ФОРМИ ТА ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ ЧАСІВ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2020-4(24)-163-172

Ключові слова:

демократичне врядування, державотворення, військова рада, військова старшина, звичаєве право, принципи, самоврядування, січове товариство, форми

Анотація

Схарактеризовано механізми формування принципів та форм функціонування державної влади козацько-гетьманської України; вста- новлено особливості формування інституційних засад українського дер- жавотворення як складного та суперечливого процесу козацької доби; об- ґрунтовано, що упродовж усього періоду існування запорозької спільноти є природна система державного управління, яка сформувала форми підґрунтя політичного устрою та мотивувала його життєзабезпечення і сформувала основні принципи козацтва як тогочасної політичної еліти. Її принципами були: подільність (Січ поділялася на курені, максимально їх було 38), тери- торіальність — на паланки (п’ять–вісім), виборність (козаки куреня підля- гали владі виборного курінного отамана). Дослідження та аналіз наукових й історичних джерел засвідчило, що більшість науковців вважають, що в часи козацької держави можна дослідити вже структуру публічної влади, елементи якої ідентичні, якою мірою, до сучасних форм публічної влади; формою вищого органу самoуправління, яка розв’язувала найважливіші питання, була військова рада, яка ґрунтувалася на засадах щирого братерства, взає- модопомоги. Адже вся система органів державотворення забезпечувалась шляхом формування військово-адміністративної влади через виконання принципів внутрішніх і зовнішніх функцій, властивих державі. Основною формою публічної влади була зaгальна рада, окрім іншого, вона формува- ла різного рівня виконавчу, судову та військову владу Війська Запорозько- го, зокрема, обирали гетьмана, влада якого поширювалася на усіх козаків Війська Запорозького, в тому числі на тих, які мешкали на волості, тобто на заселених територіях України, насамперед у межах Київського та Брацлавського воєводств.

Встановлено, що форми та принципи організації козацького самоврядувaння Запорозької Січі забезпечували виконання функцій, властивих державі. Це дає підстави стверджувати, що тут відроджувалася українська державність.

Посилання

Леп’явко С. А. Великі кордони українців // Гілея: наук. вісн. 2011. Вип. 42. С. 78–88.

Апанович О. М. Гетьмани України та кошові отамани Запорізької Січі. Київ: Либідь, 1993. 287 с.

Коннова М. В. Історічні аспекти формування системи управління та адміністрування на українських землях козацької доби. Вінниця: КВНЗ “ВАНО”, 2020. С. 198–208.

Смолій В. Козацтво та Запорізька Січ у суспільно-політичних проце- сах ХVІ–ХІХ ст. // Козацькі Січі (Нариси з історії українського коза- цтва ХVІ–ХІХ ст.). Київ; Запоріж- жя, 1998. 251 с.

Панашенко В. Соціальна еліта Геть- манщини (друга половина XVII– XVIII). Kиїв, 1995. 221 с.

Олійник О. Л. Врядування в Україні княжої та козацької доби. Запо- ріжжя : Класич. приват. ун-т, 2012. 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-20

Як цитувати

Коннова, М. (2020). ФОРМИ ТА ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ ЧАСІВ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ. Публічне урядування, (4 (24), 163-172. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2020-4(24)-163-172