ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-3(9)-263-273

Ключові слова:

міжнародне митне співробітництво, Митний кодекс, митна політика, митне регулювання, митне право, митна територія, Всесвітня митна організація (ВМО), Асоціація між Україною та ЄС.

Анотація

Стаття присвячена розгляду процесів інституційно-правового забезпечення міжнародного митного співробітництва України. У світовій практиці сформовано відповідні норми та правила, що визначають підходи до митного регулювання і митної справи та одночасно сприяють інтенсивному розвитку міжнародного співробітництва. Міжнародне митне право складається з міжнародних договорів, міжнародних звичаїв, законодавства у галузі митної справи, практики у сфері міжнародних митних відносин та рішень, прийнятих міжнародними організаціями. Формування митної політики України відбувалося в умовах становлення митних органів, розвитку національної системи митного регулювання, приєднання до міжнародних організацій та конвенцій. На формування державної митної політики також справляють вплив економічні, міжнародні, політичні та ідеологічні фактори. Сьогодні трансформація митної політики України відбувається з урахуванням глобальних тенденцій та існуючих норм і правил, діючих у міжнародному співтоваристві. Україна має зобов’язання перед ВМО (Всесвітня митна організація), що розкриваються у роботі, спрямованій на реалізацію стандартів організації, зокрема автоматизація митних технологій, боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил, виконання умов чинних конвенцій ВМО. Усі зазначені заходи відбуваються у правовому полі, що визначається міжнародним митним правом, яке регулює міждержавні зв’язки у галузі митних правовідносин. Сформоване законодавство з питань митної справи в Україні складається з Конституції України, Митного кодексу та інших нормативно-правових актів України. Вагомого значення набувають двосторонні угоди з митними адміністраціями інших держав. Процес євроінтеграції України передбачає уніфікацію та наближення до Європейських норм та стандартів, зокрема і у митній політиці, які передбачено чинною Асоціацією між Україною та ЄС, розділом IV “Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею”, главою 5 “Митні питання та сприяння торгівлі”. На виконання вимог зазначеного документа створено Підкомітет митного співробітництва для консультацій та моніторингу виконання і адміністрування питань митного співробітництва. Пріоритети інституціалізації міжнародного митного співробітництва передбачають подальші заходи у напрямі європейської інтеграції; активну участь у міжнародних організаціях; удосконалення договірно-правової бази митного співробітництва; взаємодію з митними установами інших держав; уніфікацію митних процедур і стандартів.

Посилання

Сторожук О. В., Свириденко Г. М. Митно-тарифне регулювання як фактор забезпечення зовнішньоекономічної безпеки держави в умовах інтеграції. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Вип. 17. С. 94–98.

Зайцев В. Митна політика України в контексті євроінтеграційних відносин. Вісник економічної науки України. 2017. №2. С. 43-47.

Денисенко В. В. Правове забезпечення митної політики : міжнародно-правові стандарти та українське законодавство : навчальний посібник. Запоріжжя : ЗНТУ, 2018. 326 с.

Шишка Р. Б., Сергієнко В. В. Митне право України : навчальний посібник. Харків : Еспада, 2002. 296 с.

Гребельник О. П. Основи митної справи : навчальний посібник. К. : Центр навчальної літератури, 2003. С. 9-47.

Митний кодекс України. URL: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17.

Сайт Державної фіскальної служби України. URL: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/ mijnarodne-/vsesvitna-mitna-organizatsiya.

Острікова Т. Двобій з митними проблемами: що робити у міжнародному на- прямі. URL: https://www.epravda.com.ua/ columns/2019/08/22/650815.

Сайт Юрист-UA.net. URL: https:// urist-ua.net.

Угода “Про Асоцацію між Україною та ЄС”. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/984_011.

Гуменюк О. Еволюція системи митно-тарифного регулювання. Науковий вісник Мукачівського державного університету. 2018. Вип. 14. С. 784-791. 12. Сабадаш В., Казбан А. Орієнтири національної митної політики в умовах торгово-економічної інтеграції. Механізм регулювання економіки. 2014. № 2. С. 123-133.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-24

Як цитувати

Полякова, Ю. В., Котуха, О. С., & Олашин, М. М. (2020). ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (3(9), 263-273. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-3(9)-263-273

Номер

Розділ

ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТОК МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