СВІТОВИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-24-35

Ключові слова:

державна інвестиційна політика, інвестиційні компанії, державна інвестиційна діяльність, іноземний капітал, прямі інвестиції

Анотація

Розглянуто досвід державної інвестиційної політики в різ- них країнах світу. Наведено відмінні особливості державної інвестиційної політики зарубіжних країн. Запропоновано шляхи використання досвіду державної інвестиційної політики країн світу для удосконалення державної інвестиційної політики в Україні.

Зазначено актуальність розгляду узагальненого світового досвіду у на- прямі формування державної інвестиційної політики та можливості його використання в Україні через реформування економічних процесів відпо- відно до європейських стандартів. На основі досвіду таких країн, як США, Китай, Австрія, Нідерланди, Великобританія, Франція, Німеччина, Япо- нія та Грузія виявлено відмінні риси та особливості моделей інвестиційної політики цих країн на шляху до становлення інноваційної економіки, визначено відмінності у формах регулювання інвестиційного механізму.

Доведено необхідність включення в державну інвестиційну політику України базових аспектів основних цілей та завдань інвестиційної політики нового покоління, що враховує останні тенденції та потреби світової еконо- міки. Цей аспект є необхідним на шляху України до євроінтеграції і вимагає застосування актуальних у світовому масштабі підходів і пріоритетів до роз- витку державної інвестиційної політики.

Визначено, що схожою ознакою регулювання інвестиційної діяльності в Україні і в зарубіжних країнах є великий вплив інтеграційних процесів на державну інвестиційну політику. Державна інвестиційна політика України має стати базовим напрямом економічної політики держави та забезпечи- ти формування ефективних механізмів залучення інвестиційних ресурсів у розвиток національної економіки. Наведені заходи сприятимуть забез- печенню прозорості та ефективності державних інвестицій, спрямуванню інвестиційних потоків до пріоритетних галузей економіки, створенню під- ґрунтя для активізації інвестиційної активності в Україні.

Посилання

М. І. Крупка Формування фінан- сового потенціалу інвестицій- ної діяльності в економіці Укра- їни: монографія / М. І. Крупка, Д. В. Ванькович, Н. Б. Демчишак, М. І. Кульчицький — Л.: ЛНУ ім. Івана Франка, 2011. — 404 с.

Голеніщева Є. Ю. Особливості фор- мування та реалізації державної інвестиційної політики в різних країнах світу / Є. Ю. Голеніщева // Вісн. Нац. ун-ту цивільного захисту України. Серія: Державне управлін- ня. — 2016. — Вип. 1. — С. 115–122.

Новоселова Л. В. О реализации инве- стиционной составляющей страте- гии экономического роста в КНР/ Л. О. Новоселова // Рос. экон. журн. — 2016. — № 4. — С. 63–72.

. Затонацька Т. Г. Світовий досвід формування інвестиційної полі- тики та механізмів її реалізації / Т. Г. Затонацька // Вісн. Київ. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка. — Серія: Економіка. — 2014. — Вип. 8. — С. 6–10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-30

Як цитувати

Богданенко, А. (2019). СВІТОВИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ. Публічне урядування, (1 (16), 24-35. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-24-35

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають