізація суспільних взаємин, яка зорієнтує навчальний процес на формування особистості керівних кадрів і педагога, свідомості та мислення. Поняття гуманізації суспільних взаємодій та формування особистості через нові підходи та принципи в освіті та публічному управлінні на муніципальному рівні розглядається через: Інклюзивну освіту: Однією з ключових складових якої є розширення доступу до якісної освіти для всіх груп населення, незалежно від їхніх індивідуальних особливостей. Інклюзивна освіта спрямована на надання можливостей для навчання учнів із спеціальними потребами у звичайних школах, забезпечуючи їх інтеграцію у суспільство. Партнерські відносини: Які забезпечують активну участь громадськості, батьків, учнів та громадських організацій у прийнятих рішеннях у галузі освіти. Муніципалітети мають створювати форуми для громадського обговорення та впливу на розвиток шкіл і навчальних програм. Розвиток громадянської свідомості: Освіта має сприяти формуванню громадянської свідомості та активного громадянства. Учні повинні навчатися бути відповідальними членами суспільства, розуміти свої права та обов’язки. Орієнтацію на людину: Гуманізація суспільних взаємодій передбачає зосередження на потребах та інтересах кожної окремої особистості. Освітні програми повинні бути спрямовані на розвиток індивідуального потенціалу та задоволення особистих потреб учнів. Інновації в навчанні: Використання сучасних методів та технологій у навчанні, що сприяють активному залученню учнів, розвитку їх критичної думки та творчого мислення. Співробітництво та обмін досвідом: Співпраця між муніципалітетами, освітніми установами та іншими організаціями з обміном кращими практиками для спільного розв’язання проблем. Гуманізація суспільних взаємин в освітньому секторі в Україні є завданням, яке сприяє розвитку суспільства та підвищенню якості освіти. Ця філософія базується на цінностях гідності, рівності та взаємоповазі, і спрямована на створення сприятливого середовища для кожного учасника освітнього процесу.

Посилання

Бондар В. Освіта дітей з особливими потребами: пошуки та перспективи // Сучасні тенденції розвитку спеціальної освіти (Українсько-канадський досвід): матеріали Міжнар. конф., Київ, 25–26 травня 2004 р. / за ред.: В. Бондаря, Р. Петришина. К.: Наук. світ, 2004. 200 с.

Бондар Є. О. Виховання осіб з психофізичними вадами як соціальна проблема [Електронний ресурс]: Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами: збірник наукових праць / Є. О. Бондар.К.: Університет «Україна», 2004 URL: http://library.rehab.org.ua/ukrainian/psicho/bond/print.

Домбровська С.М. Деякі аспекти державного регулювання якісного розвитку системи освіти України / С.М. Домбровська // Теорія та практика державного управління: зб. наук. праць Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України. Х.: Магістр, 2010. Вип. 3. С. 225–230.

Засенко В. В. Сучасні проблеми теорії і практики навчання дітей з особливими освітніми потребами / В. В. Засенко // Сучасні тенденції розвитку спеціальної освіти (Українсько-Канадський досвід): матеріали Міжнар. конф. (25–26 травня 2004 р., м. Київ). К.: Наук. світ, 2004. С. 26–30.

Таланчук П. М. Супровід навчання студентів з особливими потребами в інтегрованому середовищі / Таланчук П. М., Кольченко О. К., Нікуліна Г. Ф. К.: Соцінформ, 2004. 128 с.

Таранченко О. Тенденції сучасної освіти: роль педагога у створенні ефективної інклюзивної школи / О. Таранченко// Дефектологія. Особлива дитина: навчання та виховання. 2011. № 1. С. 19.

Таранченко О. М. Диференційоване викладання в інклюзивному класі: навчально-методичний посібник / О. М. Таранченко, Ю. М. Найда; за заг. ред. А. А. Колупаєвої. К.: Видавнича група «А.С.К.», 2012. 124 с.

Semenets-Orlova I. Transformation in education institutions in a context of social conflicts: upon M. Maffesoli’s concept of the “neo-tribalism” archetype / I. Semenets-Orlova // Public management. 2017. Vol. 1. Р. 276−295.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

СИДОРЕНКО, С. (2023). БЕЗБАР’ЄРНА СФЕРА СПІЛКУВАННЯ В ПРОСТОРІ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ: КОМУНІКАТИВНІ ВЕКТОРИ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (4(70), 70-75. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2023-4(70)-10

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають