СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПІДХОДІВ ДО РОЗУМІННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ОЩАДЛИВОГО ВИРОБНИЦТВА
DOI:
https://doi.org/10.32689/2523-4536/67-2Ключові слова:
ощадливе виробництво, інструментарій ощадливого виробництва, витрати, ресурси, персонал, навчання персоналу, управління, система управлінняАнотація
В роботі проведено систематизацію підходів, до розуміння сутності ощадливого виробництва та враховано особливості імплементації цієї концепції саме для українських підприємств. Встановлено, що українські підприємства сьогодні потребують новітніх інструментів для економії ресурсів, зокрема, енергоресурсів, оскільки через воєнні дії в державі є потреба ощадливого використання всіх видів ресурсів. Обґрунтовано, що реалізовувати потенціал економії ресурсів можливо з використанням інструментів ощадливого виробництва, які позитивно показали себе в багатьох країнах і використовуються успішними міжнародними компаніями. Систематизовано інструментарій ощадливого виробництва, який може бути впроваджений на українських підприємствах. Систематизацію проведено на основі вивчення досвіду провідних світових компаній, конкретизовано можливість застосування кожного із пропонованих інструментів для вирішення певних задач розвитку українського бізнесу. Доведено, що на українських підприємствах здебільшого проблема полягає у застарілому обладнанні та значній залежності виробничих процесів від персоналу, як результат, для ефективного впровадження підходів ощадливого виробництва необхідно здійснювати навчання персоналу та підвищення його кваліфікації. Розроблено схему взаємозв’язку можливостей імплементації ощадливого виробництва та навчання персоналу для отримання якісних перетворень на вітчизняних підприємствах, яка вказує на важливість навчання персоналу для досягнення позитивних результатів від впровадження концепції ощадливого виробництва. Встановлено, що можливі витрати на навчання персоналу в короткостроковому періоді досить швидко перекриються позитивним ефектом від реалізації концепції ощадливого виробництва. До того ж, розвиток персоналу завжди позитивно впливає на потенціал розвитку підприємства та створює передумови для формування корпоративної культури, яку також можна розглядати, як напрями розвитку підприємства. Також підсумовано, що українські підприємництва потребують впровадження сучасного ощадливого виробництва через низку недоліків наявних нині, але і наголошено, що одним з основних чинників відтермінування впровадження ощадливого виробництва є саме людський фактор – недосвідченість персоналу щодо можливих аспектів таких перетворень.
Посилання
Babchynska O.I. (2019) Kliuchovi aspekty suchasnoi paradyhmy upravlinnia pidpryiemstvom [Key aspects of the modern paradigm of enterprise management]. Efektyvna ekonomika. № 5. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2019/32.pdf (in Ukrainian)
Bannikov V. (2022) Vdoskonalennia protsesu upravlinnia komunikatsiiamy pry vykonanni proektu: instrumenty ta metody [Key aspects of the modern paradigm of enterprise management]. Ekonomika ta suspilstvo, № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-20 (in Ukrainian)
Bannikov, V. (2022) Styli liderstva v konteksti efektyvnoho upravlinnia virtualnymy komandamy [Leadership styles in the context of effective management of virtual teams]. Akademichni vizii, 10-11, 19–28. Available at: http://academy-vision.org/index.php/av/article/view/65 (in Ukrainian)
Lazorenko T.V., Holub M.O. (2019) Ekonomichni aspekty zastosuvannia suchasnykh kontseptsii menedzhmentu na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Economic aspects of the application of modern management concepts at domestic enterprises]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy, 1(18), 139–143. (in Ukrainian)
Ryzhenko O. (2022) Osoblyvosti vprovadzhennia kontseptsii lean-management na metalurhiinomu pidpryiemstvi [Peculiarities of implementing the concept of lean management at a metallurgical enterprise]. Review of transport economics and management, 6(22), 60–71. (in Ukrainian)
