СТВОРЕННЯ ІНФРАСТРУКТУРИ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ЯК БАЗИС ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТА ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2021-2(14)-243-253

Ключові слова:

національна інфраструктура геопросторових даних, Держгеокадастр, територіальна громада, земельні відносини, геопросторові дані, просторовий розвиток.

Анотація

Обґрунтовано, що наразі в Україні актуалізувалась необхідність впровадження дієвої геопросторової інформаційної системи, від чого залежить як вирішення питань просторового розвитку територіальних громад, так і функціонування Держгеокадастру. Зосереджено увагу, що все гостріше стоїть питання реальної здатності територіальних громад забезпечувати виконання покладених на них функцій та обов’язків у сфері просторового розвитку та земельних відносин. Наголошено, що значну роль у зазначеному питанні відіграє розбудова національної інфраструктури геопросторових даних. Визначено, що головним чинником ефективності ведення реєстраційної системи є чітко передбачений законодавством простий і доступний механізм отримання та використання громадянами інформації про права на нерухомість і земельні ділянки, що, в свою чергу, забезпечує інтенсивний розвиток інвестиційної діяльності на ринку нерухомості. Наведено та охарактеризовано перелік глобальних ініціатив та подій, що вплинули на ідеологію побудови національних систем геопросторових даних, які, в наслідок динамічного розвитку, трансформувались в національні інфраструктури геопросторових даних країн світу. Підкреслено, що вітчизняна практика значно відрізняється від концептуальних європейських підходів до розбудови НІГД, оскільки у європейських країнах лиш закріплено обов’язок відповідних органів влади, які мають в своєму розпорядженні певні геопросторові дані, оприлюднювати ці дані в уніфікованих форматах, при цьому надаючи таким даним максимальної доступності та інтероперабельності. Зроблено висновок, що в умовах децентралізованих публічно-владних відносин саме Держгеокадастр повинен займатися утриманням та адмініструванням НІГД, враховуючи специфіку діяльності. Сформульовано пропозиції, що стосуються перегляду функцій Держгеокадастру, упорядкування їх відповідно до викликів децентралізації; зміщення акцентів на сервісну складову, що буде здійснюватися у перспективі через онлайн-сервіси. Також підкреслено необхідність переосмислення функціонування Держгеокадастру у бік переорієнтації саме на роботу у форматі бек-офісу, що забезпечуватиме адміністрування земельного кадастру та суміжних баз даних.

Посилання

Держгеокадастр пропонують ліквідувати, а земельні функції перенести у «смартфон» URL :https://agropolit.com/ news/13519-derjgeokadastr-proponuyutlikviduvati- a-zemelni-funktsiyi-perenesti-vsmartfon

Панас Р.М. Маланчук М.С. Порівняльна оцінка земельних кадастрів зарубіжних країн і України. Геодезія, картграфія і аерофотознімання. -2008. -Вип. 70. – С. 68-75.

Майбутні тенденції управління геопросторовою інформацією: погляд на п’ять-десять років», доповідь Експертної комісії ООН по питанню Глобального Управління Геопросторовою Інформацією – 2013.

Konecny G., Breitkopf U., Radtke A. The Status of Topographic Mapping in the Word. A UNGGIM-ISPRS Project 2012-2015.

Scott G. Integration a Global Police Agenda in to National Geospatial Capabilities. ISPRS UN GGIM Mapping and Cadastre Agency Forum “Geospatial Data Infrastructures” Published in ZfV 141 (2016) no1. pp20-26.

Укрепление институциональных механизмов управления геопространственной информацией, Резолюция Экономического и Социального Совета 27 июля 2016 года ООН, ООН E/RES/2016/27 – 2016 URL : http://ggim.un.org/documents/E_ Res_2016-27_ru.pdf.

Про національну інфраструктуру геопросторових даних. Закон України URL : ttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/554- 20#Text.

Тарнопольський А. В. , Малашевський М. А. , Тарнопольський Є.А. Паламар А. Ю. Деякі аспекти побудови інфраструктури геопросторових даних, Молодий вчений, №2(54) – С. 28-31.

Тончовська Р., Стенлі В., Де Мартіно С. Інфраструктура просторових даних та INSPIRE, Інформаційний бюлетень, Всесвітній банк, вересень, 2012 року, випуск № 55.

Політичний порядок денний Державного агенства геопросторових даних. Дослідження ГО «Колегіум Анни Ярославни» та ГО «Центр геопросторових даних України», Київ, 2016 р.

Тривають роботи над створенням Національної інфраструктури геопросторових даних URL : https://land.gov.ua/tryvaiut-roboty-nadstvorenniam- natsionalnoi-infrastrukturyheoprostorovykh- danykh/.

Каменєва Т. Формування Національної інфраструктури геопросторових даних в Україні та його правове врегулювання. Громадська думка про правотворення. 2020. № 9 (194). С. 21–25. URL: http:// nbuviap.gov.ua/images/dumka/2020/9.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-27

Як цитувати

Лесик, О. В. (2021). СТВОРЕННЯ ІНФРАСТРУКТУРИ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ЯК БАЗИС ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТА ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ В УКРАЇНІ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (2(14), 243-253. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2021-2(14)-243-253

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ В ДЕРЖАВІ