РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У ГАЛУЗІ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ: АНАЛІЗ ЗАГАЛЬНИХ ТЕНДЕНЦІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-6(12)-200-208

Ключові слова:

державне регулювання, заклади гостинності, ресторанний бізнес, міжнародні стандарти, сертифікація, імплементація, компетентісний контроль, ДСТУ, Держпродспоживслужба, реформи.

Анотація

В статті розглянуто актуальні інновації у здійсненні державного регулювання діяльності закладів гостинності в Україні, наголошено на необхідності координації роботи органів виконавчої влади у царині створення умов для ефективного функціонування національного ресторанного господарства, окреслено їх роль у процесі побудови безпечного середовища для персоналу і споживача, визначено особливості державної підтримки та державного контролю на різних етапах становлення та розвитку господарств. Значна частина досліджуваного матеріалу присвячена аналізу шляхів реалізації галузевих бізнес-проектів в умовах національної економіки, зокрема, вивченню юридичних аспектів побудови конкурентноспроможних суб’єктів господарювання та особливостей їх подальшої діяльності в контексті загальної сучасної модернізації сфери гостинності. Підкреслено важливість державних механізмів та інструментів, покликаних створювати передумови для формування здорових конкурентних відносин у сфері ресторанного бізнесу. Тут описано головні принципи державної політики щодо ресторанних господарств на шляху до реалізації «Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року»; особлива увага приділяється характеристиці офіційних відносин між кластерами «держава» і «підприємець», а також висновкам щодо реформування змісту цієї співпраці та оптимізації діяльності органів виконавчої влади, які виконують регуляторну функцію у царині гостинності. Автор статті підтримує актуальну нині тезу щодо відсутності галузевого етатизму в досліджуваній сфері та його заміні всебічною підтримкою та компететністним контролем, здатними сприяти виконанню соціально-економічного замовлення суспільства і держави – розширенню мережі закладів нового типу – носіїв якісних нових послуг, як, і при збереженні власного національного обличчя відповідають міжнародним стандартам.

Посилання

Мальська М. П. Ресторанна справа: технологія та організація обслуговування туристів (теорія та практика) [текст] підручник / / М. П. Мальська, О. М. Гаталяк, Н. М. Ганич – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – С.7-27

Макарець К.О.Міжнародні стандарти у ресторанному господарстві. Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг» (м. Львів, 6 грудня 2018 р.). – Львів: Растр-7, 2018. – 316 с. – С.251-253

Концепція Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2022 року –[Електронний ресурс].URL: http://www.tourism. gov.ua/ua/25020/26439/ (дата звернення: 15.08.2020).

Етапи створення ресторанного господарства: консультації юриста. – [Електронний ресурс].URL: http://prajus. com/news/ (дата звернення: 17.08.2020).

Наказ Міністерства фінансів України від 13.10.2011 № 1289 «Про затвердження Положення про Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України».– [Електронний ресурс].URL: https://zakon. rada.gov.ua/ (дата звернення: 18.08.2020).

ISIC Rev.З code 5520 Restaurants, bars and canteens (Міжнародний стандарт галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН. –[Електронний ресурс].URL: https://www.me.gov.ua/ дата звернення: 18.08.2020).

Постанова (ЄС) № 178/2012 Європейського Парламенту та Ради від 28 січня 2002 року щодо встановлення загальних принципів та вимог продовольчого законодавства, щодо створення Європейського відомство з питань безпечності продуктів харчування та вста новлення процедур для забезпечення безпечності продуктів харчування (ABl. L 31 від 1.2.2002, Стор. 1).Електронний ресурс].URL: http://eur-lex. europa.eu.(дата звернення: 16.07.2020).

РОЗПОРЯДЖЕННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 16 березня 2017 р. № 168-р «Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 р»– [Електронний ресурс].URL: https://zakon. rada.gov.ua/ (дата звернення: 18.08.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-12

Як цитувати

Прокопенко, М. І. (2020). РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У ГАЛУЗІ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ: АНАЛІЗ ЗАГАЛЬНИХ ТЕНДЕНЦІЙ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (6(12), 200-208. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-6(12)-200-208

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ В ДЕРЖАВІ