ПРОЕКТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ЗБОРУ, ОБРОБКИ ТА АНАЛІЗУ МЕТЕОДАНИХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.it.2021.2.4

Ключові слова:

інформаційні системи, аналіз даних, обробка даних, збір даних, метеодані

Анотація

Завдання точного та оперативного прогнозу погодних умов у різних географічних регіонах держав набу- ває все більшої актуальності та затребуваності у різних прикладних сферах людської діяльності, зокрема у аграрному, господарському, будівельному, виробничому, торговому та туристичному секторах сучасного бізнесу. Метою статті є розробка проекту інформаційної системи для збору, обробки та аналізу метеоданих великого обсягу. Реалізація постав- леної мети передбачає вирішення низки завдань: 1) визначення та характеристика специфіки побудови метеорологіч- них прогнозів та обробки статистичних даних; 2) розробка концепції роботи системи та її архітектури; 3) формаліза- ція та проведення тестовою обробки даних для виявлення сильних сторін у створеній інформаційній системі. Наукова новизна. У статті розглядається можливість використання низки алгоритмів машинного навчання, зокрема моде- лей штучних нейронних мереж різних архітектурних типів, для автоматизації процесу вирішення завдання регресії та при роботі з часовими рядами даних. Як висновок, у статті наголошується, що розроблена інформаційна система для збору, обробки та аналізу метеоданих великого обсягу реалізує повний цикл функціональних процесів з побудови прогнозів на погодний стан на декілька діб наперед. Суттєвою перевагою пропонованої системи є її веб-орієнтованість, що дозволяє зробити кінцевий програмний продукт кросплатформеним, масштабованим и розподіленим програмних рішення для використання різними типами користувачів для виконання дослідних чи прикладних завдань з обробки метеоданих. Подальшим шляхом розвитку системи може бути додавання підтримки нових типів вихідних даних про досліджувані об’єкти за різними показниками та інтеграція електронних засобів та платформ для безпосереднього отримання даних з джерел (датчиків та сенсорів).

Посилання

Бондар О.І. Вступ до кліматології і метеорології: екологічні аспекти. Херсон : Олді-плюс, 2011. 220 с.

Братков В.В., Воронин А.П. Метеорология и климатология. М. : МИИГАиК, 2015. 209 с.

Гринченко Н.Н., Потапова В.Ю., Тарасов А.С. Алгоритмы прогнозирования погодных условий в системах сбора и обработки метеорологических данных. Известия Тульского государственного университета. Технические науки. 2018. № 2. С. 113–119.

Костров Б.В., Гринченко Н.Н., Потапова В.Ю., Тарасов А.С. Разработка сетевой версии системы сбора метеоданных для прогнозирования ночных заморозков. Известия Тульского государственного университета. Технические науки. 2017. № 2. С. 89–95.

Глаголев В.А. Разработка информационной системы оценки и прогнозирования пожарной опасности растительной территории по метеорологическим условиям. Современные научные исследования и инновации. 2014. № 4. С. 56–67.

Алексеев Г.В. Метеорологические и геофизические исследования. М. : Paulsen, 2011. 352 c.

Арсенюк С.Ю. Метеорология и климатология. Алчевск : ДонГТУ, 2005. 162 с.

Барашкова Н.К., Кижнер Л.И., Кужевская И.В. Атмосферные процессы: динамика, численный анализ, моделирование. Томск : Томский государственный университет, 2012. 312 с.

Богаткин О.Г., Тараканов Г.Г., Основы метеорологии. СПб. : РГГМУ, 2006. 232 с.

Боголюбова Е.В., Сулейменова Г.Т. Основы динамической метеорологии. Алматы : Қазақ университеті, 2017. 174 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-03

Як цитувати

РУДНІЧЕНКО, М., ГРИШИН, С., ШИБАЄВ, Д., ПЕТРОВ, І., & НОСОВ, М. (2021). ПРОЕКТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ЗБОРУ, ОБРОБКИ ТА АНАЛІЗУ МЕТЕОДАНИХ. Інформаційні технології та суспільство, (2 (2), 34-41. https://doi.org/10.32689/maup.it.2021.2.4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають