ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Автор(и)

  • Валерія КОСТЮКОВА

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2022.3.3

Ключові слова:

психологічна готовність до професійної діяльності, зміст та структура психологічної готовності, психологічна готовність майбутніх військовослужбовців

Анотація

Метою статті є теоретичне обґрунтування змісту і структури психологічної готовності майбутніх військовослужбовців до професійної діяльності. Здійснено аналіз праць вітчизняних та закордонних авторів, які присвячені аналізу розвитку професійно-значущих психологічних якостей у військово-професійній діяльності майбутніх військовослужбовців. Узагальнено основні підходи до визначення змісту і структури психологічної готовності до професійної діяльності українських та зарубіжних дослідників. Структуру психологічної готовності майбутніх військовослужбовців визначено як складову с з двох підсистем – тривалої та тимчасової готовності і відповідних їм компонентів. В підсистемі тривалої психологічної готовності майбутніх військовослужбовців до професійної діяльності нами виділено дві основні складові: особистісну (моральний, вольовий, загальнопсихологічний, комунікативний, емоційний інтелект та лідерський компоненти) та функціональну (мотиваційний, когнітивний, креативний, операційний та оцінювальний компоненти). У підсистемі тимчасової психологічної готовності виділено такі компоненти: мотиваційний, операційний, орієнтаційний, оцінювальний, емоційний та когнітивний. На основі проведеного аналізу сутності, змісту, структури психологічної готовності, а також загальних ознак професійної діяльності зроблено висновок, що психологічна готовність майбутніх військовослужбовців до професійної діяльності – це система мотивів, знань, умінь та навичок, особистісних якостей, необхідних для успішної професійної діяльності.

Посилання

Дьяченко М. И. & Кандыбович Л. А. (1976). Психологические проблемы готовности к деятельности. Минск : Изд-во БГУ.

Калагін Ю. А. & Афоніна Е. А. (2008). Військова служба за контрактом (соціальний вимір) : монографія. Х. : ХУПС.

Карамушка Л. М. (2000). Психологія управління закладами середньої освіти: монографія. К. : Ніка-центр.

Ковальська І. Е. (2011). Психологічна готовність керівників прикордонних підрозділів до забезпечення безпеки підлеглого особового складу. Вісник Національного університету оборони України.. Вип. 4., 141-146.

Кокун О. М. (2010). Зміст та структура психологічної готовності фахівців до екстремальних видів діяльності. Проблеми екстремальної та кризової психології. Збірник наукових праць. Вип. 7., 182‒190.

Кокун О. М., Мороз В. М., Пішко І. О., & Лозінська Н. С. (2021). Формування психологічної готовності військовослужбовців військової служби за контрактом до виконання завдань за призначенням під час бойового злагодження : метод. посіб. К. : 7БЦ, 2021.

Матохнюк Л. О. (2006). Формування психологічної готовності майбутніх інженерів-прикордонників до професійної діяльності.(автореф. Кандидатської дисертації). Хмельницький, 2006.

Приходько І. І. (2008). Професійний психологічний відбір майбутніх офіцерів внутрішніх військ МВС України : монографія. Харків : Акад. ВВ МВС України.

Зинченко В. П. & Мещерякова Б. Г. (ред.). (1999). Психологический словарь. М.: Педагогика-Пресс.

Колесніченко О. С., Мацегор Я. В. & Воробйов В. І. (ред.). (2016). Психологічна готовність військовослужбовців Національної гвардії України до службово-бойової діяльності поза межами пункту постійної дислокації : монографія / та ін. Харків : НАНГУ.

Рубинштейн С. Л. (2000). Основы общей психологии. С-Пб. : Питер.

Софіян Д. В. (2019). Розвиток в офіцерів-кінологів психологічної готовності до професійної діяльності у процесі підвищення кваліфікації : (кандидатська дисертація). Тернопільський нац. пед. ун-т ім. В. Гнатюка. Тернопіль.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07

Як цитувати

КОСТЮКОВА, В. (2022). ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3(56), 19-25. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2022.3.3