НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ МІЖНАРОДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-5(11)-160-168

Ключові слова:

міжнародна журналістика, Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України, Кодекс професійної етики українського журналіста, Декларація принципів поведінки журналістів, міжнародна професійна картка журналіста.

Анотація

Стаття присвячена вивченню нормативно-правових засад, що регламентують міжнародну діяльність журналістів у контексті процесу її інтернаціоналізації, який розкривається у створенні інституцій та укладанні міжнародних угод, формуванні загальних принципів діяльності журналістів, функціонуванні міжнародних професійних організацій. Наголошується на необхідності розробки та існування нормативно-інституціонального базису для професійної співпраці на міжнародному рівні у досліджуваній сфері. Виділено ознаки міжнародної, зарубіжної та глобальної журналістики, а також нові напрями та поняття у журналістиці, що виникають під впливом інформаційно-комунікаційних технологій. Виокремлено основні професійні організації, зокрема на світовому рівні – Міжнародну федерацію журналістів, яка має на меті захист соціальних і професійних прав журналістів та отримала консультативний статус в організаціях системи ООН; на регіональному рівні – Європейську федерацію журналістів, яка діє як представник інтересів профспілок і асоціацій журналістів. Розглянуто основний зміст базового документу Міжнародної федерації журналістів – Декларації принципів поведінки журналістів, що висвітлює найважливіші правила професійної етики і є стандартом професійної поведінки. Серед міжнародних принципів журналістської етики право осіб на отримання правдивої інформації, об’єктивність та соціальна відповідальність журналістів, повага суспільних інтересів і цінностей, запобігання війні, а також сприяння формуванню нового міжнародного устрою в інформаційній сфері. Розкрито діяльність професійних журналістських організацій в Україні, таких як Національна спілка журналістів України (незалежна, громадська організація, що об’єднує професійних творчих працівників) та Незалежна медіа-профспілка України (об’єднує журналістів та інших працівників засобів масової інформації і пропонує безкоштовні послуги для своїх членів). Обґрунтовано роль Кодексу професійної етики українського журналіста, ухваленого Національною спілкою журналістів України, що стало запорукою дотримання міжнародних вимог у галузі мас-медіа в нашій державі. Окремої уваги приділено важливості розгляду конфліктних ситуацій, що виникають у діяльності журналіста, розкрито правові методи захисту їх діяльності. Розкрито значення Міжнародної професійної картки журналіста як документа, що визнається владою багатьох країн світу як посвідчення журналіста, і дає право безперешкодного доступу до подій суспільного значення і державних установ.

Посилання

Слінько Т. М. Міжнародно-правові гарантії реалізації права людини і громадянина на інформацію. Наше право. 2013. №12. С. 142–148.

Колосов Ю. М. Международно-правовые основы сотрудничества государств по решению глобальных проблем. Дипло- матический вестник. 1982. №3. С.154–158.

Прутцков Г. В. История зарубежной журналистики: учебно-методический комплекс. М. : Аспект Пресс, 2011. 431 с.

Сайт Міжнародної федерації журналістів. URL: http//ifj.org.

Сайт Європейської федерації журналістів. URL: http://europeanjournalists.org.

Журналістська етика [за ред. В. Мостового, В. Різуна]. Київ : ТзОВ «ЗН УА», 2014. 224 с.

Сайт Національної спілки журналістів України. URL: http://nsju.org.

Сайт Незалежної медіа-профспілки України. URL: http://nmpu.org.ua.

Кримінальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua /laws/ show/2341-14.

Сайт Громадського простору. URL: https://www.prostir.ua/?news=pravovyjsamozahyst- zhurnalistiv-pereshkodzhannyazhurnalistskij- diyalnosti

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-12

Як цитувати

Полякова, Ю. В., & Олашин, М. М. (2020). НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ МІЖНАРОДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТА. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (5(11), 160-168. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-5(11)-160-168