ТЕНДЕНЦІЇ ТА ДИНАМІКА МОТИВУ ДІЯЛЬНОСТІ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ СЕРЕДНЬОЇ ЛАНКИ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ

Автор(и)

  • Сергій Максименко Інститут психології імені Г. С. Костюка НАПН України
  • Ксенія Максименко Національна Академія внутрішніх справ України
  • Леся Литвинчук Національна Академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького
  • Олена Немеш Рівненський державний гуманітарний університет

Ключові слова:

мотиви, медичні сестри, динаміка, професійне вигорання, практикуючі медсестри, мотив престижності професії, професійне становлення

Анотація

Постановка проблеми. Медична діяльність належить до числа найбільш складних і відповідальних видів діяльності людини; працівники охорони здоров’я - це одна з соціальних груп населення, яка відчуває на собі всі проблеми сучасного суспільного життя, стикаючись з найрізноманітнішими проблемами своїх пацієнтів і їх родичів. З огляду на це, тема аналізу динаміки мотиву діяльності медичної сестри є актуальною як в теоретичному, так і в практичному значенні.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Роль медичного працівника та медичної сестри зокрема, є визначальною та ведучою на всіх етапах лікувально-діагностичного, психотерапевтичного та реабілітаційного процесів.

Саме тому в медичній психології велике значення надається інтерперсональній взаємодії медичної сестри та лікаря з хворим, яка визначається всією сукупністю особистісних якостей фахівця. Від того, які саме мотиви переважають при виборі професії, залежить сумлінність виконання майбутнім спеціалістом-медиком своїх обов’язків. Формулювання мети статті. Метою статті є виявлення динаміки мотиву професійної діяльності медичних сестер на різних етапах професійного становлення.

Виклад основного матеріалу. У даній статті представлені емпіричні результати виявлення динаміки мотиву професійної діяльності медичних сестер на різних етапах професійного становлення. Досліджувались мотиви професійної діяльності у студентів на початку навчання, при його завершенні, а також практикуючих медичних сестер. З цією метою було проведено порівняльний аналіз даних, отриманих в 2-х групах: групі студентів та молодих медичних сестер (242 особи) та групі пацієнтів лікарень та Центрів первинної медико-санітарної допомоги міста Києва у тій же кількості; використовувалася методика «Мотиви професійної діяльності лікарів».

Висновки та перспективи подальших досліджень. Найбільш негативно на взаємодію в діаді «медсестра-пацієнт» можуть вплинути мотиви престижу, сімейні традиції, матеріальна зацікавленість і можливість доступу до ліків. По мірі професійного становлення медичних сестер, в меншій мірі змінюється ієрархія мотивів, а більшою мірою знижується їх значимість, що може бути пов’язане з професійним вигоранням та негативно позначається на ефективності взаємодії з пацієнтами. Рекомендується проведення профвідбору серед абітурієнтів медичних коледжів із діагностикою їх мотиваційної сфери, а також проведення психологічної роботи як під час навчання, так і під час виконання професійних обов’язків.

Посилання

Бодалев, А.А. (1983). Особистість і спілкування. М. : Педагогіка, 256 с. (рос.).

Cross, S. Markus, H. (1991). Possible selves across the life span, Vol. 34 (4), рр. 230-260.

Henry, R. Wright, D. (2001). When do medical students become human subjects of research. The case of program evaluation. Sep., Vol. 76 (9), рр. 871-875.

Maksymenko, S., Serdiuk, L. (2016). Psychological potential of personal selfrealization, Social Welfare Interdisciplinary Approach, Vol. 6 (1), pp. 92-100.

Ting ‐ lan ma, (2019). Adolescents' willingness to help with peer victimization in Taiwan: the role of individual and situation-specific characteristics, International Journal of Psychology, Vol. 53 (6).

Yuan Liu, Kit-Tai Hau Xin Zheng (2019). Does instrumental motivation help students with low intrinsic motivation? Comparison between western and confucian students, International Journal of Psychology, Vol. 53 (6).

Kossler, H. (1989). Bildung und Identitat, Erlang. Forsch, Vol. 20, pp. 51-65.

McCombs, B. L. (1982). Transitioning learning strategies research into practice: Focus on the SofaScore, J.of Instructional Development, Vol. 5, pp. 10-17.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-24

Як цитувати

Максименко, С., Максименко, К., Литвинчук, Л., & Немеш, О. (2020). ТЕНДЕНЦІЇ ТА ДИНАМІКА МОТИВУ ДІЯЛЬНОСТІ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ СЕРЕДНЬОЇ ЛАНКИ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (2(5), 40-60. вилучено із https://journals.maup.com.ua/index.php/psych-health/article/view/121