АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ ЕКСТРАКТІВ ПЕТРОЛЕЙНОГО ЕФІРУ, ЕТИЛАЦЕТАТУ, Н-БУТАНОЛУ ТА ВОДИ SPERANSKIA TUBERCULATA (BUNGE) BAILL

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2663-0672-2024-2-16

Ключові слова:

екстракти трави Speranskia Tuberculata, методи вимірювання антиоксидантної активності екстрактів, загальний вміст фенольних сполук та флавоноїдів

Анотація

У статті досліджено антиоксидантні властивості різних екстрактів трави Speranskia Tuberculata (Bunge) Baill. Сирі екстракти отримані за допомогою петролейного ефіру, етил ацетату, н-бутанолу та води. У подальшому висушені екстракти були розчинені в диметилсульфоксиді для приготування робочих розчинів з концентраціями від 10 до 100 мкг/ мл. Мета роботи – дослідження антиоксидантної дії різних концентрацій екстрактів трави Speranskia Tuberculata (Bunge) Baill, отриманих розчиненням у чотирьох розчинниках. Методи. Оцінено антиоксидантну активність розчинів, визначені загальні концентрації фенольних сполук та флавоноїдів. Результати. Найменшу антиоксидантну активність продемонстрували екстракти, отримані за допомогою н-бутанолу, тоді як найвища активність була притаманна екстрактам з етил ацетату. Розраховано ІС50 для всіх розчинників та обох методів вимірювання. Для методу швидкості поглинання радикалів DPPH, ІС50 варіювалася в межах від 74 (н-бутанол) до 35 мкг/мл (петролейний ефір). Для методу швидкості поглинання аніон-радикалів супероксиду від 41 (н-бутанол) до 20 мкг/мл (етил ацетат). Визначені загальні концентрації фенольних сполук варіювалися від 280 (етил ацетат) до 7 (петролейний ефір) мг/GE/г. Для флавоноїдів інтервал склав 167 (етил ацетат) – 7 (петролейний ефір) мг/RE/г. Отримані результати дозволяють віднести досліджені екстракти до тих, що мають високу антиоксидантну активність за виключенням розчину н-бутанолу із середнім рівнем активності за результатами методу швидкості поглинання радикалів DPPH. Висновки. Найвищий вміст фенольних сполук та флавоноїдів показали екстракти, отримані за допомогою етил ацетату, а найвищу антиоксидантну активність –отримані за допомогою етил ацетату та петролейного ефіру.

Посилання

Andrés C.M.C., Pérez de la Lastra J.M., Andrés Juan C., Plou F.J., Pérez-Lebeña E. Superoxide Anion Chemistry—Its Role at the Core of the Innate Immunity. International Journal of Molecular Sciences. 2023. V. 24, No3. P. 1841. https://doi.org/10.3390/ijms24031841

Gulcin İ., Alwasel S.H. DPPH Radical Scavenging Assay. Processes. 2023. V. 11, No8. P. 2248. https://doi.org/10.3390/pr11082248

Lang Y., Gao N., Zang Z., Meng X., Lin Y., Yang S., Yang Y., Jin Z., Li B. Classification and antioxidant assays of polyphenols: a review. Journal of Future Foods. 2024. V. 4, No3. P. 193–204. https://doi.org/10.1016/j.jfutfo.2023.07.002

Mustafa R. A., Hamid A. A., Mohamed S., Bakar F. A. Total Phenolic Compounds, Flavonoids, and Radical Scavenging Activity of 21 Selected Tropical Plants. Journal of Food Science. 2010. V. 75. P. C28–C35. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2009.01401.x

Mutha R.E., Tatiya A.U., Surana S.J. Flavonoids as natural phenolic compounds and their role in therapeutics: an overview. Future Journal of Pharmaceutical Sciences. 2021. V. 7, No1. P. 25. https://doi.org/10.1186/s43094-020-00161-8

Nawaz H., Shad M.A., Rehman N., Andaleeb H., Ullah N. Effect of solvent polarity on extraction yield and antioxidant properties of phytochemicals from bean (Phaseolus vulgaris) seeds. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2020. V. 56. P. e17129. http://dx.doi.org/10.1590/s2175-97902019000417129

Parcheta M., Świsłocka R., Orzechowska S., Akimowicz M., Choińska R., Lewandowski W. Recent Developments in Effective Antioxidants: The Structure and Antioxidant Properties. Materials. 2021. V. 14, No8. P. 1984. https://doi.org/10.3390/ma14081984

Reichardt Ch. Solvents and Solvent Effects in Organic Chemistry. 3rd ed. Weinheim: Wiley-VCH, 2003.

Treml J., Šmejkal K. Flavonoids as Potent Scavengers of Hydroxyl Radicals. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2006. V. 15 P. 720–738. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12204

Zeyuan Sun, Derkach T.M. Biologically active compounds in the extracts from the Speranskia Tuberculata (Bunge) Baill herb and their effect on the viability of cancer cells of five different lines. Pharmaceutical Review. 2024. No1, P. 23–34. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2024.1.14441

Zhou Y.X., Wang S.J., Li Y., Xia W., Meng X.Y., Peng C., Zhang H. Evaluation of analgesic, anti-inflammatory and antipyretic activities of the ethanol extract from Speranskia tuberculate. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines. 2015. V. 12, No3. P. 49–54. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v12i3.6

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-02

Як цитувати

Сунь, Ц., & Деркач, Т. (2024). АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ ЕКСТРАКТІВ ПЕТРОЛЕЙНОГО ЕФІРУ, ЕТИЛАЦЕТАТУ, Н-БУТАНОЛУ ТА ВОДИ SPERANSKIA TUBERCULATA (BUNGE) BAILL. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (2(16), 101-105. https://doi.org/10.32689/2663-0672-2024-2-16

Номер

Розділ

ФАРМАЦІЯ, ПРОМИСЛОВА ФАРМАЦІЯ