УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-2(27)-2

Ключові слова:

регулювання, державна політика, спорт, нормативні документи, система заходів

Анотація

Обрана проблема є недостатньо дослідженою в контексті останніх здійснених змін у нормативно-правовому функціонуванні меха- нізмів державного регулювання у сфері фізичної культури і спорту в Укра- їні, тому доцільно акцентувати увагу на наявних проблемах та обумовити доцільні заходи для їх вирішення. Автором систематизовано матеріали за останні роки для формування цілісної картини обраної проблематики. Мета статті – продемонструвати зміни, які необхідні для формування ефектив- них механізмів державного регулювання у сфері фізичної культури і спорту в Україні в зв’язку з змінами у нормативно-правових документах, які регла- ментують сферу фізичної культури і спорту в Україні. Методологія. Для розв’язання поставлених завдань дослідження використовувався комплекс таких теоретичних методів, як аналіз, порівняння, узагальнення, системати- зація літературних джерел за темою дослідження. Це дало змогу з’ясувати проблемне поле дослідження механізмів державного регулювання у сфері фізичної культури і спорту в Україні у сучасних умовах. Наукова новизна полягає у наявності оригінального дослідницького матеріалу у контексті проведеного дослідження. У роботі вперше акцентовано увагу на сучасних тенденціях реалізації механізмів державного регулювання у сфері фізичної культури і спорту в Україні під час визначення основних напрямів для удо- сконалення у даній сфері. Висновки. Автором зазначено, що велика кіль- кість організаційних структур у сфері фізичної культури і спорту в Україні та органів їхнього управління є причиною низького рівня результативності механізмів державного управління освітою у сфері фізичної культури і спорту, що проявляється в хаотичному розподілі необхідних ресурсів. Вка- зано, що для вирішення визначених проблем необхідно здійснити правові та організаційні реформи управлінської системи у сфері фізичної культури і спорту, що зумовлюють цілеспрямовану взаємодію в межах досліджуваної сфери. Описано систему заходів, які потрібно реалізувати для оптимізації державного регулювання у сфері фізичної культури і спорту в Україні.

Посилання

Палюх А.Я. Конституційно-правові засади державної політики у сфері фізичної культури і спорту : дис. … докт. юрид. наук : 12.00.02. Київ, 2021. 449 с.

Моргунов О.А. Публічне адміністрування масового спорту (спорт для всіх) в Україні: сучасний стан та перспективи. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2019. № 42, т. 2. С. 9–12.

Шевчук О.Р. Правовий механізм державного регулювання фізичної культури й спорту. Вісник Національного університету цивільного захисту України. Серія «Державне управління». 2018. № 2. С. 189–195.

Дубінська З.П. Особливості регулювання правовідносин у сфері спорту в Україні: теоретико-правовий підхід : дис. … докт. філософії. Львів, 2021. 220 с.

Чокля О.І., Фальковський А.О. Специфіка державно-правового регулювання фізичної культури і спорту в Україні. Прикарпатський юридичний вісник. 2020. № 2 (31). С. 3–9.

Корольова М.В. Проблеми застосування законодавства у сфері фізичної культури та спорту. Слобожанський науково-спортивний вісник, 2020. № 6 (80). С. 17–21.

Про меценатство у сфері фізичної культури та спорту : пояснювальна записка до проєкту закону України від 01.08.2017 № 6770–1. URL: https://ips.ligazakon.net/document/GH5821AA.

Харитонов Є.О. Спортивне право: актуальні проблеми. Одеса : Юридична література, 2018. 240 с.

Ткалич М. Спорт на часі? Тенденції в законодавстві на 2019 рік. URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/sportivne-pravo/sport-nachasi-tendenciyi-v-zakonodavstvi-na–2019-rik.html.

Ліщук С.В. Розвиток законодавчого та нормативно-правового регулювання фізичної культури та спорту. Становлення сучасного українського суспільства: політичні, управлінські, економічні та правові аспекти. 2015. С. 360–363.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-11

Як цитувати

Іванова, О. В. (2021). УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ В УКРАЇНІ. Публічне урядування, (2 (27), 16-21. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2021-2(27)-2