Senyk Yu.I. (2020) Oshchadlyve vyrobnytstvo yak odyn z aspektiv formuvannia konkurentozdatnosti molokopererobnykh pidpryiemstv Ukrainy [Lean production as one of the aspects of the formation of competitiveness of milk processing enterprises of Ukraine]. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky, 5 (2), 108–114. (in Ukrainian)
Sich D.M. (2018) «Oshadlive virobnictvo» yak vazhlivij faktor optimizaciyi finansovih rezultativ [“Frugal production” as an important factor in optimizing financial results]. Naukovi zapiski Nacionalnogo universitetu «Ostrozka akademiya». Seriya «Ekonomika», 11(39), 72–78. (in Ukrainian)
Kharchenko I.V., Romaniuk L.M. (2019) Vprovadzhennia systemy «berezhlyvoho vyrobnytstva» na ukrainskykh pidpryiemstvakh mashynobudivnoi haluzi yak stratehiia pidvyshchennia yii konkurentospromozhnosti [Lean production methodology toolkit as an integral component of enterprise optimization]. Naukovi pratsi. Kirovohradskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, 29, 186–192. (in Ukrainian)
Shvec F.D., Paharenko O.V., Andrijco-Ruzayeva A.Yu. (2020) Instrumentarij metodologiyi oshadlivogo virobnictva yak nevid’ yemna skladova optimizaciyi diyalnosti pidpriyemstva [Lean production methodology toolkit as an integral component of enterprise optimization]. Visnik Nacionalnogo universitetu vodnogo gospodarstva ta prirodokoristuvannya. Ekonomichni nauki, 2, 248–259.
Bhatia N., Drew J. (June 1, 2006) Applying lean production to the public sector. Available at: https://www.mckinsey.com/industries/public-sector/our-insights/applying-lean-production-to-the-public-sector (date of access: 13.10.2022).
Zhuravel K. (2019) Concept of Flexible Management at Enterprise in Digitalization and Lean Production Condition s. Humanities Studies, 1 (78), 98–107. DOI: https://doi.org/10.26661/hst-2019-1-78-08
Бабчинська О.І. Ключові аспекти сучасної парадигми управління підприємством. Ефективна економіка. 2019. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2019/32.pdf
Банніков В. Вдосконалення процесу управління комунікаціями при виконанні проекту: інструменти та методи. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-20
Банніков В. Стилі лідерства в контексті ефективного управління віртуальними командами. Академічні візії. 2022. № (10-11). С. 19–28.
Лазоренко Т.В., Голуб М.О. Економічні аспекти застосування сучасних концепцій менеджменту на вітчизняних підприємствах. Економіка та управління підприємствами. 2019. Вип. 1 (18). С. 139–143.
Риженко О. Особливості впровадження концепції lean-management на металургійному підприємстві. Review of transport economics and management. 2022. № 6(22). С. 60–71.
Сеник Ю. І. Ощадливе виробництво як один з аспектів формування конкурентоздатності молокопереробних підприємств України. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 2. С. 108–114.
Сич Д.М. «Ощадливе виробництво» як важливий фактор оптимізації фінансових результатів. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка». Острог : Вид-во НаУОА, грудень 2018. № 11(39). С. 72–78.
Харченко І.В., Романюк Л.М. Впровадження системи «бережливого виробництва» на українських підприємствах машинобудівної галузі як стратегія підвищення її конкурентоспроможності. Наукові праці. Кіровоградського національного університету. Економічні науки. 2019. Вип 29. С. 186–192.
Швець Ф.Д., Пахаренко О.В., Андрійцьо-Рузаєва А.Ю. Інструментарій методології ощадливого виробництва як невід’ ємна складова оптимізації діяльності підприємства. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Економічні науки. 2020. Вип. 2. С. 248–259.
Bhatia N., Drew J. Applying lean production to the public sector. 2006. URL: https://www.mckinsey.com/industries/public-sector/our-insights/applying-lean-production-to-the-public-sector (accessed: October 13, 2022).
Zhuravel K. Concept of flexible management at enterprise in digitalization and lean production conditions. Humanities studies. 2019. Vol. 1(78). P. 98–107. DOI: https://doi.org/10.26661/hst-2019-1-78-08 (accessed: 13.10.2022).